Zapomnisz o kiszonych i konserwowych. Ogórki watykańskie to hit w moim domu

Ogórki watykańskie to nieoczywista, ale niezwykle smakowita propozycja, która potrafi zaskoczyć już od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz, wyraziste przyprawy i prostota wykonania sprawiają, że ten przepis szybko zdobywa uznanie na domowych stołach.

Jak zrobić ogórki watykańskie?Jak zrobić ogórki watykańskie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W ostatnich latach ogórki watykańskie zdobyły serca miłośników domowych przetworów. Ich sekret kryje się w nieoczywistym dodatku – do zalewy, oprócz klasycznych przypraw, trafiają także rodzynki. To właśnie one nadają ogórkom subtelną słodycz i wyjątkowy aromat, który wyróżnia je spośród tradycyjnych kiszonych czy konserwowych. Ogórki watykańskie doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do kanapek, sałatek czy domowych desek serów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Czym się różnią ogórki watykańskie od kiszonych i konserwowych?

Ogórki po watykańsku, wyróżniają się przede wszystkim składem zalewy. Klasyczne kiszone powstają na bazie wody z solą i czosnkiem, a ich kwaśny smak jest efektem naturalnej fermentacji. Natomiast w przypadku ogórków konserwowych dominują ocet, cukier oraz przyprawy, które nadają im słodko-kwaśny profil smakowy. Ogórki watykańskie wyróżnia dodatek rodzynek. To one wprowadzają subtelną słodycz, a także nadają zalewie piękny, bursztynowy kolor. W wielu przepisach pojawiają się także miód, ziele angielskie, liść laurowy czy gorczyca – składniki, które dopełniają całość.

Dodatek do ogórków

Dodatek rodzynek sprawia, że ogórki watykańskie zyskują na oryginalności. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć domowników lub gości czymś niebanalnym.

Przepis na ogórki po watykańsku z rodzynkami

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 600 g cukru,
  • 500 ml octu,
  • 375 ml wody,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki nasion kopru,
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz ogórki, a następnie pokrój je wzdłuż na ćwiartki.
  2. Przełóż na sitko, posól i odstaw na dwie godziny, aby zmiękły i puściły wodę.
  3. Przygotuj wyparzone i suche słoiki, do których ułóż pionowo ogórki, dość ciasno.
  4. Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek, dodaj pół łyżeczki nasion kopru, ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.
  5. Zagotuj w garnku wodę z octem i cukrem; wlej gorącą zalewę do słoików, mocno je zakręć i pasteryzuj przez około pięć minut.
  6. Po ostygnięciu przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥