Zanurz pulpety w tym aromatycznym sosie. Obiad jak u babci

Pulpety w sosie koperkowym to klasyczny babciny obiad, który nigdy się nie znudził. Mięsko — jasne, było pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach, ale kwintesencją tego dania był sos koperkowy. Dzisiaj odtwarzamy babcine kulinarne patenty i robimy taki sam sos w domu. Jeśli masz ochotę się dołączyć, zobacz ten przepis!

ObrazekSos koperkowy babci - Pyszności; foto: Canva

Sos koperkowy to idealny dodatek zarówno do pulpetów, jak i innych mięs. Będzie się świetnie komponował z kurczakiem, rybą, jajkami, a także wszelkiego rodzaju potrawami kuchni wegetariańskiej. Jego przyrządzenie jest bajecznie proste, a ponieważ sezon na koper ogrodowy zaraz się rozpocznie, nie pozostaje nam nic innego, jak przypomnienie sobie babcinego przepisu.

Obrazek
Sos koperkowy pasuje do wielu potraw - Pyszności; foto: Canva

Jedynego czego potrzebujesz, by twoje pulpety były podane w pysznym, aromatycznym sosie koperkowym to niewielka ilość śmietany, bulionu warzywnego, koperku i kilku przypraw. Ten obiad posmakuje nawet największym niejadkom. Wiemy o tym, bo już nieraz widzieliśmy taki sos w akcji! Aktualnie sytuacja wygląda w ten sposób: koperek na ziemniakach? Nigdy! Sos koperkowy z pulpetami? Zawsze! I kto zrozumie dzieci? Wciel poniższy przepis w życie i koniecznie daj nam znać, czy u ciebie wygląda to teraz tak samo.

Babciny sos koperkowy

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Obrazek
Sos koperkowy jest banalnie prosty - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Śmietankę przelej do naczynia, a następnie dosyp do niej mąkę pszenną. Oba składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj do niego przygotowaną mieszankę mąki i śmietanki oraz bulion warzywny.
  3. Zawartość patelni wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Kiedy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień i dodaj do składników posiekany koperek i łyżkę soku z cytryny. Gotuj jeszcze przez minutę — półtorej. Sos koperkowy najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo