Zanurz pulpety w tym aromatycznym sosie. Obiad jak u babci

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczny babciny obiad, który nigdy się nie znudził. Mięsko — jasne, było pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, ale kwintesencją tego dania był sos koperkowy. Dzisiaj odtwarzamy babcine kulinarne patenty i robimy taki sam sos w domu. Jeśli masz ochotę się dołączyć, zobacz ten przepis!

ObrazekSos koperkowy babci - Pyszności; foto: Canva

Sos koperkowy to idealny dodatek zarówno do pulpetów, jak i innych mięs. Będzie się świetnie komponował z kurczakiem, rybą, jajkami, a także wszelkiego rodzaju potrawami kuchni wegetariańskiej. Jego przyrządzenie jest bajecznie proste, a ponieważ sezon na koper ogrodowy zaraz się rozpocznie, nie pozostaje nam nic innego, jak przypomnienie sobie babcinego przepisu.

Obrazek
Sos koperkowy pasuje do wielu potraw - Pyszności; foto: Canva

Jedynego czego potrzebujesz, by twoje pulpety były podane w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym to niewielka ilość śmietany, bulionu warzywnego, koperku i kilku przypraw. Ten obiad posmakuje nawet największym niejadkom. Wiemy o tym, bo już nieraz widzieliśmy taki sos w akcji! Aktualnie sytuacja wygląda w ten sposób: koperek na ziemniakach? Nigdy! Sos koperkowy z pulpetami? Zawsze! I kto zrozumie dzieci? Wciel poniższy przepis w życie i koniecznie daj nam znać, czy u ciebie wygląda to teraz tak samo.

Babciny sos koperkowy

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Obrazek
Sos koperkowy jest banalnie prosty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Śmietankę przelej do naczynia, a następnie dosyp do niej mąkę pszenną. Oba składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj do niego przygotowaną mieszankę mąki i śmietanki oraz bulion warzywny.
  3. Zawartość patelni wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiedy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień i dodaj do składników posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez minutę — półtorej. Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯