Te placuszki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zrobisz je w mgnieniu oka

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami to śniadanie, które łączy smak deseru z wartościami odżywczymi pełnowartościowego posiłku. Są miękkie, delikatne i lekko wilgotne w środku, a ich egzotyczny aromat przyjemnie zaskakuje już od pierwszego kęsa.
Przekładam gotowe placuszki kokosowe na talerz.Gotowe placuszki kokosowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia

Bazą placuszków jest mąka kokosowa, która jest lekkostrawna, naturalnie bezglutenowa i wyjątkowo bogata w błonnik. W połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzy ciasto, które nie tylko dobrze się smaży, ale też długo syci. Kokos dostarcza zdrowe tłuszcze, które wspierają koncentrację, pracę mózgu oraz stabilny poziom energii przez wiele godzin.

Masło orzechowe dodaje placuszkom kremową konsystencję, a także wartościowe białko i magnez. Dzięki niemu placuszki są bardziej treściwe i mają lekko słonawą, głęboką nutę, która świetnie balansuje słodycz. Orzeszki ziemne w środku lub na wierzchu nadają chrupkość i dodatkową porcję zdrowych tłuszczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami

Kokosowe placuszki to świetna propozycja na szybki posiłek na słodko albo deser bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, pożywne i naprawdę łatwe do zrobienia, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Poznaj prosty przepis na keto placki kokosowe!

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kokosowej (30 g),
  • 1/4 szkl. mleczka kokosowego (60 g),
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (20 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami przepis
Blenduj wszystkie składniki

Krok 1. W pojemniku do blendera umieść mąkę kokosową, mleczko kokosowe, masło orzechowe, orzeszki ziemne, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę. Dolej trochę wody w trakcie blendowania, tak aby otrzymać gęstą i jednolitą masę. 

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami przepis
Smaż placuszki

Krok 2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 minuty na stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki. 

kokosowe placuszki z maslem orzechowym i orzeszkami przepis
Przekładaj gotowe placuszki kokosowe na talerz

Krok 3. Wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.

To danie doskonale komponuje się z jogurtem naturalnym, garścią jagód, malin lub plasterkami banana. Dla miłośników słodszych smaków kilka kropel syropu klonowego lub daktylowego spowoduje, że będą smakować jak domowe kokosowe ciastka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników