PrzepisDania główneZapiekane roladki makaronowe z pysznym nadzieniem
Zapiekane roladki makaronowe z pysznym nadzieniem
Pyszności
06.01.2017 17:16, aktual.: 05.06.2017 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanych roladek makaronowych z nadzieniem serowo-szpinakowym.
Składniki:
- 6 płatów makaron do lasagne ugotowane al dente i przekrojony na pół
- 120 g szpinak ugotowany i posiekany
- natka pietruszki posiekana
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 1 szt. jajko
- 200 g serek wiejski
- 120 g żółty ser starty
- sól
- pieprz
- 300 g sos pomidorowy
- plastry żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż szpinak, czosnek, jajko, serek wiejski, starty ser żółty, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
2. Powstałą mieszankę rozłóż na kawałki makaronu lasagne. Każdy z nich zawiń w roladkę.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj połowę sosu pomidorowego. Następnie poukładaj na nim roladki i nasmaruj ich wierzch resztą sosu pomidorowego. Na sosie ułóż plastry sera żółtego. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.
4. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i rozłóż roladki na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
5. Smacznego!