Strzelczyk pokazał, jak robi pączki. Są puszyste i bardzo długo świeże

Karnawał w pełni. Witryny w cukierniach i kawiarniach kuszą kruchymi chruścikami i pączkami ociekającymi lukrem. Jeśli nie masz ochoty stać w kolejce po pączka, wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Pączki wychodzą lekkie, puszyste i zachowują świeżość kilka dni po usmażeniu.

Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka.Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka.
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W przeciągu ostatnich kilku lat pączki znacząco podrożały. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób przygotowuje je samodzielnie. Jeśli planujesz usmażenie pączków, skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zakochasz się od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Lekkie, puszyste, świeże jeszcze kilka dni po usmażeniu. Poznaj genialny przepis na pączki

Coraz więcej osób decyduje się usmażyć samodzielnie, bowiem ceny pączków mogą przyprawić o ból głowy. Wszystko przez wzrost cen mąki i oleju. Jeszcze kilka lat temu pączek kosztował nie więcej niż 3 złote. Obecnie zapłacimy za niego od 6 w cukierniach, do nawet 18 złotych w piekarniach rzemieślniczych.

Przygotowanie pączków jest naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, drożdże, mleko, masło, olej i konfiturę, aby po dwóch godzinach cieszyć się pysznymi, tłuściutkimi pączkami. Jeśli chcesz mieć pewność, że słodki wypiek zachowa świeżość przez kilka następnych dni, wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Dodatek pewnego warzywa sprawi, że pączki będą świeże jeszcze długo po usmażeniu.

Pączki wg. Tomasza Strzelczyka — przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • cukier puder,
  • ulubiony dżem lub marmolada.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaku umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Na końcu przeciśnij je przez praskę. W masie nie powinno być żadnej grudki.
  2. Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko i dodaj do niego odrobinę cukru. Mleko powinno być lekko ciepłe — w przeciwnym razie drożdże nie będą działać.
  3. Wyjmij dużą miskę i wkrusz do niej drożdże. Zalej je mlekiem, a całość dokładnie wymieszaj. Zaczyn połącz z dwoma łyżkami mąki. Całość ponownie wymieszaj i poczekaj ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  4. Po tym czasie dodaj do zaczynu przesianą mąkę, cukier, ziemniaki, żółtka, spirytus oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie, zwarte ciasto. Po wyrobieniu przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. Po godzinie wyjmij ciasto z miski i przełóż je na deskę. Rozwałkuj je na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawaj z niego niewielkie kółka. Podsyp je mąką i pozostaw je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  6. W międzyczasie zajmij się olejem. Wlej go do garnka z grubym dnem i rozgrzej do 175 stopni C. Smaż je z dwóch stron, aż staną się rumiane. Kiedy nieco ostygną, posyp je cukrem pudrem i wypełnij środek ulubioną marmoladą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej