Zawiera aż 84 minerały. Od wieków uchodzi za lekarstwo na żołądek

Sól to bez wątpienia najważniejsza przyprawa w polskich domach. Najczęściej sięgamy po jodowaną, do przetworów wybieramy kamienną, a wiele osób skusiło się też na himalajską. Do koszyczka z przyprawami warto dodać jeszcze sól kala namak.

Sól kala namakSól kala namak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka nie przypomina soli, a drobne, ciemne kamyczki. Kala namak nazywana jest "czarną solą himalajską", chociaż jej kolor jest bardziej ciemnoszary niż czarny. Używają jej mieszkańcy Indii i Pakistanu, szybko zjednała sobie również serca wegan. Ma bowiem charakterystyczny, jajeczny smak i aromat, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni roślinnej. To także cenny dodatek do diety i jedno z lekarstw medycyny ajurwedyjskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Czarna sól z Azji

Specyficzny kolor tej soli to zasługa specyficznej obróbki, polegającej na długotrwałym prażeniu kryształków soli wydobywanych w rejonie Himalajów (Indie, Pakistan, Bangladesz, Nepal). Proces ten odbywa się w wysokiej temperaturze, a do pieca, w którym prażona jest sól, dodaje się m.in. węgiel drzewny, korę i owoce drzewa amla oraz mieszankę egzotycznych ziół.

Kala namak
Kala namak © Adobe Stock | ELEN MARLEN

Dzięki takiemu procesowi sól nabiera swojego unikalnego koloru oraz charakterystycznego smaku i zapachu, który często porównywany jest do gotowanych jajek. Jest to zasługa obecności związków siarki, takich jak siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór, które powstają w wyniku reakcji chemicznych zachodzących podczas prażenia.

Właściwości kala namak

Na świecie ceni się nie tylko smak tej soli, ale również właściwości zdrowotne. W Indiach i Pakistanie kala namak była od wieków używana i ceniona nie tylko jako przyprawa, ale także jako remedium na różne dolegliwości. Tradycje ajurwedyjskie przypisywały jej właściwości lecznicze, takie jak leczenie problemów żołądkowych czy zgagi. Ma także łagodzić wzdęcia i wspomagać pracę układu pokarmowego. Zawartość siarki może również wpływać korzystnie na skórę i włosy.

Czarna sól himalajska
Czarna sól himalajska © Adobe Stock | cornelia petolea

Jak każda sól składa się przede wszystkim z chlorku sodu, ale poza tym doliczono się w niej aż 84 mikroelementów. To ciekawa przyprawa o intrygującym smaku, ale nie powinniśmy jej traktować jako jedynego źródła cennych składników odżywczych. Jej spożycie, tak jak każdej innej soli, powinno być umiarkowane i kontrolowane. Pamiętajmy, że nadmiar sodu w diecie jest szkodliwy dla zdrowia, niezależnie od rodzaju soli, którą spożywamy.

Jak wykorzystać sól kala namak?

Kala namak zyskuje popularność w diecie wegańskiej, szczególnie jako zamiennik jajek. Jest idealnym dodatkiem do dań takich jak tofucznica czy wegański majonez, ale docenią ją także nieweganie w ostrych zupach, curry czy sosach.

Tofucznica to danie na wzór jajecznicy
Tofucznica to danie na wzór jajecznicy © Getty Images

Można ją dodawać do past kanapkowych, sałatek, a nawet napojów jak jal-jeera, gdzie stanowi kluczowy składnik orzeźwiającego drinka z kuminem, miętą i imbirem. Warto eksperymentować z jej zastosowaniem w kuchni, pamiętając jednak o zachowaniu umiaru.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki