Babcia zawsze dodawała do krupniku. Dziś na myśl o tym składniku większość ma ciarki

Kiedy robi się zimno, a jesienne i zimowe dni coraz bardziej dają się we znaki, do łask wracają rozgrzewające zupy. Moja babcia gotowała często krupnik, którym zajadała się cała rodzina. Do wywaru wrzucała jednak składnik, który dziś w wielu osobach budzi jedynie niechęć.

Babcia zawsze dodawała do krupniku. Dziś na myśl o tym składniku większość ma ciarkiKrupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Krupnik to idealna zupa na jesienne dni. Wystarczy ugotować garnek zupy, a następnego dnia szybko odgrzać po powrocie do domu. Rozgrzeje, gdy na zewnątrz panować będzie chłód, a dodatek kaszy sprawia, że jest również pożywna i sycąca. To zupa, która często gościła w moim rodzinnym domu, przygotowywana zwykle przez moją babcię. Do wywaru dodawała ona nie tylko warzywa. Zamiast jednak wrzucać kości wołowe, porcje rosołowe czy kawałki żeberek, do garnka dodawała drobiowe serduszka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Krupnik na serduszkach drobiowych

Podroby dziś budzą wiele kontrowersji, ale przed laty znacznie częściej gościły w polskich kuchniach. Kojarzą się przede wszystkim ze smażoną z cebulką i jabłkiem wątróbką lub gulaszem z żołądków, ale moja babcia sięgała po serduszka.

Na jakim mięsie ugotować krupnik?
Na jakim mięsie ugotować krupnik? © Canva | arfo

Krupnik na sercach drobiowych to wspomnienie smaku dzieciństwa. Jest delikatny, ale pełen aromatów i smaków. Serca drobiowe, choć niekoniecznie popularne w nowoczesnej kuchni, po ugotowaniu stają się wyjątkowo delikatne i nadają zupie głęboki, mięsisty smak. Są również tanie, więc sam krupnik staje się ekonomiczną zupą.

Składniki:

  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego,
  • 300-400 g serc drobiowych,
  • 300 g włoszczyzny,
  • 100 gramów suchej kaszy jęczmiennej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
  2. Serca drobiowe dokładnie umyj. Odkrój plasterek z grubszej strony, usuwając przy tym żyłki.
  3. Serca umieść w garnku, dodaj ziarenka pieprzu i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30- 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. Do gotujących się serc dodaj pokrojone warzywa oraz kaszę jęczmienną. Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz masło. Gotuj do miękkości ziemniaków. Im mniejsze kawałki będą, tym szybciej się ugotują.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki. Podawaj z chlebem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia