Zanim kupisz, przyjrzyj się pomarańczy. To znak, że jest soczysta i dojrzała
Czy przy stoisku z cytrusami zauważyłeś osoby oglądające pomarańcze? Prawdopodobnie sprawdzają, czy owoce mają charakterystyczną cechę. "Pępek", bo tak określany jest pożądany wygląd, mówi sporo o smaku i konsystencji pomarańczy po obraniu. Poniżej znajdziesz szczegóły.
Pod koniec XX wieku pomarańcze uchodziły za rarytas. Dla wielu osób, w tym naszych rodziców i dziadków, były synonimem świątecznej uczty i kojarzyły się z wyjątkowym smakiem. Wówczas uważano je za prawdziwe delicje. Dziś mamy możliwość codziennego cieszenia się ich smakiem, co jest dla nas wielkim szczęściem. Jednak jak wybierać pomarańcze, by w pełni cieszyć się ich smakiem, jak dawniej?
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Współcześnie pomarańcze są łatwo dostępne przez cały rok, co pozwala nam na ich regularne spożywanie. To nie tylko kwestia smaku, ale też troski o zdrowie, ponieważ pomarańcze są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, magnez, wapń, potas, cynk i żelazo. W powszechnej opinii uważa się, że pomarańcze mają wiele właściwości leczniczych. Jadamy je nie tylko dla zdrowia, ale również dla ich wyśmienitego smaku. Rozczarowanie jest spore, gdy pomarańcza okazuje się sucha i bez smaku, przypomina to uczucie, które odczuwamy, gdy awokado jest niedojrzałe. Warto wiedzieć, jak tego uniknąć i wybierać idealne owoce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką
Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze?
Najlepsze pomarańcze są soczyste, słodkie i bez pestek. Jak je rozpoznać? Z odrobiną uwagi można wybrać tylko te, które spełniają te kryteria. Supermarkety często oferują promocyjne ceny na pomarańcze sprzedawane w siatkach, co uniemożliwia selekcję najlepszych okazów. Kupuj te, które mają charakterystyczne zagłębienie znane jako "pępek". To oznaka małej ilości pestek, dużej słodyczy i soczystości. Sprawdź jeszcze, jak błyskawicznie obrać pomarańcze i ciesz się ich smakiem zimą.