Zamiast żurku zrób chrzanicę. Na Podkarpaciu wszyscy się zajadają

Chrzanica to doskonała alternatywa dla świątecznego żurku. Jej kwaśno-ostry smak pokochasz od pierwszej łyżki.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Chrzanica to wyjątkowa zupa, która przenosi nas wprost na malownicze tereny Ziemi Brzozowskiej. To właśnie tamtejsze gospodynie gotują ją na obiad, nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Przepis wywodzi się z kuchni staropolskiej, która bazowała na tym, co dała ziemia. Zbiory chrzanu najczęściej przypadały pod koniec października lub w listopadzie. Warzywo mogło długo leżakować w piwnicy, dzięki czemu znakomicie sprawdzało się na przednówku, gdy uprawy dopiero dojrzewały.

Chrzanica - podkarpacka zupa nie tylko na Święta

Chrzanica swój charakterystyczny, wyrazisty smak zawdzięcza przede wszystkim chrzanowi, który gra tu pierwsze skrzypce. Dodaje się również zakwas na żur lub barszcz biały, który wprowadza do zupy przyjemną, lekko kwaśną nutę, doskonale balansującą ostrość korzeni.

To zupa gęsta i pożywna, dzięki drobno posiekanym warzywom oraz śmietanie. Do tego w zupie obowiązkowo ląduje biała kiełbasa. Chrzanica od razu kojarzy się z Wielkanocną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by gotować ją znacznie częściej niż tylko w czasie świąt.

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki z bulionu,
  • 2 marchewki z bulionu,
  • 1/4 selera z bulionu,
  • 2 l bulionu,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 160 g tartego chrzanu,
  • 320 ml zakwasu na barszcz biały,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 g śmietany 12 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki

  • ugotowane jajka,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotuj bulion warzywny. Kawałek selera, pietruszkę i dwie marchewki wyjmij, podlej chochlą wywaru i zblenduj.

Zblendowane warzywa
Zblendowane warzywa © Pyszności

Krok 2. Białą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Jeśli używasz surowej, ugotuj ją przed smażeniem.

Podsmażona kiełbaska
Podsmażona kiełbaska © Pyszności

Krok 3. Do czystego bulionu dodaj zblendowane wcześniej warzywa i dobrze wymieszaj. Dorzuć starty chrzan, obrany czosnek, zakwas na barszcz biały i gotuj przez chwilę.

Baza chrzanicy
Baza chrzanicy © Pyszności

Krok 4. Odlej porcję zupy, dodaj do niej śmietanę i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, zagotuj. Dorzucić podsmażoną kiełbasę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Chrzanica zabielona śmietaną
Chrzanica zabielona śmietaną © Pyszności

Krok 5. Gotową zupę podawaj z ugotowanymi jajkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Chrzanica zabielona śmietaną
Chrzanica zabielona śmietaną © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni