WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. LOT nie kupi czeskiej spółki

Zapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich. W mig usuniesz gorzką skórkę

Orzechy włoskie ze względu na swój charakterystyczny smak są świetny dodatkiem do wielu wytrawnych i slodkich potraw. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie świąt, gdy na stołach królują wypieki pełne bakalii.

Orzechy włoskie - PysznościOrzechy włoskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zilber42
Ewa Malinowska

Orzechy włoskie, chociaż bardzo smaczne i zdrowe, mają pewną wadę - znajdująca się na nich cieniutka, brązowa skórka jest gorzka, przez co potrafi zepsuć smak dania. Ręczne jej ściąganie jest praktycznie niemożliwe. Jest jednak prosty patent, dzięki któremu w dwie minuty odejdzie bez większych wysiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Czy orzechy włoskie są zdrowe?

Lądują w keksie, pojawiają się w pierniku, przyjemnie chrupią w sałatce, a i sprawdzą się jako składnik farszu do mięsa. Orzechy włoskie na dobre rozgościły się w naszych domach, chociaż ich obecność odczuwalna jest głównie jesienią zimą.

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego © Pixabay

Dawniej wierzono, że przynoszą szczęście i patrząc na ich właściwości odżywcze, jest w tym sporo prawdy. Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Mają również sporo polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania wykazują, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Są również dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, które wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami.

Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?

Skórka z orzechów może być gorzkawa i nieprzyjemna w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy je odpowiednio zblanszować. Wystarczy wrzucić orzechy do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Skórka pod wpływem gorącej wody staje się miękka i łatwo ją zdjąć. Aby obrać orzechy po blanszowaniu, najlepiej jest zrobić to od razu, gdy są jeszcze ciepłe

Orzechy włoskie - Pyszności
Orzechy włoskie - Pyszności © Canva | maxmann

Prażenie w piekarniku

Usunąć skórkę można również przy pomocy piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że odejdzie ona bez problemu.

Jak to zrobić?

  1. Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 15 minut.
  3. Po upływie czasu wyjmij orzechy z piekarnika i ostudź je.
  4. Delikatnie potrzyj orzechy dłonią lub ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟