Zapiecz kurczaka w tym płynie. Gdy spróbujesz, smak i konsystencja mięsa cię zdziwią

Kurczak to mięso, które — według wielu osób — zawsze się wybroni. Nie jest trudne w obróbce, nie wymaga specjalistycznej wiedzy i doskonale chłonie przyprawy. Trzeba jednak uczciwie zaznaczyć, że nawet kurczaka można podać w sposób dobry albo... lepszy. Dzisiaj porozmawiamy o tej drugiej wersji. W ręce wpadł nam bowiem doskonały przepis.

Kurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatycznyKurczak po gruzińsku. Pyszny i aromatyczny
Źródło zdjęć: © Canva | Azurita

Żeby kurczak z przepisu, który za moment ci pokażemy, był tak doskonały, jak obiecaliśmy, receptura przewidziała pewien bardzo ważny składnik: czosnek. To między innymi ten zdrowy produkt stoi za efektem, z którego będziesz dumny. Akompaniuje mu jeszcze jeden nietypowy w takim użyciu składnik: mleko. Zdziwiony? Uwierz nam, że efekt przewyższy twoje najśmielsze oczekiwania. Tak, każdy, kto spróbuje od ciebie tego dania, będzie ci winszował i prosił o powtórkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Kiedy już staniesz się obiektem namolnych pytań i próśb o recepturę, zdradź swoim bliskim, że przepis na tego kurczaka pochodzi z kuchni gruzińskiej. Jego smak, miękkość i aromat będą śniły im się po nocach. Czy zaspokoisz ich ciekawość i zdradzisz pełną recepturę? To już pytanie wyłącznie do ciebie. Postąp zgodnie z własnym sumieniem!

Kurczak po gruzińsku

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 350 ml mleka,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać
Kurczak po gruzińsku to danie, na które przepis warto znać © Canva | kabVisio

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść. Nie myj! Jesteśmy pewni, że wiesz już dlaczego. Tak przygotowane mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Wszystkie ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i usmaż na maśle. Kiedy się zarumienią, dolej do nich mleko i wymieszaj. Zagotuj, a następnie przelej cały płyn do kurczaka.
  4. Naczynie żaroodporne wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki.
  5. Po 35 minutach pieczenia posyp kurczaka natką pietruszki, dodaj jeszcze łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem. Piecz kolejne kilka minut i wyłącz urządzenie. Wyjmij kurczaka z zalewy i podawaj, z czym tylko zechcesz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości