Zapiecz kurczaka w tym płynie. Gdy spróbujesz, smak i konsystencja mięsa cię zdziwią

Kurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatyczny
Kurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatyczny
Źródło zdjęć: © Canva | Azurita

11.11.2023 16:48, aktual.: 17.01.2024 14:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak to mięso, które — według wielu osób — zawsze się wybroni. Nie jest trudne w obróbce, nie wymaga specjalistycznej wiedzy i doskonale chłonie przyprawy. Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że nawet kurczaka można podać w sposób dobry albo... lepszy. Dzisiaj porozmawiamy o tej drugiej wersji. W ręce wpadł nam bowiem doskonały przepis.

Żeby kurczak z przepisu, który za moment ci pokażemy, był tak doskonały, jak obiecaliśmy, receptura przewidziała pewien bardzo ważny składnik: czosnek. To między innymi ten zdrowy produkt stoi za efektem, z którego będziesz dumny. Akompaniuje mu jeszcze jeden nietypowy w takim użyciu składnik: mleko. Zdziwiony? Uwierz nam, że efekt przewyższy twoje najśmielsze oczekiwania. Tak, każdy, kto spróbuje od ciebie tego dania, będzie ci winszował i prosił o powtórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy już staniesz się obiektem namolnych pytań i próśb o recepturę, zdradź swoim bliskim, że przepis na tego kurczaka pochodzi z kuchni gruzińskiej. Jego smak, miękkość i aromat będą śniły im się po nocach. Czy zaspokoisz ich ciekawość i zdradzisz pełną recepturę? To już pytanie wyłącznie do ciebie. Postąp zgodnie z własnym sumieniem!

Kurczak po gruzińsku

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 350 ml mleka,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać© Canva | kabVisio

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść. Nie myj! Jesteśmy pewni, że wiesz już dlaczego. Tak przygotowane mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Wszystkie ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i usmaż na maśle. Kiedy się zarumienią, dolej do nich mleko i wymieszaj. Zagotuj, a następnie przelej cały płyn do kurczaka.
  4. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
  5. Po 35 minutach pieczenia posyp kurczaka natką pietruszki, dodaj jeszcze łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem. Piecz kolejne kilka minut i wyłącz urządzenie. Wyjmij kurczaka z zalewy i podawaj, z czym tylko zechcesz. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także