Nasi dziadkowie zajadali nie tylko w piątki. Pyszne i zdrowe kotlety, o których zapomnieliśmy

Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tanie i zdrowe.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety jajeczne często były serwowane w polskich domach, szczególnie w dni bezmięsne. Mimo że ich popularność spadła, ostatnio znów zdobywają uznanie dzięki prostemu przygotowaniu i wyjątkowemu smakowi, który przypomina tradycyjną kuchnię. Są one nie tylko łatwe do wykonania, ale także zdrowe i uniwersalne w zastosowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Kotlety jajeczne. Pomysł na szybki i zdrowy obiad

Kotlety jajeczne są tanie i łatwe do przygotowania. Główne składniki to jajka i cebula wzbogacone dodatkiem przypraw przyprawy. W zależności od preferencji smak kotletów jajecznych można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Można dodać do nich pieczarki czy paprykę, ale również bakłażana, cukinię czy marchewkę. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Nie można zapomnieć o świeżych ziołach, które dodadzą potrawie wyjątkowego aromatu. Pietruszka czy koper to tylko niektóre z nich.

Kotlety jajeczne można podawać z różnymi dodatkami: śmietaną ze szczypiorkiem czy jogurtowym dressingiem. Doskonale sprawdzą się również sosy na ciepło. Można wypróbować sos pieczarkowy lub grzybowy, pomidorowy, a nawet musztardowy. Każdy z nich doda kotletom jajecznym niepowtarzalnego smaku.

Do kotletów jajecznych można podać kaszę, ziemniaki lub ryż. Równie dobrze sprawdzi się bukiet świeżych warzyw lub surówka. Można przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, z selera lub mizerię. Każdy z tych dodatków będzie doskonale komponował się z kotletami jajecznymi, tworząc pyszne i sycące danie.

Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne © Adobe Stock

Kotlety jajeczne. Przepis

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek,
  • 20 g bułki tartej + do panierowania,
  • 15 g musztardy,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 surowe jajko,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Obierz ugotowane jajka i rozgnieć je widelcem w misce.
  2. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj 7-9 kotletów.
  4. Opanieruj kotlety w bułce tartej.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀