Zamiast żurku zrób chrzanicę. Na Podkarpaciu wszyscy się zajadają
Chrzanica to doskonała alternatywa dla świątecznego żurku. Jej kwaśno-ostry smak pokochasz od pierwszej łyżki.
Chrzanica to wyjątkowa zupa, która przenosi nas wprost na malownicze tereny Ziemi Brzozowskiej. To właśnie tamtejsze gospodynie gotują ją na obiad, nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Przepis wywodzi się z kuchni staropolskiej, która bazowała na tym, co dała ziemia. Zbiory chrzanu najczęściej przypadały pod koniec października lub w listopadzie. Warzywo mogło długo leżakować w piwnicy, dzięki czemu znakomicie sprawdzało się na przednówku, gdy uprawy dopiero dojrzewały.
Chrzanica - podkarpacka zupa nie tylko na Święta
Chrzanica swój charakterystyczny, wyrazisty smak zawdzięcza przede wszystkim chrzanowi, który gra tu pierwsze skrzypce. Dodaje się również zakwas na żur lub barszcz biały, który wprowadza do zupy przyjemną, lekko kwaśną nutę, doskonale balansującą ostrość korzeni.
To zupa gęsta i pożywna, dzięki drobno posiekanym warzywom oraz śmietanie. Do tego w zupie obowiązkowo ląduje biała kiełbasa. Chrzanica od razu kojarzy się z Wielkanocną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by gotować ją znacznie częściej niż tylko w czasie świąt.
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki z bulionu,
- 2 marchewki z bulionu,
- 1/4 selera z bulionu,
- 2 l bulionu,
- 500 g białej kiełbasy,
- 160 g tartego chrzanu,
- 320 ml zakwasu na barszcz biały,
- 4 ząbki czosnku,
- 400 g śmietany 12 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki
- ugotowane jajka,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotuj bulion warzywny. Kawałek selera, pietruszkę i dwie marchewki wyjmij, podlej chochlą wywaru i zblenduj.
Krok 2. Białą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Jeśli używasz surowej, ugotuj ją przed smażeniem.
Krok 3. Do czystego bulionu dodaj zblendowane wcześniej warzywa i dobrze wymieszaj. Dorzuć starty chrzan, obrany czosnek, zakwas na barszcz biały i gotuj przez chwilę.
Krok 4. Odlej porcję zupy, dodaj do niej śmietanę i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, zagotuj. Dorzucić podsmażoną kiełbasę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 5. Gotową zupę podawaj z ugotowanymi jajkami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!