Zapomnij o żmudnym obieraniu orzechów włoskich. W mig usuniesz gorzką skórkę
Orzechy włoskie ze względu na swój charakterystyczny smak są świetny dodatkiem do wielu wytrawnych i slodkich potraw. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie świąt, gdy na stołach królują wypieki pełne bakalii.
13.12.2023 11:01
Orzechy włoskie, chociaż bardzo smaczne i zdrowe, mają pewną wadę - znajdująca się na nich cieniutka, brązowa skórka jest gorzka, przez co potrafi zepsuć smak dania. Ręczne jej ściąganie jest praktycznie niemożliwe. Jest jednak prosty patent, dzięki któremu w dwie minuty odejdzie bez większych wysiłków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy orzechy włoskie są zdrowe?
Lądują w keksie, pojawiają się w pierniku, przyjemnie chrupią w sałatce, a i sprawdzą się jako składnik farszu do mięsa. Orzechy włoskie na dobre rozgościły się w naszych domach, chociaż ich obecność odczuwalna jest głównie jesienią zimą.
Dawniej wierzono, że przynoszą szczęście i patrząc na ich właściwości odżywcze, jest w tym sporo prawdy. Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, selen. Mają również sporo polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Badania wykazują, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Są również dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, które wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami.
Jak obrać orzechy włoskie ze skórki?
Skórka z orzechów może być gorzkawa i nieprzyjemna w smaku. Aby się jej pozbyć, wystarczy je odpowiednio zblanszować. Wystarczy wrzucić orzechy do wrzącej wody na 2-3 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Skórka pod wpływem gorącej wody staje się miękka i łatwo ją zdjąć. Aby obrać orzechy po blanszowaniu, najlepiej jest zrobić to od razu, gdy są jeszcze ciepłe
Prażenie w piekarniku
Usunąć skórkę można również przy pomocy piekarnika. Wysoka temperatura sprawi, że odejdzie ona bez problemu.
Jak to zrobić?
- Rozłóż orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 15 minut.
- Po upływie czasu wyjmij orzechy z piekarnika i ostudź je.
- Delikatnie potrzyj orzechy dłonią lub ręcznikiem papierowym.