Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki

Kiedyś topinambur był bardzo popularny w polskiej kuchni, ale po okresie niedoboru w PRL-u, zapomnieliśmy o tym, jakie smakołyki można z niego wyczarować. Tymczasem bulwy słonecznikowe sprawdzają się nie tylko jako zamiennik ziemniaków do pieczonych mięs i kotletów, ale również w charakterze przekąski albo dodatku do sałatki.

Kiszony topinambur to świetny dodatek do sałatek i surówekKiszony topinambur to świetny dodatek do sałatek i surówek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiszone topinambury są popularnym składnikiem potraw kuchni azjatyckiej. Możesz zobaczyć je w kolorowych bowlach z ryżem, kurczakiem, tofu bądź owocami morza, a także w rolkach sushi. Coraz częściej tego typu kiszonki pojawiają się także w kuchni roślinnej, stanowiąc ciekawy dodatek do sałatek, kanapek i burgerów warzywnych.  

Zrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit odporności na zimę

Kiszony topinambur na lepszą odporność

Taka przekąska z topinamburu, podobnie jak inne kiszonki, jest doskonałym źródłem naturalnych probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit. W procesie fermentacji w bulwach namnażają się dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które budują korzystną mikrobiotę jelitową i mogą ograniczać rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.

Regularne spożywanie kiszonych warzyw sprzyja nie tylko lepszej pracy układu pokarmowego, ale także może pozytywnie wpływać na odporność organizmu – ponad 70 proc. komórek odpornościowych znajduje się w jelitach, dlatego dbałość o ich mikroflorę ma kluczowe znaczenie dla ogólnego zdrowia, dobrej kondycji i samopoczucia.

Dodatkowo kiszony topinambur zachowuje swoje naturalne bogactwo, czyli przede wszystkim inulinę, która działa jak prebiotyk, czyli pożywka dla dobrych bakterii jelitowych. W ten sposób probiotyki i prebiotyki działają tu synergicznie, wzmacniając wzajemnie swoje działanie. Dodatkowo, witaminy i minerały obecne w topinamburze wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, pomagając zmniejszyć uczucie zmęczenia i chroniąc przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Jak zrobić kiszone topinambury?

Do słoika z topinamburem możesz wrzucić kilka plasterków marchewki lub papryczkę chili, jeśli woli ostrzejsze kiszonki.

Składniki:

  • 1 kg topinamburu,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Topinambur obierz ze skórki, zetrzyj na tarce lub pokój w plasterki.
  2. Sól rozmieszaj w ciepłej wodzie i ostudź.
  3. Do każdego słoika włóż przygotowany topinambur, po 2 ząbki czosnku, połówkę korzenia chrzanu i liść laurowy.
  4. Zalej solanką i lekko przykryj pokrywką (nie dokręcaj). Odstaw w temperaturze pokojowej na 1–2 tygodnie.
  5. Następnie dokręć pokrywki i przełóż słoiki w chłodne miejsce.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀