Zapiekane roladki makaronowe z pysznym nadzieniem

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie zapiekanych roladek makaronowych z nadzieniem serowo-szpinakowym.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 6 płatów makaron do lasagne ugotowane al dente i przekrojony na pół
  2. 120 g szpinak ugotowany i posiekany
  3. natka pietruszki posiekana
  4. 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  5. 1 szt. jajko
  6. 200 g serek wiejski
  7. 120 g żółty ser starty
  8. sól
  9. pieprz
  10. 300 g sos pomidorowy
  11. plastry żółty ser
Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż szpinak, czosnek, jajko, serek wiejski, starty ser żółty, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę rozłóż na kawałki makaronu lasagne. Każdy z nich zawiń w roladkę.

Obrazek

3. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj połowę sosu pomidorowego. Następnie poukładaj na nim roladki i nasmaruj ich wierzch resztą sosu pomidorowego. Na sosie ułóż plastry sera żółtego. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20 minut.

Obrazek

4. Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i rozłóż roladki na talerze. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać je z wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Obrazek
5. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik