Zapomnij o smażeniu naleśników. Tak zrobisz je szybciej bez stania nad patelnią

Zamiast tradycyjnego smażenia, wypróbuj air fryera do przygotowania idealnie puszystych naleśników. Kluczem do sukcesu jest dodanie jednego nietypowego składnika.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SJA

Zamiast stać nad gorącą patelnią, możesz użyć air fryera, aby przygotować naleśniki o idealnej konsystencji. Jak twierdzi ekspert, sekretem lekkiej i puszystej tekstury jest składnik, który prawdopodobnie masz już w swojej kuchni – ocet jabłkowy. Martin Senders, szef kuchni w Philips, podkreśla, że ten niepozorny produkt z domowej spiżarni jest kluczem do uzyskania wyjątkowo puszystych naleśników.

Jednym z najlepszych trików na super puszyste naleśniki jest dodanie łyżeczki octu jabłkowego do ciasta. Kwas reaguje z proszkiem do pieczenia, dzięki czemu naleśniki wychodzą niesamowicie pulchne – wyjaśnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Zalety używania air fryera

Air fryer nie tylko zapewnia idealne warunki do przygotowania naleśników bez ryzyka przypalenia czy niedosmażenia, ale także gwarantuje równomierne pieczenie. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza wokół ciasta uzyskasz złocistą skórkę za każdym razem. To także świetne rozwiązanie do przygotowywania posiłków na zapas, ponieważ w kilka minut można zrobić porcję naleśników na cały tydzień.

Możesz również użyć silikonowych foremek na muffinki lub małej formy do ciasta, aby nadać naleśnikom jednolity kształt bez rozlewania się ciasta. Nie trzeba ich przewracać – wystarczy ustawić, zapomnieć i cieszyć się idealnymi naleśnikami za każdym razem - tłumaczy ekspert.

Naleśniki z air fryera - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych),
  • 1 miarka białka w proszku (najlepiej waniliowego lub czekoladowego),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 rozgnieciony banan lub 1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego,
  • 2 średnie jajka,
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego (lub innego mleka),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • Masło lub spray do gotowania (do natłuszczenia).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej air fryera do 180°C przez trzy minuty.
  2. W misce wymieszaj mąkę owsianą, białko w proszku, proszek do pieczenia, cynamon (jeśli używasz) i ocet jabłkowy.
  3. W osobnej misce rozgnieć banana i wymieszaj z jajkami, mlekiem migdałowym i ekstraktem waniliowym.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
  5. Odstaw ciasto na około pięć minut, aby proszek do pieczenia mógł zadziałać, co zapewni dodatkową puszystość.
  6. Lekko natłuść silikonowe foremki na muffinki lub małą formę do ciasta sprayem do gotowania.
  7. Wlej ciasto, napełniając każdą foremkę do około trzech czwartych wysokości.
  8. Umieść foremki w air fryerze i piecz w 180°C przez osiem do dziesięciu minut, aż naleśniki będą złociste, a włożony w środek patyczek wyjdzie czysty.
  9. Po upieczeniu pozwól naleśnikom całkowicie ostygnąć. Możesz je przechowywać w lodówce do pięciu dni lub zamrozić na dłużej.

Zapomnij o przewracaniu naleśników i użyj air fryera, aby w mgnieniu oka stworzyć porcję niesamowicie puszystych naleśników.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat