Koleżanka poczęstowała mnie pieczonymi pączkami. Od razu poprosiłam o przepis
Tłusty Czwartek powoli się zbliża, ale pączkami można zajadać się już teraz. W szczególności, gdy nie są tak ciężkie i tłuste jak te tradycyjnie smażone. Kiedy moja koleżanka przyniosła je do pracy, szybko talerz świecił pustkami.
Słodki pączek to pyszny dodatek do kawy, który umili nawet najbardziej pochmurny poranek. W cukierniach można wybierać i przebierać w smakach, jednak tabela z kaloriami skutecznie potrafi odstraszyć. Pączki można jednak nieco odchudzić i zamiast smażyć je w głębokim oleju, postawić na pieczoną odsłonę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej
Pieczone pączki - przepis na podwieczorek
Chociaż w Tłusty Czwartek kalorie się nie liczą, to w pozostałe dni roku lepiej nie zajadać się pączkami bez opamiętania. Można też postawić na zdrowszą i lżejszą wersję. Kiedy moja koleżanka przyniosła talerz tych pączków do pracy, wszyscy rzucili się do jedzenia.
Połączenie chrupiącej skórki, puszystego środka i słodkiego smaku sprawia, że trudno się im oprzeć. A dzięki mniejszej ilości kalorii możesz cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
Mąka kokosowa ma znacznie mniej węglowodanów niż pszenna, co przekłada się na niższy indeks glikemiczny. Zamiast cukru jest tutaj również erytrytol, który dodatkowo obniża kaloryczność deseru.
- 50 g mąki kokosowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki erytrytolu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 150 ml mleka,
- 30 g masła,
- gorzka lub mleczna czekolada,
- posiekane ulubione orzechy,
- wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, erytrytol, proszek, sodę oraz sól i wymieszaj,
- Dodaj roztopione masło, wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formę na donuty posmaruj olejem. Możesz zrobić również klasyczne pączki, np. w formach na muffiny.
- Przełóż masę do formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-17 minut, aż pączki się zarumienią.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
- Zanurz górę pączków w roztopionej czekoladzie, posyp orzechami oraz wiórkami i odstaw, by czekolada zastygła.
Po tym czasie pyszne pieczone pączki są już gotowe. Smacznego!