Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Plastry schabu zamieniają się najczęściej w klasyczne kotlety w panierce. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zaserwować swoim bliskim ich zbójnickie wydanie. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych uroczystości i świąt, jak i na zwykły obiad.

Kotlety zbójnickieKotlety zbójnickie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

W niedzielę na klatkach schodowych rozlega się odgłos tłuczenia kotletów. Zamiast po raz kolejny smażyć nieco już oklepane schabowe, postaw na kotlety po zbójnicku. Plastry schaby mają na sobie prosty i smaczny farsz z cebuli, papryki oraz ogórków kiszonych. Całość pokrywa pierzynka z sera, który po zapieczeniu otula mięso i warzywa. To przepis na obiad, po którym nie zostaje nawet mały kawałek na później.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Kotlety po zbójnicku - pomysł na schab

Kotlety schabowe w panierce zyskały nowe życie dzięki warzywnemu farszowi. Świetnie sprawdzą się na uroczystościach rodzinnych, świątecznych obiadach lub innych okazjach, przy których rodzina spotyka się przy stole, nawet jeśli jest to po prostu zwykły czwartek.

Kotlety można usmażyć wcześniej, a przed podaniem jedynie włożyć wszystkie jednocześnie do piekarnika wraz z farszem i serem. Dzięki temu każdy dostanie obiad w tym samym czasie, bez czekania na swojego kotleta z patelni. To świetny patent, gdy mamy gości, a nie chcemy stać w kuchni, smażąc pojedyncze kawałki mięsa.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Reszta składników:

  • 4 plastry schabu wieprzowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 250 g startego sera gouda.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dorzuć pokrojoną paprykę, czosnek oraz ogórki kiszone. Dodaj przyprawy i przesmaż całość.

Farsz do kotletów
Farsz do kotletów © Pyszności

Krok 2. Plastry schabu rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Obtocz w rozkłóconych jajkach oraz bułce tartej.

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe © Pyszności

Krok 3. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumienią. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i dodaj przygotowany farsz warzywny. Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15 minut.

Kotlety po zbójnicku
Kotlety po zbójnicku © Pyszności

Krok 4. Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami i szczypiorkiem. Smacznego!

Kotlety zbójnickie
Kotlety zbójnickie © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy