Zanim kupisz, przyjrzyj się pomarańczy. To znak, że jest soczysta i dojrzała

Czy przy stoisku z cytrusami zauważyłeś osoby oglądające pomarańcze? Prawdopodobnie sprawdzają, czy owoce mają charakterystyczną cechę. "Pępek", bo tak określany jest pożądany wygląd, mówi sporo o smaku i konsystencji pomarańczy po obraniu. Poniżej znajdziesz szczegóły.

Pomarańcze mają charakterystyczny "pępek". To ważny znakPomarańcze mają charakterystyczny "pępek". To ważny znak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pod koniec XX wieku pomarańcze uchodziły za rarytas. Dla wielu osób, w tym naszych rodziców i dziadków, były synonimem świątecznej uczty i kojarzyły się z wyjątkowym smakiem. Wówczas uważano je za prawdziwe delicje. Dziś mamy możliwość codziennego cieszenia się ich smakiem, co jest dla nas wielkim szczęściem. Jednak jak wybierać pomarańcze, by w pełni cieszyć się ich smakiem, jak dawniej?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Współcześnie pomarańcze są łatwo dostępne przez cały rok, co pozwala nam na ich regularne spożywanie. To nie tylko kwestia smaku, ale też troski o zdrowie, ponieważ pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, magnez, wapń, potas, cynk i żelazo. W powszechnej opinii uważa się, że pomarańcze mają wiele właściwości leczniczych. Jadamy je nie tylko dla zdrowia, ale również dla ich wyśmienitego smaku. Rozczarowanie jest spore, gdy pomarańcza okazuje się sucha i bez smaku, przypomina to uczucie, które odczuwamy, gdy awokado jest niedojrzałe. Warto wiedzieć, jak tego uniknąć i wybierać idealne owoce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze?

Najlepsze pomarańcze są soczyste, słodkie i bez pestek. Jak je rozpoznać? Z odrobiną uwagi można wybrać tylko te, które spełniają te kryteria. Supermarkety często oferują promocyjne ceny na pomarańcze sprzedawane w siatkach, co uniemożliwia selekcję najlepszych okazów. Kupuj te, które mają charakterystyczne zagłębienie znane jako "pępek". To oznaka małej ilości pestek, dużej słodyczy i soczystości. Sprawdź jeszcze, jak błyskawicznie obrać pomarańcze i ciesz się ich smakiem zimą.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje