Zastępuje mi owsiankę i jest bazą do farszów. Przy okazji pomaga obniżać cholesterol

Niektóre składniki świetnie sprawdzają się w kuchni. Można z nich przygotować bardzo wiele rzeczy i każda jest smaczna. Ten dodatek nie tylko ratuje dania, ale i wspomaga zdrowie na wielu poziomach. Powinien znaleźć się i w twojej diecie.

Amarantus zastępuje owsiankęAmarantus zastępuje owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Amarantus (inaczej szarłat), a szczególnie ten ekspandowany, najbardziej kojarzy się z dziecięcą dietą. Dodaje się go do placków, owsianek lub owoców. Dorośli również mogą korzystać z jego dobrodziejstwa. Nie dość, że dania z nim smakują obłędnie, to jeszcze ten niepozorny dodatek wspiera zdrowie. Nic dziwnego, że okrzyknięto go mianem superfoods, a ludzie od wieków po niego sięgają. Ja bardzo często serwuję go z różnymi dodatkami na śniadanie, świetnie zastępuje owsiankę.

Owsianka z piekarnika

Dlaczego warto jeść amarantus?

Szarłat ma świetny profil odżywczy. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białko, między innymi lizynę, której w innych produktach zbożowych praktycznie nie ma. Do tego ma błonnik, minerały (fosfor, żelazo, wapń i fosfor) oraz antyoksydanty (w tym witaminy A, C, E oraz skwalen).

Ten zestaw wpływa na organizm na wiele różnych sposobów:

  • wspiera regenerację i budowę mięśni (po przekąski z amarantusem sięgaj po treningu),
  • pomaga utrzymać uczucie sytości,
  • poprawia pracę jelit,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
  • wspiera układ nerwowy,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego (odpowiedni poziom żelaza zapobiega anemii),
  • wzmacnia kości i zęby,
  • działa przeciwzapalnie,
  • walczy z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się komórek.

Jak jeść amarantus?

Jeśli myślisz, że musisz spędzać długie godziny w kuchni i odprawiać nad nim jakieś rytuały, to jesteś w błędzie. Szarłat nie wymaga od ciebie ogromnych umiejętności kulinarnych, ale musisz wiedzieć, w jaki sposób go przygotować.

Zanim zaczniesz gotować, przepłukuj ziarna na sicie, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Ważne są proporcje: 1 szklanka amarantusa na 2,5 szklanki wody. Gotuj wszystko przez około 20 minut na wolnym ogniu, w tym czasie cały płyn się wchłonie. Później dodaj do tego mleko migdałowe, orzechy, owoce jagodowe i kilka kostek gorzkiej czekolady; i pyszne, niskokaloryczne śniadanie gotowe!

To jednak nie wszystko. Tak ugotowany szarłat jest świetnym dodatkiem do warzyw i mięs. Możesz też dorzucić go do zupy lub przygotować z niego farsz, a nawet wykorzystać jako spoiwo do kotletów drobiowych i warzywnych.

Jeśli nie chcesz "owsiankowej" struktury, upraż amarantus na patelni. Rozgrzej naczynie i wrzuć na nią ziarna. Po chwili zaczną pękać i staną się chrupiące. Te drobinki dodaj do sałatki, domowej granoli lub po prostu podaj jako dodatek do zupy krem. Możesz też wszystko zblendować i stworzyć mąkę amarantusową. Tutaj również masz ogromne pole do popisu, bo zrobisz z niej ciasto, naleśniki oraz ciasteczka.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność