Co niedzielę robię schabowe po lubelsku. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Jeżeli jesteś miłośnikiem kotletów schabowych, to z pewnością powinieneś spróbować wersji po lubelsku. Ta odmiana klasycznego dania różni się od niego drobnym szczegółem.
13.06.2024 15:05
Jakim? W przypadku schabowego po lubelsku nie panierujemy kotletów w bułce tartej. Mimo to panierka pozostaje chrupiąca i kusząca tak samo, jak ta klasyczna. Koniecznie zobacz przepis na kotlety po lubelsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym różnią się kotlety schabowe po lubelsku od klasycznych?
Różnica jest jedna, niewielka, ale finalnie dająca zupełnie inny efekt. Chodzi o panierkę. Klasyczne schabowe lądują w mące, jajku i bułce tartej, natomiast w przypadku kotletów schabowych po lubelsku używamy jedynie jajek i mąki. Mąka oczywiście musi być przesiana. Najlepiej użyć mąki gryczanej, dzięki niej danie będzie miało unikatowy smak.
Przed przystąpieniem do smażenia mięso należy odpowiednio rozbić, tak, aby plastry nie były zbyt cienkie (w przeciwnym razie utracimy soki, które są odpowiedzialne za soczystość mięsa). Kotlety schabowe w wersji lubelskiej doskonale smakują w połączeniu z kaszą i zasmażaną kapustą. To danie doskonale sprawdzi się jako obiad.
Kotlety schabowe po lubelsku. Przepis
Składniki:
- 500 g schabu bez kości,
- 2 jajka,
- sól i pieprz,
- mąka pszenna (w tradycyjnym przepisie niekiedy pojawia się mąka gryczana, która nadaje ciekawego posmaku kotletowi).
Przygotowanie:
- Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety o grubości około 1 cm.
- Następnie rozbij mięso na niezbyt cienkie kotlety i oprósz solą i pieprzem.
- W osobnych miskach umieść mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
- Kotlety najpierw obtocz w mące i otrzep z jej nadmiaru.
- Następnie zanurz je w jajku i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym smalcem.
- Każdy kotlet smaż po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając, by jajko się nie przypaliło.