Zanurz pulpety w tym aromatycznym sosie. Obiad jak u babci

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczny babciny obiad, który nigdy się nie znudził. Mięsko — jasne, było pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, ale kwintesencją tego dania był sos koperkowy. Dzisiaj odtwarzamy babcine kulinarne patenty i robimy taki sam sos w domu. Jeśli masz ochotę się dołączyć, zobacz ten przepis!

ObrazekSos koperkowy babci - Pyszności; foto: Canva

Sos koperkowy to idealny dodatek zarówno do pulpetów, jak i innych mięs. Będzie się świetnie komponował z kurczakiem, rybą, jajkami, a także wszelkiego rodzaju potrawami kuchni wegetariańskiej. Jego przyrządzenie jest bajecznie proste, a ponieważ sezon na koper ogrodowy zaraz się rozpocznie, nie pozostaje nam nic innego, jak przypomnienie sobie babcinego przepisu.

Obrazek
Sos koperkowy pasuje do wielu potraw - Pyszności; foto: Canva

Jedynego czego potrzebujesz, by twoje pulpety były podane w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym to niewielka ilość śmietany, bulionu warzywnego, koperku i kilku przypraw. Ten obiad posmakuje nawet największym niejadkom. Wiemy o tym, bo już nieraz widzieliśmy taki sos w akcji! Aktualnie sytuacja wygląda w ten sposób: koperek na ziemniakach? Nigdy! Sos koperkowy z pulpetami? Zawsze! I kto zrozumie dzieci? Wciel poniższy przepis w życie i koniecznie daj nam znać, czy u ciebie wygląda to teraz tak samo.

Babciny sos koperkowy

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Obrazek
Sos koperkowy jest banalnie prosty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Śmietankę przelej do naczynia, a następnie dosyp do niej mąkę pszenną. Oba składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj do niego przygotowaną mieszankę mąki i śmietanki oraz bulion warzywny.
  3. Zawartość patelni wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiedy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień i dodaj do składników posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez minutę — półtorej. Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀