Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Plastry schabu zamieniają się najczęściej w klasyczne kotlety w panierce. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zaserwować swoim bliskim ich zbójnickie wydanie. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych uroczystości i świąt, jak i na zwykły obiad.

Kotlety zbójnickieKotlety zbójnickie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W niedzielę na klatkach schodowych rozlega się odgłos tłuczenia kotletów. Zamiast po raz kolejny smażyć nieco już oklepane schabowe, postaw na kotlety po zbójnicku. Plastry schaby mają na sobie prosty i smaczny farsz z cebuli, papryki oraz ogórków kiszonych. Całość pokrywa pierzynka z sera, który po zapieczeniu otula mięso i warzywa. To przepis na obiad, po którym nie zostaje nawet mały kawałek na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kotlety po zbójnicku - pomysł na schab

Kotlety schabowe w panierce zyskały nowe życie dzięki warzywnemu farszowi. Świetnie sprawdzą się na uroczystościach rodzinnych, świątecznych obiadach lub innych okazjach, przy których rodzina spotyka się przy stole, nawet jeśli jest to po prostu zwykły czwartek.

Kotlety można usmażyć wcześniej, a przed podaniem jedynie włożyć wszystkie jednocześnie do piekarnika wraz z farszem i serem. Dzięki temu każdy dostanie obiad w tym samym czasie, bez czekania na swojego kotleta z patelni. To świetny patent, gdy mamy gości, a nie chcemy stać w kuchni, smażąc pojedyncze kawałki mięsa.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 250 g startego sera gouda.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dorzuć pokrojoną paprykę, czosnek oraz ogórki kiszone. Dodaj przyprawy i przesmaż całość.

Farsz do kotletów
Farsz do kotletów © Pyszności

Krok 2. Plastry schabu rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe © Pyszności

Krok 3. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i dodaj przygotowany farsz warzywny. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.

Kotlety po zbójnicku
Kotlety po zbójnicku © Pyszności

Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i szczypiorkiem. Smacznego!

Kotlety zbójnickie
Kotlety zbójnickie © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki