Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Piersi z kurczaka zawsze sprawdzają się na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć je na patelni z kilkoma prostymi dodatkami, do tego podać ryż lub ziemniaki i masz gotowy obiad. Zadbaj o ziołowy dodatek, a danie będzie nie tylko smaczne, ale też pełne wartości odżywczych.
Podstawowy przepis możesz wzbogacić o dodatek smażonych pieczarek, kurek lub blanszowanych brokułów. Grzyby podsmaż z cebulką przed dodaniem mięsa. Brokuły warto przygotować osobno – ugotuj je na parze i zblanszuj pod zimną wodą, aby zachowały ładny zielony kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Koperek to nie tylko dekoracja
Ten niepozorny dodatek potrafi totalnie odmienić danie. Koperek sprawia, że sos nabiera wyrazistych cytrusowych nut. Dodatkowo wzbogaca danie o cały pakiet witamin i minerałów. Zawarte w nim substancje mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki nim koperek wspiera ogólną kondycję organizmu, a przede wszystkim pomaga w trawieniu.
Herbatki z koperkiem przynoszą ukojenie przy problemach żołądkowych, łagodząc wzdęcia i wspomagając pracę układu pokarmowego. To naturalne remedium na wiele dolegliwości, które zawsze warto mieć w swojej kuchni.
Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Zadbaj o świeże mięso z kurczaka, bez dodatku antybiotyków. Kurczak z mniejszych hodowli może mieć wyższą cenę, ale jego mięso będzie o wiele zdrowsze niż tańszy produkt z marketu.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 ml śmietany 30 proc.,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek koperku,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka pokrój w paski lub większą kostkę.
- Na patelni roztop 1 dużą łyżkę masła klarowanego. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, dodaj przygotowane mięso. Usmaż na rumiany kolor, po czym zalej śmietaną.
- Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekanym koperkiem.