Robert Makłowicz wstrząśnięty takim dodatkiem do rosołu. Uwielbia go wielu Polaków

Jaki dodatek do rosołu dyskwalifikuje to danie według Roberta Makłowicza? Znany autorytet kulinarny podzielił się swoją opinią, wskazując, że nawet serwowanie "bijącego serca węża" dziwi go mniej, niż rosół podany z jedną z najpopularniejszych w Polsce wkładek. O jakim dodatku mowa?

ObrazekZa jakim dodatkiem do rosołu nie przepada Robert Makłowicz? - Pyszności; Fot. Pixabay/Instagram: Robert Makłowicz (screenshot)

Z podrobami, kaszą manną czy kalafiorem. Rosół, w zależności od regionu, jada się z wieloma różnymi dodatkami. Ten najbardziej klasyczny podaje się z makaronem nitki, włoszczyzną i natką pietruszki. Dla wielu niedopuszczalnym jest serwowanie wywaru "dopieszczonego" sztucznymi wzmacniaczami smaku, jak kostka rosołowa czy słynna przyprawa w płynie. Jednak nie te dodatki do rosołu najbardziej szokują Roberta Makłowicza.

Jakiego dodatku do rosołu nie toleruje Robert Makłowicz?

W programie "Drugie śniadanie mistrzów", prowadzonym przez Marcina Mellera, Makłowicz pojawił się obok m.in. Magdy Gessler. Zapytany przez gospodarza o najbardziej szokujące doświadczenie związane z kosztowaniem nowych smaków, odpowiedział bez cienia wątpliwości, że najbardziej dziwi go dodawanie do rosołu... ziemniaków. 

- Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - zdradził znany krytyk kulinarny.

Ziemniaki z rosołem rzeczywiście serwuje się w wielu regionach kraju. Uważa się, że to zupa typowa dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego, rosół podobnie jada się również na Podkarpaciu. Zazwyczaj zupę podaje się z ugotowanymi, całymi ziemniakami, rzadziej serwuje się je w formie puree. To jednak niejedyny dodatek do rosołu, który poróżnia fanów tej zupy.

Obrazek
Robert Makłowicz nie przepada za rosołem z ziemniakami - Pyszności; Fot. Canva

Nietypowy dodatek do rosołu

Na Śląsku Cieszyńskim wywar podaje się z kluskami wątrobianymi. Wielkopolski rosół z kury zaś serwuje się z dodatkiem makaronu nitki lub łazankami, a rosół dworski z kapłona - z podrobami drobiowymi, kalafiorem i suszonymi grzybami. Są również receptury, gdzie dodatek do rosołu stanowią pieczone pieczarki czy ugotowane jajko. Często też wywar wzbogaca się kurkumą, jabłkiem, octem, pomidorem czy imbirem.

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • pół kury
  • 0,5 kg antrykotu wołowego
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 opalona na ogniu cebula
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zalej mięso zimną wodą i postaw garnek na gazie.
  2. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie gotuj całość przez około godzinę.
  3. W trakcie gotowania zbierz szumowiny.
  4. Dodaj obrane i umyte warzywa.
  5. Cebulę opal nad palnikiem i dodaj ją do wywaru.
  6. Zupę gotuj przez kolejne trzy/cztery godziny (rosół cały czas powinien bulgotać na małym ogniu).
  7. Na koniec dopraw zupę solą oraz pieprzem.

Robert Makłowicz rosół serwuje z makaronem i mięsną wkładką.

Zobacz także przepis na kremową zupę kalafiorową:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟