Zapomniany przepis babci na prażuchy ze skwarkami. Smak jak za dawnych lat

Tę zapomnianą potrawę prawdopodobnie kiedyś już widziałeś, ale nie podejrzewałeś nawet, że nosi jakąś konkretną nazwę. Przez wiele lat nie było o nich zbyt głośno — dzisiaj prażuchy wracają do łask. Tak przyrządzała je babcia, a my pokochaliśmy je od pierwszego kęsa!

ObrazekPrażuchy, pyszne staropolskie danie - Pyszności; foto: GettyImages

Prażuchy to ziemniaczane danie staropolskie, kiedyś kojarzone głównie z niższymi warstwami społecznymi województw małopolskiego i wielkopolskiego. Dzisiaj, kiedy przypominamy sobie ich smak, nie rozumiemy, co mogło być w nich "biednego". Fakt, składniki są raczej tanie, ale ogólny charakter potrawy mógłby, według nas, konkurować ze stekiem z argentyńskiej wołowiny i kawiorem. Będziemy nawet bardziej stanowczy w naszej ocenie: prażuchy biją te dania na głowę. Bo czy ktoś wyobraża sobie kapuśniak z dodatkiem kawioru?

Obrazek
Moda na prażuchy powróciła - Pyszności; foto: Canva

To właśnie jako dodatek do zup prażuchy były wcinane i podawane przez nasze babcie. Innym wystarczyło połączyć je ze szklanką zsiadłego mleka czy maślanki, by te pyszne ziemniaki okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku stały się pełnoprawnym daniem. Dietetyk pewnie by tego nie pochwalił, ale nasz żołądek mówi co innego. Prażuchy polecają się więc wszystkim łasuchom, ale również tym, którzy kochają staropolskie, babcine potrawy. Oto bajecznie prosty przepis. Powodzenia!

Staropolskie prażuchy ze skwarkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 150-200 g słoniny lub boczku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypiorek.
Obrazek
Prażuchy robi się podobnie, co zwykłe purée — Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Prażuchy lubią się z ziemniakami mączystymi, dlatego w sklepie wybierz te typu B lub C. Obierz je, umyj i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu gotuj je około 10 minut.
  2. Po tym czasie odlej szklankę wody z ziemniaków, a resztę wylej. Zawartość szklanki wlej z powrotem do garnka. Kartofle posyp mąką i gotuj pod przykryciem (na małym ogniu) przez kolejne 10 minut.
  3. Pozostałą wodę z garnka odlej, a ziemniaki z mąką ubij na purée. Słoninę lub boczek pokrój w niewielką kostkę i wytop na patelni do uzyskania skwarków.
  4. Przy pomocy łyżki zwilżonej tłuszczem z patelni uformuj z tłuczonych ziemniaków kulki. Podawaj z wytopioną słoniną i drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Masz chęć na nietypowy obiad? Wypróbuj nasz przepis na pyszne sakiewki.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą