Nasi dziadkowie zajadali nie tylko w piątki. Pyszne i zdrowe kotlety, o których zapomnieliśmy

Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tanie i zdrowe.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety jajeczne często były serwowane w polskich domach, szczególnie w dni bezmięsne. Mimo że ich popularność spadła, ostatnio znów zdobywają uznanie dzięki prostemu przygotowaniu i wyjątkowemu smakowi, który przypomina tradycyjną kuchnię. Są one nie tylko łatwe do wykonania, ale także zdrowe i uniwersalne w zastosowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Kotlety jajeczne. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Kotlety jajeczne są tanie i łatwe do przygotowania. Główne składniki to jajka i cebula wzbogacone dodatkiem przypraw przyprawy. W zależności od preferencji smak kotletów jajecznych można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Można dodać do nich pieczarki czy paprykę, ale również bakłażana, cukinię czy marchewkę. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Nie można zapomnieć o świeżych ziołach, które dodadzą potrawie wyjątkowego aromatu. Pietruszka czy koper to tylko niektóre z nich.

Kotlety jajeczne można podawać z różnymi dodatkami: śmietaną ze szczypiorkiem czy jogurtowym dressingiem. Doskonale sprawdzą się również sosy na ciepło. Można wypróbować sos pieczarkowy lub grzybowy, pomidorowy, a nawet musztardowy. Każdy z nich doda kotletom jajecznym niepowtarzalnego smaku.

Do kotletów jajecznych można podać kaszę, ziemniaki lub ryż. Równie dobrze sprawdzi się bukiet świeżych warzyw lub surówka. Można przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, z selera lub mizerię. Każdy z tych dodatków będzie doskonale komponował się z kotletami jajecznymi, tworząc pyszne i sycące danie.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne © Adobe Stock

Kotlety jajeczne. Przepis

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek,
  • 20 g bułki tartej + do panierowania,
  • 15 g musztardy,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 surowe jajko,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obierz ugotowane jajka i rozgnieć je widelcem w misce.
  2. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj 7-9 kotletów.
  4. Opanieruj kotlety w bułce tartej.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny