WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane

Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego na lato? Zapomnij o tradycyjnych plackach ziemniaczanych! Odkryłem przepis na ogórkowe placuszki, które są prawdziwym hitem. Te chrupiące, delikatne cudeńka znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszkiŚcieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Chociaż większości z nas ogórki kojarzą się głównie z mizerią albo chrupiącym dodatkiem do kanapek, ja znalazłem dla nich zupełnie nowe zastosowanie. Pewnego upalnego dnia, szukając pomysłu na coś lekkiego i orzeźwiającego do zjedzenia, wpadłem na pomysł, by zrobić... placuszki z ogórków. Brzmi dziwnie? Sam początkowo byłem sceptyczny. Ale już po pierwszym smażeniu wiedziałem, że trafiłem w kulinarną dziesiątkę. Dziś dzielę się tym przepisem, który podbija podniebienia szybciej niż klasyczne placki ziemniaczane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Placuszki z ogórków – lekka alternatywa dla klasyki

To danie to doskonały przykład na to, że prostota i pomysłowość mogą iść w parze. Moje placuszki z ogórków są lekkie, chrupiące i pełne letniego aromatu. Idealne na szybki obiad, kolację albo jako przekąska na zimno. A co najlepsze – ich przygotowanie nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych.

Jeśli nie jesteście do końca przekonani, to możecie te placuszki zrobić pół na pół z cukinią.

Placuszki z ogórków – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 7–8 ogórków zielonych (najlepiej średniej wielkości),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej (w razie potrzeby więcej),
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia (np. rzepakowy lub słonecznikowy).

Opcjonalnie:

  • świeża mięta (do podania),
  • łyżka startego sera (np. feta lub parmezan – jeśli chcę dodać więcej wyrazistości).

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie myję ogórki i ścieram je na tarce o średnich oczkach razem ze skórką. Jeśli trafią mi się pestkowe sztuki, usuwam je, żeby nie psuły konsystencji.
  2. Starte ogórki odstawiam na kilka minut, żeby puściły sok. Następnie dokładnie je odciskam – najlepiej przez gazę albo czysty ręcznik kuchenny.
  3. Przekładam odciśnięte ogórki do miski. Dodaję jajko, mąkę, czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam, aż masa będzie gładka i zwarta.
  4. Rozgrzewam na patelni odrobinę oleju. Łyżką nakładam porcje masy, formując nieduże placuszki.
  5. Smażę je na średnim ogniu z obu stron, aż nabiorą apetycznego, złotego koloru. Po usmażeniu odkładam je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Podaję na ciepło lub zimno, czasem z listkami mięty, jogurtem naturalnym albo lekkim dipem czosnkowym. Smakują rewelacyjnie w każdej wersji!

Od kiedy zrobiłem je po raz pierwszy, placuszki z ogórków na dobre zagościły w moim kulinarnym repertuarze. To świetna opcja na letnie dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie. Są szybkie, zdrowe i dają mnóstwo możliwości eksperymentowania – można je wzbogacić o inne przyprawy, zioła czy nawet odrobinę startego sera.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne