Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem, pomidorkami i pysznym sosem serowym

W tym artykule chciałabym pokazać ci przepis na danie, które w ostatnim czasie wywarło na mnie naprawdę ogromne wrażenie. Będzie to zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, łososiem, pomidorkami i pysznym sosem serowym.

Obrazek
Pyszności

Taka potrawa doskonale sprawdzi się praktycznie na każdą okazję, a dodatkowo na pewno zaskoczy twoją rodzinę lub znajomych. Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się za przygotowanie tych pyszności.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 150 g makaron penne ugotowany
  2. 100 g liście szpinaku świeże
  3. sól
  4. pieprz
  5. 60 ml śmietanka kremowa 36%
  6. 50 g mozzarella starta
  7. 50 g gorgonzola
  8. papryka w proszku
  9. 100 g łosoś wędzony
  10. 150 g pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej garnek, a następnie włóż do niego ugotowany makaron penne. Dodaj do niego liście szpinaku i podgrzewaj tak długo, aż szpinak zwiędnie. Następnie dopraw solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.
2. Przełóż zawartość garnka do naczynia żaroodpornego.
3. Rozgrzej garnek i włóż do niego śmietankę kremową, startą mozzarellę i gorgonzolę. Podgrzewaj tak długo, aż sery się rozpuszczą. Cały czas mieszaj.
4. Przygotowany sos wylej na makaron w naczyniu żaroodpornym. Następnie posyp z wierzchu papryką w proszku, ułóż kawałki łososia wędzonego oraz pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.
5. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika.
6. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik