Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Plastry schabu zamieniają się najczęściej w klasyczne kotlety w panierce. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zaserwować swoim bliskim ich zbójnickie wydanie. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych uroczystości i świąt, jak i na zwykły obiad.
03.11.2024 11:22
W niedzielę na klatkach schodowych rozlega się odgłos tłuczenia kotletów. Zamiast po raz kolejny smażyć nieco już oklepane schabowe, postaw na kotlety po zbójnicku. Plastry schaby mają na sobie prosty i smaczny farsz z cebuli, papryki oraz ogórków kiszonych. Całość pokrywa pierzynka z sera, który po zapieczeniu otula mięso i warzywa. To przepis na obiad, po którym nie zostaje nawet mały kawałek na później.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety po zbójnicku - pomysł na schab
Kotlety schabowe w panierce zyskały nowe życie dzięki warzywnemu farszowi. Świetnie sprawdzą się na uroczystościach rodzinnych, świątecznych obiadach lub innych okazjach, przy których rodzina spotyka się przy stole, nawet jeśli jest to po prostu zwykły czwartek.
Kotlety można usmażyć wcześniej, a przed podaniem jedynie włożyć wszystkie jednocześnie do piekarnika wraz z farszem i serem. Dzięki temu każdy dostanie obiad w tym samym czasie, bez czekania na swojego kotleta z patelni. To świetny patent, gdy mamy gości, a nie chcemy stać w kuchni, smażąc pojedyncze kawałki mięsa.
Składniki:
Farsz:
- 5 łyżek oleju,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Reszta składników:
- 4 plastry schabu wieprzowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej
- 250 g startego sera gouda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dorzuć pokrojoną paprykę, czosnek oraz ogórki kiszone. Dodaj przyprawy i przesmaż całość.
Krok 2. Plastry schabu rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej.
Krok 3. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i dodaj przygotowany farsz warzywny. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.
Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i szczypiorkiem. Smacznego!