Zanim kupisz, przyjrzyj się pomarańczy. To znak, że jest soczysta i dojrzała

Czy przy stoisku z cytrusami zauważyłeś osoby oglądające pomarańcze? Prawdopodobnie sprawdzają, czy owoce mają charakterystyczną cechę. "Pępek", bo tak określany jest pożądany wygląd, mówi sporo o smaku i konsystencji pomarańczy po obraniu. Poniżej znajdziesz szczegóły.

Pomarańcze mają charakterystyczny "pępek". To ważny znakPomarańcze mają charakterystyczny "pępek". To ważny znak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pod koniec XX wieku pomarańcze uchodziły za rarytas. Dla wielu osób, w tym naszych rodziców i dziadków, były synonimem świątecznej uczty i kojarzyły się z wyjątkowym smakiem. Wówczas uważano je za prawdziwe delicje. Dziś mamy możliwość codziennego cieszenia się ich smakiem, co jest dla nas wielkim szczęściem. Jednak jak wybierać pomarańcze, by w pełni cieszyć się ich smakiem, jak dawniej?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Współcześnie pomarańcze są łatwo dostępne przez cały rok, co pozwala nam na ich regularne spożywanie. To nie tylko kwestia smaku, ale też troski o zdrowie, ponieważ pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, magnez, wapń, potas, cynk i żelazo. W powszechnej opinii uważa się, że pomarańcze mają wiele właściwości leczniczych. Jadamy je nie tylko dla zdrowia, ale również dla ich wyśmienitego smaku. Rozczarowanie jest spore, gdy pomarańcza okazuje się sucha i bez smaku, przypomina to uczucie, które odczuwamy, gdy awokado jest niedojrzałe. Warto wiedzieć, jak tego uniknąć i wybierać idealne owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze?

Najlepsze pomarańcze są soczyste, słodkie i bez pestek. Jak je rozpoznać? Z odrobiną uwagi można wybrać tylko te, które spełniają te kryteria. Supermarkety często oferują promocyjne ceny na pomarańcze sprzedawane w siatkach, co uniemożliwia selekcję najlepszych okazów. Kupuj te, które mają charakterystyczne zagłębienie znane jako "pępek". To oznaka małej ilości pestek, dużej słodyczy i soczystości. Sprawdź jeszcze, jak błyskawicznie obrać pomarańcze i ciesz się ich smakiem zimą.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇