Ewa Wachowicz robi na obiad szwedzką zapiekankę. Najadłby się nawet drwal
Zapiekanki to najlepsze rozwiązanie, gdy nie masz za dużo czasu na wymyślanie obiadów, a chcesz, by każdy porządnie się najadł. Ewa Wachowicz stawia na zapiekankę po szwedzku, która smakiem zachwyca już od pierwszego kęsa.
04.11.2024 09:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten przepis jest idealną odpowiedzią na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Proste składniki, szybkie przygotowanie i po zapieczeniu na stole pojawia się danie, któremu ciężko się oprzeć. Jest tutaj dużo sera, sycące ziemniaki i filet z kurczaka, dzięki czemu nikt od stołu nie odejdzie głodny. Gdy nie masz czasu na kombinowanie, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Zachwytom nie będzie końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka po szwedzku Ewy Wachowicz
Sycąca, pachnąca i pyszna - tak można opisać szwedzką zapiekankę przygotowaną przez Ewę Wachowicz. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, a nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Idealne na obiad w chłodne dni, gdy powroty do domu z pracy lub szkoły wiążą się z głośnym burczeniem w brzuchu.
Większość składników masz w domu, wystarczy wieczorem przed pójściem wyjąć z zamrażarki filet z kurczaka i postawić w lodówce, by przez te kilkanaście godzin się rozmroził. Po powrocie z pracy szybkie krojenie, smażenie i pieczenie. Przepis Ewy Wachowicz to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by czarować smakiem.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka,
- 6 ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- 4 jajka,
- 4 łyżki śmietany,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- kilka płatów papryki marynowanej,
- 100 g sera żółtego dojrzewającego.
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczkaa pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj, aż się zarumienią.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmaż chwilę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wymieszaj i smaż kilka minut.
- Przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
- Na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę.
- W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, majonez, paprykę wędzoną, curry, sól i pieprz. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki.
- Powstałą mieszanką zalej składniki w naczyniu żaroodpornym.
- Na wierzch zetrzyj ser.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 30 minut.
Gotową zapiekankę podawaj na ciepło, dzieląc ją na porcje. Możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Jest sycąca, rozgrzewająca i tak smaczna, że zostają po niej jedynie puste talerze. Smacznego!