PoradyZapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich. W mig usuniesz gorzką skórkę

Zapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich. W mig usuniesz gorzką skórkę

Orzechy włoskie - Pyszności
Orzechy włoskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | zilber42

13.12.2023 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Orzechy włoskie ze względu na swój charakterystyczny smak są świetny dodatkiem do wielu wytrawnych i slodkich potraw. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie świąt, gdy na stołach królują wypieki pełne bakalii.

Orzechy włoskie, chociaż bardzo smaczne i zdrowe, mają pewną wadę - znajdująca się na nich cieniutka, brązowa skórka jest gorzka, przez co potrafi zepsuć smak dania. Ręczne jej ściąganie jest praktycznie niemożliwe. Jest jednak prosty patent, dzięki któremu w dwie minuty odejdzie bez większych wysiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy orzechy włoskie są zdrowe?

Lądują w keksie, pojawiają się w pierniku, przyjemnie chrupią w sałatce, a i sprawdzą się jako składnik farszu do mięsa. Orzechy włoskie na dobre rozgościły się w naszych domach, chociaż ich obecność odczuwalna jest głównie jesienią zimą.

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego© Pixabay

Dawniej wierzono, że przynoszą szczęście i patrząc na ich właściwości odżywcze, jest w tym sporo prawdy. Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Mają również sporo polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania wykazują, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Są również dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, które wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami.

Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?

Skórka z orzechów może być gorzkawa i nieprzyjemna w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy je odpowiednio zblanszować. Wystarczy wrzucić orzechy do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Skórka pod wpływem gorącej wody staje się miękka i łatwo ją zdjąć. Aby obrać orzechy po blanszowaniu, najlepiej jest zrobić to od razu, gdy są jeszcze ciepłe

Orzechy włoskie - Pyszności
Orzechy włoskie - Pyszności© Canva | maxmann

Prażenie w piekarniku

Usunąć skórkę można również przy pomocy piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że odejdzie ona bez problemu.

Jak to zrobić?

  1. Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 15 minut.
  3. Po upływie czasu wyjmij orzechy z piekarnika i ostudź je.
  4. Delikatnie potrzyj orzechy dłonią lub ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także