Zapiecz kurczaka w tym płynie. Gdy spróbujesz, smak i konsystencja mięsa cię zdziwią

Kurczak to mięso, które — według wielu osób — zawsze się wybroni. Nie jest trudne w obróbce, nie wymaga specjalistycznej wiedzy i doskonale chłonie przyprawy. Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że nawet kurczaka można podać w sposób dobry albo... lepszy. Dzisiaj porozmawiamy o tej drugiej wersji. W ręce wpadł nam bowiem doskonały przepis.

Kurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatycznyKurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatyczny
Źródło zdjęć: © Canva | Azurita

Żeby kurczak z przepisu, który za moment ci pokażemy, był tak doskonały, jak obiecaliśmy, receptura przewidziała pewien bardzo ważny składnik: czosnek. To między innymi ten zdrowy produkt stoi za efektem, z którego będziesz dumny. Akompaniuje mu jeszcze jeden nietypowy w takim użyciu składnik: mleko. Zdziwiony? Uwierz nam, że efekt przewyższy twoje najśmielsze oczekiwania. Tak, każdy, kto spróbuje od ciebie tego dania, będzie ci winszował i prosił o powtórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Kiedy już staniesz się obiektem namolnych pytań i próśb o recepturę, zdradź swoim bliskim, że przepis na tego kurczaka pochodzi z kuchni gruzińskiej. Jego smak, miękkość i aromat będą śniły im się po nocach. Czy zaspokoisz ich ciekawość i zdradzisz pełną recepturę? To już pytanie wyłącznie do ciebie. Postąp zgodnie z własnym sumieniem!

Kurczak po gruzińsku

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 350 ml mleka,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać © Canva | kabVisio

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść. Nie myj! Jesteśmy pewni, że wiesz już dlaczego. Tak przygotowane mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Wszystkie ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i usmaż na maśle. Kiedy się zarumienią, dolej do nich mleko i wymieszaj. Zagotuj, a następnie przelej cały płyn do kurczaka.
  4. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
  5. Po 35 minutach pieczenia posyp kurczaka natką pietruszki, dodaj jeszcze łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem. Piecz kolejne kilka minut i wyłącz urządzenie. Wyjmij kurczaka z zalewy i podawaj, z czym tylko zechcesz. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟