Zapiekanka z kurczakiem i majonezem

Zapiekanka z kurczakiem i majonezem to sprawdzony sposób na pyszne danie dla całej rodziny. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie produkty łączymy po prostu w jednym naczyniu, więc ze zrobieniem zapiekanki poradzi sobie nawet największy kulinarny laik ?

Obrazek
Pyszności

Bazą smacznego dania stał się Majonez Kielecki. A skoro już mowa o tym produkcie, warto wspomnieć, że jego producent - WSP Społem świętuje w tym roku 100-lecie istnienia.

Składniki:

  1. 200 g makaron penne
  2. 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1 szt. brokuł zblanszowany
  5. 270 g serek śmietankowy
  6. 3 łyżki Majonez Kielecki
  7. 1 łyżka suszone oregano
  8. 1 łyżka suszona bazylia
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 łyżeczki sól
  11. 1/3 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kurczaka i makaron. Następnie, przy pomocy dwóch widelców, podziel mięso na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Teraz połącz w większej misce piersi z kurczaka, brokuł (podzielony na mniejsze kawałki), serek śmietankowy i Majonez Kielecki.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również suszone oregano i bazylię, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Obrazek

4. W formie ułóż kolejno warstwę z mieszanki z majonezem, ugotowany makaron i po raz kolejny mieszankę z majonezem. Na wierzchu rozsyp ser i wstaw zapiekankę do piekarnika na 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po wyjęciu z piekarnika podziel zapiekankę na mniejsze kawałki. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości