Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa
Kotlety siekane to wspaniały przepis na pierś z kurczaka dla osób, którym znudziły się już klasyczne filety w panierce. Każdy kęs skrywa w sobie mnóstwo smaku dzięki wielu różnorodnym składnikom. Dzieje się dużo, ale całość jest tak harmonijna i smaczna, że szybko zapomnisz o schabowych i mielonych.
01.08.2024 06:00
Kotlety siekane to świeże spojrzenie na klasyczne danie. W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, które często są tłuste i ciężkostrawne, kotlety siekane są lekkie, soczyste i pełne smaku. To zasługa pieczenia w piekarniku, dzięki czemu zużywa się mniej tłuszczu.
Kotlety siekane z kurczaka
Jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad z piersią z kurczaka, ten przepis będzie najlepszą odpowiedzią. W kotletach siekanych, poza kurczakiem skrywa się czerwona papryka, kukurydza, suszone pomidory oraz ser. Przygotowanie takiego obiadu to naprawdę ekspresowa sprawa.
Świetnie sprawdzą się nie tylko na szybki obiad, ale również rodzinne okazje, spotkania ze znajomymi czy też jako ciepłe przekąski na imprezy. Kiedy pojawiają się na stole, goście nie mogą się nachwalić. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa, bo takim kotletom nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- 1 czerwona papryka szpiczasta,
- 120 g kukurydzy,
- ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 50 g startej goudy,
- 30 g suszonych pomidorów w oleju,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj olej z suszonych pomidorów oraz przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Z papryki usuń nasiona, pokrój ją w niedużą kostkę i dorzuć do mięsa. Dodaj kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, starty ser, pokrojone drobno pomidory suszone oraz jajka. Dosyp mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3. Porcje mas wyłóż na blaszkę, formując kotlety. Wstaw do piekarnia rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 4. Gotowe kotlety przełóż na talerz. Możesz serwować je samodzielnie, z dodatkiem ulubionego dipu lub z ziemniakami i surówką. Smacznego!