Co niedzielę robię schabowe po lubelsku. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

Jeżeli jesteś miłośnikiem kotletów schabowych, to z pewnością powinieneś spróbować wersji po lubelsku. Ta odmiana klasycznego dania różni się od niego drobnym szczegółem.

Jak zrobić kotlety po lubelsku? Jak zrobić kotlety po lubelsku?
Źródło zdjęć: © Canva | Mizina

Jakim? W przypadku schabowego po lubelsku nie panierujemy kotletów w bułce tartej. Mimo to panierka pozostaje chrupiąca i kusząca tak samo, jak ta klasyczna. Koniecznie zobacz przepis na kotlety po lubelsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Czym różnią się kotlety schabowe po lubelsku od klasycznych?

Różnica jest jedna, niewielka, ale finalnie dająca zupełnie inny efekt. Chodzi o panierkę. Klasyczne schabowe lądują w mące, jajku i bułce tartej, natomiast w przypadku kotletów schabowych po lubelsku używamy jedynie jajek i mąki. Mąka oczywiście musi być przesiana. Najlepiej użyć mąki gryczanej, dzięki niej danie będzie miało unikatowy smak.

Przed przystąpieniem do smażenia mięso należy odpowiednio rozbić, tak, aby plastry nie były zbyt cienkie (w przeciwnym razie utracimy soki, które są odpowiedzialne za soczystość mięsa). Kotlety schabowe w wersji lubelskiej doskonale smakują w połączeniu z kaszą i zasmażaną kapustą. To danie doskonale sprawdzi się jako obiad.

Jak zrobić schabowe po lubelsku?
Jak zrobić schabowe po lubelsku? © Canva | boblin

Kotlety schabowe po lubelsku. Przepis

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • mąka pszenna (w tradycyjnym przepisie niekiedy pojawia się mąka gryczana, która nadaje ciekawego posmaku kotletowi).

Przygotowanie:

  1. Schab należy oczyścić z błonek i pokroić na kotlety o grubości około 1 cm.
  2. Następnie rozbij mięso na niezbyt cienkie kotlety i oprósz solą i pieprzem.
  3. W osobnych miskach umieść mąkę pszenną (lub gryczaną) i rozkłócone jajka.
  4. Kotlety najpierw obtocz w mące i otrzep z jej nadmiaru.
  5. Następnie zanurz je w jajku i od razu przełóż na patelnię z rozgrzanym smalcem.
  6. Każdy kotlet smaż po 2 minuty na każdej stronie na dużym ogniu, uważając, by jajko się nie przypaliło.
Wybrane dla Ciebie
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować