Koleżanka poczęstowała mnie pieczonymi pączkami. Od razu poprosiłam o przepis

Tłusty Czwartek powoli się zbliża, ale pączkami można zajadać się już teraz. W szczególności, gdy nie są tak ciężkie i tłuste jak te tradycyjnie smażone. Kiedy moja koleżanka przyniosła je do pracy, szybko talerz świecił pustkami.

Pieczone pączki zrobią furorę na ŚwiętaPieczone pączki zrobią furorę na Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Słodki pączek to pyszny dodatek do kawy, który umili nawet najbardziej pochmurny poranek. W cukierniach można wybierać i przebierać w smakach, jednak tabela z kaloriami skutecznie potrafi odstraszyć. Pączki można jednak nieco odchudzić i zamiast smażyć je w głębokim oleju, postawić na pieczoną odsłonę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Pieczone pączki - przepis na podwieczorek

Chociaż w Tłusty Czwartek kalorie się nie liczą, to w pozostałe dni roku lepiej nie zajadać się pączkami bez opamiętania. Można też postawić na zdrowszą i lżejszą wersję. Kiedy moja koleżanka przyniosła talerz tych pączków do pracy, wszyscy rzucili się do jedzenia.

Najlepszy przepis na szybkie pączki
Najlepszy przepis na szybkie pączki © Adobe Stock

Połączenie chrupiącej skórki, puszystego środka i słodkiego smaku sprawia, że trudno się im oprzeć. A dzięki mniejszej ilości kalorii możesz cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia.

Mąka kokosowa ma znacznie mniej węglowodanów niż pszenna, co przekłada się na niższy indeks glikemiczny. Zamiast cukru jest tutaj również erytrytol, który dodatkowo obniża kaloryczność deseru.

  • 50 g mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki erytrytolu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 30 g masła,
  • gorzka lub mleczna czekolada,
  • posiekane ulubione orzechy,
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, erytrytol, proszek, sodę oraz sól i wymieszaj,
  2. Dodaj roztopione masło, wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Formę na donuty posmaruj olejem. Możesz zrobić również klasyczne pączki, np. w formach na muffiny.
  4. Przełóż masę do formy.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-17 minut, aż pączki się zarumienią.
  6. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  7. Zanurz górę pączków w roztopionej czekoladzie, posyp orzechami oraz wiórkami i odstaw, by czekolada zastygła.

Po tym czasie pyszne pieczone pączki są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej