Te placuszki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zrobisz je w mgnieniu oka
Bazą placuszków jest mąka kokosowa, która jest lekkostrawna, naturalnie bezglutenowa i wyjątkowo bogata w błonnik. W połączeniu z mleczkiem kokosowym tworzy ciasto, które nie tylko dobrze się smaży, ale też długo syci. Kokos dostarcza zdrowe tłuszcze, które wspierają koncentrację, pracę mózgu oraz stabilny poziom energii przez wiele godzin.
Masło orzechowe dodaje placuszkom kremową konsystencję, a także wartościowe białko i magnez. Dzięki niemu placuszki są bardziej treściwe i mają lekko słonawą, głęboką nutę, która świetnie balansuje słodycz. Orzeszki ziemne w środku lub na wierzchu nadają chrupkość i dodatkową porcję zdrowych tłuszczów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
Przepis na kokosowe placuszki z masłem orzechowym i orzeszkami
Kokosowe placuszki to świetna propozycja na szybki posiłek na słodko albo deser bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, pożywne i naprawdę łatwe do zrobienia, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Poznaj prosty przepis na keto placki kokosowe!
Składniki:
- 3 łyżki mąki kokosowej (30 g),
- 1/4 szkl. mleczka kokosowego (60 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 2 łyżki orzeszków ziemnych (20 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W pojemniku do blendera umieść mąkę kokosową, mleczko kokosowe, masło orzechowe, orzeszki ziemne, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę. Dolej trochę wody w trakcie blendowania, tak aby otrzymać gęstą i jednolitą masę.
Krok 2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na małym ogniu. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Wszystkie placki smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2,5 minuty na stronę. Przewróć na drugą stronę, gdy masa stężeje i pojawią się małe dziurki.
Krok 3. Wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
To danie doskonale komponuje się z jogurtem naturalnym, garścią jagód, malin lub plasterkami banana. Dla miłośników słodszych smaków kilka kropel syropu klonowego lub daktylowego spowoduje, że będą smakować jak domowe kokosowe ciastka.