PrzepisZapomnij o nudnym kurczaku i schabowym. Zapiekanka pasterska z mięsem i ziemniakami

Zapomnij o nudnym kurczaku i schabowym. Zapiekanka pasterska z mięsem i ziemniakami

Pyszności - Fot. Królestwo garów
Pyszności - Fot. Królestwo garów
Katarzyna Gileta

23.04.2023 20:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań dla kuchni brytyjskiej. Podobno pochodzi ze Szkocji, gdzie przed laty wypasano stada owiec, a pasterze po ciężkim dniu pracy musieli zjeść solidny posiłek.

Sycąca i treściwa zapiekanka z mięsem i ziemniakami była idealnym daniem dla zmęczonych pasterzy. Tradycyjnie do przygotowania zapiekanki pasterskiej używa się jagnięciny, ale jeśli ktoś nie lubi tego mięsa, można je zastąpić wołowiną. W oryginalnej wersji shepherd’s pie składa się z opartego na jagnięcinie farszu otulonego pierzyną z ziemniaków. Danie dobrze znosi jednak rozmaite modyfikacje składników.

Zapiekanka pasterska shepherd's pie, czyli ciasto pasterskie, to zapiekanka z mielonego mięsa jagnięcego, przykrytego purée ziemniaczanym. Jest ona lekko pikantna. Do jej przygotowania można użyć mięsa gotowanego lub surowego. Jej historia sięga przełomu XVIII i XIX wieku. Oczywiście, zamiast jagnięciny można użyć innego rodzaju mięsa np. wołowego, ale to już nie będzie zapiekanka pasterska, a wiejska

– pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów. Na blogu znajdziecie też fantastyczny przepis na potrawkę z indyka.

Zapiekanka pasterska – przepis

Składniki:

  • 800 g jagnięciny (łopatka),
  • smalec,
  • 1-2 cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • kawałek selera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu i posiekanego tymianku,
  • 120 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 500 ml bulionu (najlepiej jagnięcego),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pierz świeżo zmielony,
  • 2 łyżki sosu Worcester,
  • puszka groszku konserwowego lub 400 g groszku mrożonego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 250 ml śmietany (u mnie 30),
  • 150 g sera cheddar,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchewkę i selera pokrój w niezbyt drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o niedużych otworach. Mięso zmiel i podsmaż (przez około 6-8 minut) na 2-3 łyżkach rozgrzanego tłuszczu. Oprósz pieprzem i solą. Mięso przełóż do miski.
  2. Następnie podduś cebulę z odrobiną soli i cukru, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojoną marchewkę i selera, razem przesmaż. Dodaj rozgnieciony czosnek, posiekany rozmaryn i tymianek. Razem przesmaż. Przełóż do mięsa.
  3. Na patelnię wlej wino, zagotuj, „zbierając” wszystkie smaki z patelni (to, co „przykleiło” się i zostało na patelni). Dodaj koncentrat pomidorowy i razem duś jeszcze przez 2-3 minuty. Wmieszaj łyżkę mąki, uważając, aby nie zrobiły się grudki. Wlej bulion i sos Worcester. Zagotuj. Połącz mięso z cebulą i z sosem. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu około 40 minut.
  4. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedź i odparuj. Ziemniaki rozgnieć, dodając lekko podgrzaną śmietanę, pokrojoną połowę masła, roztrzepane żółtko i 2/3 sera. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Do mięsa dodaj odsączony groszek i duś razem około 10 minut.
  6. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niej mięso. Na wierzchu ułóż ziemniaki. Polej roztopioną resztą masła, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut. Ziemniaki powinny się zrumienić.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także