Zapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich. W mig usuniesz gorzką skórkę

Orzechy włoskie ze względu na swój charakterystyczny smak są świetny dodatkiem do wielu wytrawnych i slodkich potraw. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie świąt, gdy na stołach królują wypieki pełne bakalii.

Orzechy włoskie - PysznościOrzechy włoskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zilber42
Ewa Malinowska

Orzechy włoskie, chociaż bardzo smaczne i zdrowe, mają pewną wadę - znajdująca się na nich cieniutka, brązowa skórka jest gorzka, przez co potrafi zepsuć smak dania. Ręczne jej ściąganie jest praktycznie niemożliwe. Jest jednak prosty patent, dzięki któremu w dwie minuty odejdzie bez większych wysiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Czy orzechy włoskie są zdrowe?

Lądują w keksie, pojawiają się w pierniku, przyjemnie chrupią w sałatce, a i sprawdzą się jako składnik farszu do mięsa. Orzechy włoskie na dobre rozgościły się w naszych domach, chociaż ich obecność odczuwalna jest głównie jesienią zimą.

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego © Pixabay

Dawniej wierzono, że przynoszą szczęście i patrząc na ich właściwości odżywcze, jest w tym sporo prawdy. Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Mają również sporo polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania wykazują, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Są również dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, które wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami.

Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?

Skórka z orzechów może być gorzkawa i nieprzyjemna w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy je odpowiednio zblanszować. Wystarczy wrzucić orzechy do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Skórka pod wpływem gorącej wody staje się miękka i łatwo ją zdjąć. Aby obrać orzechy po blanszowaniu, najlepiej jest zrobić to od razu, gdy są jeszcze ciepłe

Orzechy włoskie - Pyszności
Orzechy włoskie - Pyszności © Canva | maxmann

Prażenie w piekarniku

Usunąć skórkę można również przy pomocy piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że odejdzie ona bez problemu.

Jak to zrobić?

  1. Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 15 minut.
  3. Po upływie czasu wyjmij orzechy z piekarnika i ostudź je.
  4. Delikatnie potrzyj orzechy dłonią lub ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości