Zapomnisz o kiszonych i konserwowych. Ogórki watykańskie to hit w moim domu

Ogórki watykańskie to nieoczywista, ale niezwykle smakowita propozycja, która potrafi zaskoczyć już od pierwszego kęsa. Delikatna słodycz, wyraziste przyprawy i prostota wykonania sprawiają, że ten przepis szybko zdobywa uznanie na domowych stołach.

Jak zrobić ogórki watykańskie?Jak zrobić ogórki watykańskie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W ostatnich latach ogórki watykańskie zdobyły serca miłośników domowych przetworów. Ich sekret kryje się w nieoczywistym dodatku – do zalewy, oprócz klasycznych przypraw, trafiają także rodzynki. To właśnie one nadają ogórkom subtelną słodycz i wyjątkowy aromat, który wyróżnia je spośród tradycyjnych kiszonych czy konserwowych. Ogórki watykańskie doskonale sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do kanapek, sałatek czy domowych desek serów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Czym się różnią ogórki watykańskie od kiszonych i konserwowych?

Ogórki po watykańsku, wyróżniają się przede wszystkim składem zalewy. Klasyczne kiszone powstają na bazie wody z solą i czosnkiem, a ich kwaśny smak jest efektem naturalnej fermentacji. Natomiast w przypadku ogórków konserwowych dominują ocet, cukier oraz przyprawy, które nadają im słodko-kwaśny profil smakowy. Ogórki watykańskie wyróżnia dodatek rodzynek. To one wprowadzają subtelną słodycz, a także nadają zalewie piękny, bursztynowy kolor. W wielu przepisach pojawiają się także miód, ziele angielskie, liść laurowy czy gorczyca – składniki, które dopełniają całość.

Dodatek do ogórków

Dodatek rodzynek sprawia, że ogórki watykańskie zyskują na oryginalności. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zaskoczyć domowników lub gości czymś niebanalnym.

Przepis na ogórki po watykańsku z rodzynkami

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 600 g cukru,
  • 500 ml octu,
  • 375 ml wody,
  • 50 g rodzynek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki nasion kopru,
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz ogórki, a następnie pokrój je wzdłuż na ćwiartki.
  2. Przełóż na sitko, posól i odstaw na dwie godziny, aby zmiękły i puściły wodę.
  3. Przygotuj wyparzone i suche słoiki, do których ułóż pionowo ogórki, dość ciasno.
  4. Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek, dodaj pół łyżeczki nasion kopru, ząbek czosnku oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.
  5. Zagotuj w garnku wodę z octem i cukrem; wlej gorącą zalewę do słoików, mocno je zakręć i pasteryzuj przez około pięć minut.
  6. Po ostygnięciu przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟