Zastępuje mi owsiankę i jest bazą do farszów. Przy okazji pomaga obniżać cholesterol
Niektóre składniki świetnie sprawdzają się w kuchni. Można z nich przygotować bardzo wiele rzeczy i każda jest smaczna. Ten dodatek nie tylko ratuje dania, ale i wspomaga zdrowie na wielu poziomach. Powinien znaleźć się i w twojej diecie.
Amarantus (inaczej szarłat), a szczególnie ten ekspandowany, najbardziej kojarzy się z dziecięcą dietą. Dodaje się go do placków, owsianek lub owoców. Dorośli również mogą korzystać z jego dobrodziejstwa. Nie dość, że dania z nim smakują obłędnie, to jeszcze ten niepozorny dodatek wspiera zdrowie. Nic dziwnego, że okrzyknięto go mianem superfoods, a ludzie od wieków po niego sięgają. Ja bardzo często serwuję go z różnymi dodatkami na śniadanie, świetnie zastępuje owsiankę.
Owsianka z piekarnika
Dlaczego warto jeść amarantus?
Szarłat ma świetny profil odżywczy. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białko, między innymi lizynę, której w innych produktach zbożowych praktycznie nie ma. Do tego ma błonnik, minerały (fosfor, żelazo, wapń i fosfor) oraz antyoksydanty (w tym witaminy A, C, E oraz skwalen).
Ten zestaw wpływa na organizm na wiele różnych sposobów:
- wspiera regenerację i budowę mięśni (po przekąski z amarantusem sięgaj po treningu),
- pomaga utrzymać uczucie sytości,
- poprawia pracę jelit,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
- wspiera układ nerwowy,
- pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego (odpowiedni poziom żelaza zapobiega anemii),
- wzmacnia kości i zęby,
- działa przeciwzapalnie,
- walczy z wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się komórek.
Jak jeść amarantus?
Jeśli myślisz, że musisz spędzać długie godziny w kuchni i odprawiać nad nim jakieś rytuały, to jesteś w błędzie. Szarłat nie wymaga od ciebie ogromnych umiejętności kulinarnych, ale musisz wiedzieć, w jaki sposób go przygotować.
Zanim zaczniesz gotować, przepłukuj ziarna na sicie, dzięki temu pozbędziesz się goryczki. Ważne są proporcje: 1 szklanka amarantusa na 2,5 szklanki wody. Gotuj wszystko przez około 20 minut na wolnym ogniu, w tym czasie cały płyn się wchłonie. Później dodaj do tego mleko migdałowe, orzechy, owoce jagodowe i kilka kostek gorzkiej czekolady; i pyszne, niskokaloryczne śniadanie gotowe!
To jednak nie wszystko. Tak ugotowany szarłat jest świetnym dodatkiem do warzyw i mięs. Możesz też dorzucić go do zupy lub przygotować z niego farsz, a nawet wykorzystać jako spoiwo do kotletów drobiowych i warzywnych.
Jeśli nie chcesz "owsiankowej" struktury, upraż amarantus na patelni. Rozgrzej naczynie i wrzuć na nią ziarna. Po chwili zaczną pękać i staną się chrupiące. Te drobinki dodaj do sałatki, domowej granoli lub po prostu podaj jako dodatek do zupy krem. Możesz też wszystko zblendować i stworzyć mąkę amarantusową. Tutaj również masz ogromne pole do popisu, bo zrobisz z niej ciasto, naleśniki oraz ciasteczka.