Zapiekanka z kurczakiem i majonezem

Zapiekanka z kurczakiem i majonezem to sprawdzony sposób na pyszne danie dla całej rodziny. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie produkty łączymy po prostu w jednym naczyniu, więc ze zrobieniem zapiekanki poradzi sobie nawet największy kulinarny laik ?

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

Bazą smacznego dania stał się Majonez Kielecki. A skoro już mowa o tym produkcie, warto wspomnieć, że jego producent - WSP Społem świętuje w tym roku 100-lecie istnienia.

Składniki:

  1. 200 g makaron penne
  2. 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1 szt. brokuł zblanszowany
  5. 270 g serek śmietankowy
  6. 3 łyżki Majonez Kielecki
  7. 1 łyżka suszone oregano
  8. 1 łyżka suszona bazylia
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 łyżeczki sól
  11. 1/3 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kurczaka i makaron. Następnie, przy pomocy dwóch widelców, podziel mięso na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Teraz połącz w większej misce piersi z kurczaka, brokuł (podzielony na mniejsze kawałki), serek śmietankowy i Majonez Kielecki.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również suszone oregano i bazylię, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Obrazek

4. W formie ułóż kolejno warstwę z mieszanki z majonezem, ugotowany makaron i po raz kolejny mieszankę z majonezem. Na wierzchu rozsyp ser i wstaw zapiekankę do piekarnika na 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po wyjęciu z piekarnika podziel zapiekankę na mniejsze kawałki. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył