Strzelczyk pokazał, jak robi pączki. Są puszyste i bardzo długo świeże
Karnawał w pełni. Witryny w cukierniach i kawiarniach kuszą kruchymi chruścikami i pączkami ociekającymi lukrem. Jeśli nie masz ochoty stać w kolejce po pączka, wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Pączki wychodzą lekkie, puszyste i zachowują świeżość kilka dni po usmażeniu.
W przeciągu ostatnich kilku lat pączki znacząco podrożały. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób przygotowuje je samodzielnie. Jeśli planujesz usmażenie pączków, skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zakochasz się od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu
Lekkie, puszyste, świeże jeszcze kilka dni po usmażeniu. Poznaj genialny przepis na pączki
Coraz więcej osób decyduje się usmażyć samodzielnie, bowiem ceny pączków mogą przyprawić o ból głowy. Wszystko przez wzrost cen mąki i oleju. Jeszcze kilka lat temu pączek kosztował nie więcej niż 3 złote. Obecnie zapłacimy za niego od 6 w cukierniach, do nawet 18 złotych w piekarniach rzemieślniczych.
Przygotowanie pączków jest naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, drożdże, mleko, masło, olej i konfiturę, aby po dwóch godzinach cieszyć się pysznymi, tłuściutkimi pączkami. Jeśli chcesz mieć pewność, że słodki wypiek zachowa świeżość przez kilka następnych dni, wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Dodatek pewnego warzywa sprawi, że pączki będą świeże jeszcze długo po usmażeniu.
Pączki wg. Tomasza Strzelczyka — przepis
Składniki:
- 500 g mąki,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 70 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka spirytusu,
- 30 g świeżych drożdży,
- cukier puder,
- ulubiony dżem lub marmolada.
Przygotowanie:
- Ziemniaku umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Na końcu przeciśnij je przez praskę. W masie nie powinno być żadnej grudki.
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko i dodaj do niego odrobinę cukru. Mleko powinno być lekko ciepłe — w przeciwnym razie drożdże nie będą działać.
- Wyjmij dużą miskę i wkrusz do niej drożdże. Zalej je mlekiem, a całość dokładnie wymieszaj. Zaczyn połącz z dwoma łyżkami mąki. Całość ponownie wymieszaj i poczekaj ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Po tym czasie dodaj do zaczynu przesianą mąkę, cukier, ziemniaki, żółtka, spirytus oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie, zwarte ciasto. Po wyrobieniu przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie wyjmij ciasto z miski i przełóż je na deskę. Rozwałkuj je na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawaj z niego niewielkie kółka. Podsyp je mąką i pozostaw je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- W międzyczasie zajmij się olejem. Wlej go do garnka z grubym dnem i rozgrzej do 175 stopni C. Smaż je z dwóch stron, aż staną się rumiane. Kiedy nieco ostygną, posyp je cukrem pudrem i wypełnij środek ulubioną marmoladą.