Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Kiedyś topinambur był bardzo popularny w polskiej kuchni, ale po okresie niedoboru w PRL-u, zapomnieliśmy o tym, jakie smakołyki można z niego wyczarować. Tymczasem bulwy słonecznikowe sprawdzają się nie tylko jako zamiennik ziemniaków do pieczonych mięs i kotletów, ale również w charakterze przekąski albo dodatku do sałatki.
Kiszone topinambury są popularnym składnikiem potraw kuchni azjatyckiej. Możesz zobaczyć je w kolorowych bowlach z ryżem, kurczakiem, tofu bądź owocami morza, a także w rolkach sushi. Coraz częściej tego typu kiszonki pojawiają się także w kuchni roślinnej, stanowiąc ciekawy dodatek do sałatek, kanapek i burgerów warzywnych.
Zrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit odporności na zimę
Kiszony topinambur na lepszą odporność
Taka przekąska z topinamburu, podobnie jak inne kiszonki, jest doskonałym źródłem naturalnych probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit. W procesie fermentacji w bulwach namnażają się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które budują korzystną mikrobiotę jelitową i mogą ograniczać rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.
Regularne spożywanie kiszonych warzyw sprzyja nie tylko lepszej pracy układu pokarmowego, ale także może pozytywnie wpływać na odporność organizmu – ponad 70 proc. komórek odpornościowych znajduje się w jelitach, dlatego dbałość o ich mikroflorę ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia, dobrej kondycji i samopoczucia.
Dodatkowo kiszony topinambur zachowuje swoje naturalne bogactwo, czyli przede wszystkim inulinę, która działa jak prebiotyk, czyli pożywka dla dobrych bakterii jelitowych. W ten sposób probiotyki i prebiotyki działają tu synergicznie, wzmacniając wzajemnie swoje działanie. Dodatkowo, witaminy i minerały obecne w topinamburze wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia i chroniąc przed skutkami stresu oksydacyjnego.
Jak zrobić kiszone topinambury?
Do słoika z topinamburem możesz wrzucić kilka plasterków marchewki lub papryczkę chili, jeśli woli ostrzejsze kiszonki.
Składniki:
- 1 kg topinamburu,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 korzeń chrzanu,
- 2 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
- Topinambur obierz ze skórki, zetrzyj na tarce lub pokój w plasterki.
- Sól rozmieszaj w ciepłej wodzie i ostudź.
- Do każdego słoika włóż przygotowany topinambur, po 2 ząbki czosnku, połówkę korzenia chrzanu i liść laurowy.
- Zalej solanką i lekko przykryj pokrywką (nie dokręcaj). Odstaw w temperaturze pokojowej na 1–2 tygodnie.
- Następnie dokręć pokrywki i przełóż słoiki w chłodne miejsce.