Mąkę pszenną odstawiłam w kąt. Teraz do słodkich wypieków używam zupełnie innej

Coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową. Wydaje się, że taki krok ogranicza mocno nasz jadłospis, ale to tylko mit. Mąkę pszenną można łatwo zastąpić i mam na to sposoby.

Mąka kokosowa z powodzeniem może zastąpić tą tradycyjnąMąka kokosowa z powodzeniem może zastąpić tą tradycyjną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa i jest produktem ubocznym wytwarzania oleju oraz mleka kokosowego. Ma delikatny smak z wyczuwalnym aromatem kokosa i choć sama w sobie nie jest słodka, to idealnie nadaje się do przygotowania deserów. Jakie przysmaki na słodko można z niej zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Czekoladowe ciasto

Lekkie, puszyste ciasto z gorzką czekoladą to propozycja dla młodszych i starszych miłośników wypieków. Szybkie, proste i właściwie nie ma opcji, żeby nie wyszło.

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej,
  • pół szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • pół szklanki kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • pół szklanki miodu,
  • 4 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • dodatki: cukier puder.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 175°C. W tym czasie w dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia. Zetrzyj czekoladę na tarce i również dodaj.
  2. W drugiej misce wymieszaj za pomocą miksera mleko kokosowe, miód, jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. Suche składniki stopniowo połącz z mokrymi i zmiksuj całość na wolnych obrotach.
  4. Wlej ciasto na kwadratową blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 50 minut.
Ciasto czekoladowe ma wielu fanów
Ciasto czekoladowe ma wielu fanów © Adobe Stock

Ciasto z owocami

Dla tych, którzy nie lubią czekoladowych wypieków, mam propozycję kokosowego ciasta z owocami. Jest uniwersalne w smaku i bardzo delikatne.

Składniki:

  • 150 g mąki kokosowej,
  • 150 g mąki ryżowej,
  • 700 ml mleka kokosowego,
  • 120 g cukru,
  • 90 g wiórków kokosowych,
  • 50 ml oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 duże jaja,
  • dodatki: 150 g truskawek lub malin, mogą być też borówki.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. W dużej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
  2. W osobnym naczyniu roztrzep trzepaczką mleko z jajkami i olejem kokosowym.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, powoli mieszając łyżką. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dolej jeszcze po łyżce mleka.
  4. Na koniec dodaj ¾ truskawek (lub innych wybranych owoców), delikatnie wymieszaj całość i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pozostałe truskawki i lekko zanurz owoce w cieście.
  5. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 65 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto owocowe kusi wyglądem
Ciasto owocowe kusi wyglądem © Adobe Stock | Wojciech Cyganek

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Z mąki kokosowej można upiec również bardzo smaczne ciasteczka. Ja proponuję je w nieco orzechowej wersji – z dodatkiem masła orzechowego i czekolady.

Składniki:

  • ½ szklanki masła orzechowego smooth,
  • 4 łyżki mąki kokosowej,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce umieść masło orzechowe, miód, mleko, oliwę z oliwek, wanilię i sól. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodawaj mąkę kokosową i mieszaj do czasu, aż ciasto będzie gęstniało — wtedy odstaw je na kilka minut. Jeśli jest jeszcze zbyt rzadkie, dodaj kolejną łyżkę mąki kokosowej.
  3. Pokrój czekoladę na niewielkie kawałki i dodaj do ciasta.
  4. Z gęstego ciasta uformuj kuleczki i ułóż je na blaszce, a następnie rozgnieć widelcem. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
Na ciasteczka czekoladowe zawsze znajdą się chętni
Na ciasteczka czekoladowe zawsze znajdą się chętni © Adobe Stock | Stephen Bonk

Muffinki na mące kokosowej

Co przygotować, jeśli nie ciasto i tradycyjne ciasteczka? Polecamy zdrowe muffiny na mące kokosowej! Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem nawet tych wybrednych.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kokosowej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii,
  • 1/4 szklanki cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z sodą i odstaw.
  3. Do osobnej miski wlej jogurt, olej, syrop klonowy, jajko, ekstrakt waniliowy i cukier. Całość wymieszaj.
  4. Do mokrych składników dodaj te suche i lekko zamieszaj.
  5. Napełnij foremki ciastem do 3/4 ich wysokości. Po uzupełnieniu wszystkich foremek wstaw je do nagrzanego pieca i piecz ok. 12-14 minut.
  6. Przed wyjęciem z formy odczekaj około 10 minut, a następnie wyjmij je z formy i ostudź.
Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek
Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek © Adobe Stock

Gofry bezglutenowe

Gofry to idealna propozycja na deser, ale również na śniadanie czy kolację. Są smaczne same w sobie, ale jeszcze lepiej smakują w połączeniu z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 4 duże łyżki mąki kokosowej,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • duża szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy),
  • dodatki: cukier puder, ulubione owoce sezonowe, jogurt, syrop klonowy.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W dużym naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem, wodą i olejem. Następnie dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio gęste, dodaj jeszcze łyżeczkę/łyżkę mąki kokosowej.
  2. Z przygotowanego ciasta możesz robić już gofry. Nie zapomnij rozgrzać gofrownicy i delikatnie jej posmarować odrobiną tłuszczu.
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry są pyszne same w sobie, nawet bez dodatków
Gofry są pyszne same w sobie, nawet bez dodatków © Adobe Stock | Valentin Kolesnicov

Placuszki z mąki kokosowej

Ciasta i ciasteczka to nie jedyny deser, jaki można przyrządzić z mąki kokosowej. Idealnie niemal o każdej porze dnia sprawdzą się również kokosowe placuszki. Polecam je z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.

Składniki:

  • 80 g mąki kokosowej,
  • 3 średnie jajka,
  • 130 g mleczka kokosowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki sody,
  • dodatki: olej kokosowy do smażenia, owoce sezonowe, jogurt.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do dużej miski wrzuć obie mąki, jajka, mleczko kokosowe, wodę i sodę, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli będzie to trudne, użyj miksera.
  2. Tak przygotowane ciasto odstaw na kilka minut. W tym czasie rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią odrobinę oleju kokosowego.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż placki po obu stronach po około 3 minuty do czasu, aż się zarumienią.
  4. Podawaj z jogurtem i np. malinami oraz borówkami.
Do placuszków można dodać swoje ulubione owoce
Do placuszków można dodać swoje ulubione owoce © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟