Zapiekanka z kurczakiem i majonezem

Zapiekanka z kurczakiem i majonezem to sprawdzony sposób na pyszne danie dla całej rodziny. Co więcej, jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie produkty łączymy po prostu w jednym naczyniu, więc ze zrobieniem zapiekanki poradzi sobie nawet największy kulinarny laik ?

Obrazek
Pyszności

Bazą smacznego dania stał się Majonez Kielecki. A skoro już mowa o tym produkcie, warto wspomnieć, że jego producent - WSP Społem świętuje w tym roku 100-lecie istnienia.

Składniki:

  1. 200 g makaron penne
  2. 2 szt. piersi z kurczaka ugotowane
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1 szt. brokuł zblanszowany
  5. 270 g serek śmietankowy
  6. 3 łyżki Majonez Kielecki
  7. 1 łyżka suszone oregano
  8. 1 łyżka suszona bazylia
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 1/2 łyżeczki sól
  11. 1/3 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kurczaka i makaron. Następnie, przy pomocy dwóch widelców, podziel mięso na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Teraz połącz w większej misce piersi z kurczaka, brokuł (podzielony na mniejsze kawałki), serek śmietankowy i Majonez Kielecki.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również suszone oregano i bazylię, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Obrazek

4. W formie ułóż kolejno warstwę z mieszanki z majonezem, ugotowany makaron i po raz kolejny mieszankę z majonezem. Na wierzchu rozsyp ser i wstaw zapiekankę do piekarnika na 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Po wyjęciu z piekarnika podziel zapiekankę na mniejsze kawałki. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥