PrzepisDietaJedz dwie łyżki dziennie. Wzmacnia serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy

Jedz dwie łyżki dziennie. Wzmacnia serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy

Masło orzechowe to doskonały dodatek zrównoważonej diety. Podjadanie go (oczywiście w rozsądnych ilościach) wbrew powszechnej opinii nie tuczy, a pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po ten produkt.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.12.2023 08:13

Masło orzechowe najczęściej powstaje z orzeszków ziemnych, zwanych arachidowymi lub fistaszkami (choć na sklepowych półkach znajdziemy też inne rodzaje orzechowych maseł). To doskonale źródło białka roślinnego (26 g na 100 g produktu), błonnika, magnezu, potasu oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. To jednak nie wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masło orzechowe a zdrowie serca

Badanie przeprowadzone przez Frasera i in. w 1992 r. wykazały, że liczba zgonów spowodowanych chorobami serca była mniejsza w populacjach spożywających orzeszki ziemne i masło orzechowe. Może to wynikać z obecności zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, błonnika argininy, magnezu i białek roślinnych w maśle orzechowym.

Masło orzechowe przygotowane ze skórką zawiera bioaktywny związek zwany resweratrolem (silny przeciwutleniacz), który może zmniejszać ryzyko chorób serca, m.in. takich jak miażdżyca.

Masło orzechowe
Masło orzechowe© Pixabay

Na co dobre jest masło orzechowe? Czy wspiera odchudzanie?

Ponieważ masło orzechowe zawiera resweratrol, może pomóc w leczeniu chorób zwyrodnieniowych nerwów, choroby Alzheimera i nowotworów. Wpływa również na zwiększenie przepływu krwi do mózgu i zmniejsza ryzyko udaru.

Masło orzechowe pomaga w obniżeniu podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Efekt ten może wynikać z obecności w nim fitosteroli (beta-sitosterolu, kampesteroli i masterolu). Te bioaktywne związki zmniejszą wchłanianie cholesterolu z pożywienia, które dostarczamy organizmowi.

W badaniu przeprowadzonym w 2008 r. wykazano, że osoby, które spożywały przekąski w formie orzeszków ziemnych oraz masła orzechowego były w stanie kontrolować swój apetyt, a więc miały silniejszą tendencję do pozostawania na diecie i nieprzybierania na wadze. Naukowcy wykazali również, że regularne spożywanie masła orzechowego może zapobiec tzw. efektowi jojo.

Czy masło orzechowe jest zdrowe, skoro zawiera tłuszcze nasycone?

Masło orzechowe zawiera dużo tłuszczu, a więc jest bardzo kaloryczne. 20 gramów, czyli łyżka stołowa masła orzechowego zawiera ok. 116 kcal. Ponadto wskazuje się na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w tym produkcie. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z jego stosowania, jednak jest to błąd.

"Rzućmy okiem na opakowanie masła orzechowego. Jedna porcja (około 2 łyżek stołowych) zawiera 3,3 grama tłuszczów nasyconych i 12,3 grama tłuszczów nienasyconych, czyli około 80 proc. tłuszczów stanowią tłuszcze nienasycone. To plasuje masło orzechowe na pierwszym miejscu z oliwą z oliwek pod względem stosunku tłuszczów nienasyconych do nasyconych" - tłumaczy dr Walter C. Willett, profesor żywienia w Harvard School of Public Health na łamach health.harvard.edu.

Trzeba jednak pamiętać, że masło orzechowe jest produktem przetworzonym, a więc na sklepowych półkach znajdziemy je pod wieloma odsłonami, niekoniecznie zdrowymi. Najlepiej jest sięgać po wyroby składające się w 100 proc. z orzechów arachidowych. Masło orzechowe dosolić można już w domu, wedle własnego upodobania lub przygotować je w całości samodzielnie.

Czy można jeść masło orzechowe codziennie?

Dzienna porcja masła orzechowego wynosi ok. dwóch łyżek stołowych, czyli 40 gramów, choć ze względu na kaloryczność tego produktu (230 kcal w 40 gramach) dobrze jest poprzestać na 20-gramowej porcji (przy małej aktywności fizycznej). Taką dawkę warto dostarczać swojemu organizmowi każdego dnia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
masło orzechoweodchudzaniedieta
Wybrane dla Ciebie