Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Plastry schabu zamieniają się najczęściej w klasyczne kotlety w panierce. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zaserwować swoim bliskim ich zbójnickie wydanie. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych uroczystości i świąt, jak i na zwykły obiad.

Kotlety zbójnickieKotlety zbójnickie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W niedzielę na klatkach schodowych rozlega się odgłos tłuczenia kotletów. Zamiast po raz kolejny smażyć nieco już oklepane schabowe, postaw na kotlety po zbójnicku. Plastry schaby mają na sobie prosty i smaczny farsz z cebuli, papryki oraz ogórków kiszonych. Całość pokrywa pierzynka z sera, który po zapieczeniu otula mięso i warzywa. To przepis na obiad, po którym nie zostaje nawet mały kawałek na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kotlety po zbójnicku - pomysł na schab

Kotlety schabowe w panierce zyskały nowe życie dzięki warzywnemu farszowi. Świetnie sprawdzą się na uroczystościach rodzinnych, świątecznych obiadach lub innych okazjach, przy których rodzina spotyka się przy stole, nawet jeśli jest to po prostu zwykły czwartek.

Kotlety można usmażyć wcześniej, a przed podaniem jedynie włożyć wszystkie jednocześnie do piekarnika wraz z farszem i serem. Dzięki temu każdy dostanie obiad w tym samym czasie, bez czekania na swojego kotleta z patelni. To świetny patent, gdy mamy gości, a nie chcemy stać w kuchni, smażąc pojedyncze kawałki mięsa.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 250 g startego sera gouda.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dorzuć pokrojoną paprykę, czosnek oraz ogórki kiszone. Dodaj przyprawy i przesmaż całość.

Farsz do kotletów
Farsz do kotletów © Pyszności

Krok 2. Plastry schabu rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe © Pyszności

Krok 3. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i dodaj przygotowany farsz warzywny. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.

Kotlety po zbójnicku
Kotlety po zbójnicku © Pyszności

Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i szczypiorkiem. Smacznego!

Kotlety zbójnickie
Kotlety zbójnickie © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis