Ewa Wachowicz robi na obiad szwedzką zapiekankę. Najadłby się nawet drwal

Zapiekanki to najlepsze rozwiązanie, gdy nie masz za dużo czasu na wymyślanie obiadów, a chcesz, by każdy porządnie się najadł. Ewa Wachowicz stawia na zapiekankę po szwedzku, która smakiem zachwyca już od pierwszego kęsa.

Zapiekanka ziemniaczana Ewy WachowiczZapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark
Ewa Malinowska

Ten przepis jest idealną odpowiedzią na odwieczne pytanie "co dziś na obiad". Proste składniki, szybkie przygotowanie i po zapieczeniu na stole pojawia się danie, któremu ciężko się oprzeć. Jest tutaj dużo sera, sycące ziemniaki i filet z kurczaka, dzięki czemu nikt od stołu nie odejdzie głodny. Gdy nie masz czasu na kombinowanie, sięgnij po przepis Ewy Wachowicz. Zachwytom nie będzie końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Zapiekanka po szwedzku Ewy Wachowicz

Sycąca, pachnąca i pyszna - tak można opisać szwedzką zapiekankę przygotowaną przez Ewę Wachowicz. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie, a nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Idealne na obiad w chłodne dni, gdy powroty do domu z pracy lub szkoły wiążą się z głośnym burczeniem w brzuchu.

Prosta zapiekanka w stylu less waste.
Prosta zapiekanka w stylu less waste. © Adobe Stock | Vladislav Chusov

Większość składników masz w domu, wystarczy wieczorem przed pójściem wyjąć z zamrażarki filet z kurczaka i postawić w lodówce, by przez te kilkanaście godzin się rozmroził. Po powrocie z pracy szybkie krojenie, smażenie i pieczenie. Przepis Ewy Wachowicz to smaczny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by czarować smakiem.

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 6 ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • kilka płatów papryki marynowanej,
  • 100 g  sera żółtego dojrzewającego.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczkaa pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażaj, aż się zarumienią.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmaż chwilę.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, wymieszaj i smaż kilka minut.
  4. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
  5. Na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę.
  6. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, majonez, paprykę wędzoną, curry, sól i pieprz. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki.
  7. Powstałą mieszanką zalej składniki w naczyniu żaroodpornym.
  8. Na wierzch zetrzyj ser.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 30 minut.

Gotową zapiekankę podawaj na ciepło, dzieląc ją na porcje. Możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Jest sycąca, rozgrzewająca i tak smaczna, że zostają po niej jedynie puste talerze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem