Te placuszki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zrobisz je w mgnieniu oka

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i chrupiącymi orzeszkami to śniadanie, które łączy smak deseru z wartościami odżywczymi pełnowartościowego posiłku. Są miękkie, delikatne i lekko wilgotne w środku, a ich egzotyczny aromat przyjemnie zaskakuje już od pierwszego kęsa.
Przekładam gotowe placuszki kokosowe na talerz.Gotowe placuszki kokosowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia

Bazą placuszków jest mąka kokosowa, która jest lekkostrawna, naturalnie bezglutenowa i wyjątkowo bogata w błonnik. W połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzy ciasto, które nie tylko dobrze się smaży, ale też długo syci. Kokos dostarcza zdrowe tłuszcze, które wspierają koncentrację, pracę mózgu oraz stabilny poziom energii przez wiele godzin.

Masło orzechowe dodaje placuszkom kremową konsystencję, a także wartościowe białko i magnez. Dzięki niemu placuszki są bardziej treściwe i mają lekko słonawą, głęboką nutę, która świetnie balansuje słodycz. Orzeszki ziemne w środku lub na wierzchu nadają chrupkość i dodatkową porcję zdrowych tłuszczów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami

Kokosowe placuszki to świetna propozycja na szybki posiłek na słodko albo deser bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, pożywne i naprawdę łatwe do zrobienia, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Poznaj prosty przepis na keto placki kokosowe!

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kokosowej (30 g),
  • 1/4 szkl. mleczka kokosowego (60 g),
  • 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (20 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami przepis
Blenduj wszystkie składniki

Krok 1. W pojemniku do blendera umieść mąkę kokosową, mleczko kokosowe, masło orzechowe, orzeszki ziemne, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę. Dolej trochę wody w trakcie blendowania, tak aby otrzymać gęstą i jednolitą masę. 

Kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami przepis
Smaż placuszki

Krok 2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 minuty na stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki. 

kokosowe placuszki z maslem orzechowym i orzeszkami przepis
Przekładaj gotowe placuszki kokosowe na talerz

Krok 3. Wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.

To danie doskonale komponuje się z jogurtem naturalnym, garścią jagód, malin lub plasterkami banana. Dla miłośników słodszych smaków kilka kropel syropu klonowego lub daktylowego spowoduje, że będą smakować jak domowe kokosowe ciastka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości