Zawijam w placki tortilli kilka składników. Najlepsza zimna przekąska do spotkań przy grillu

Pełna świeżych warzyw i aromatycznego łososia, doskonale orzeźwia i dodaje energii bez uczucia ciężkości. Lekka i szybka tortilla z łososiem to idealna przekąska na piątkowy wieczór.

Roladki z tortilli Roladki z tortilli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem szukamy prostych przekąsek, które umilą nam czas i nie wymagają spędzenia długich godzin w kuchni. Jednym z takich szybkich przepisów są "zawijańce" z ciasta francuskiego lub tortilli. Te pierwsze, choć mają wielu fanów, nie są bohaterem dzisiejszego artykułu. Wymagają więcej czasu i użycia piekarnika, a dziś skupimy się na przekąsce, która zajmie dosłownie parę minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Więcej niż jeden sposób na tortillę

Tortilla jest świetnym sposobem na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy podgrzać ją na patelni, dodać na środek sos, ulubione mięso i warzywa, a na końcu zgrabnie zwinąć. To atrakcyjna propozycja szczególnie dla dzieci, którym tak przygotowane tortille przypominają ulubionego fast fooda i stanowią przyjemną odmianę od codziennych obiadów.

Jeśli jednak nie masz ochoty na specjalne przygotowywanie mięsa i warzyw, możesz wypróbować dużo prostszą wersję. Wystarczy położyć ulubione dodatki równomiernie na całej tortilli i zawinąć w coś na wzór rolady, a następnie pokroić. To mniej skomplikowany sposób i świetna opcja, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski na grilla lub do spokojnego wieczoru na kanapie przy filmie.

Przepis na tortillę z łososiem, szpinakiem i serkiem kanapkowym

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • dwie łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
  • 100 g płatów wędzonego na zimno łososia,
  • garść szpinaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą patelnię połóż placek tortilli i podgrzewaj przez około minutę. Zależy ci na tym, aby tortilla lekko się zarumieniła, ale nie straciła na elastyczności – jeśli będziesz podgrzewał ją zbyt długo, placek stanie się sztywny i zacznie się kruszyć podczas zawijania.
  2. Podgrzaną tortillę odłóż na talerz.
  3. Na rozłożony placek nałóż serek kanapkowy, następnie płaty łososia.
  4. Skrop łososia sokiem z cytryny.
  5. Umyj dokładnie szpinak, osusz ręcznikiem papierowym i nałóż na tortillę.
  6. Zwiń ciasno jak roladę – zacznij od jednego końca i zawijaj dość mocno, ale ostrożnie, żeby tortilla się nie rozerwała.
  7. Włóż do lodówki na 15 minut, aby farsz się "związał", a tortille łatwiej się kroiły.
  8. Na koniec pokrój tortillę na rollsy o szerokości około 2 centymetrów – zbyt cienkie mogą się łatwo rozwinąć lub stracić formę. W celu pokrojenia tortilli użyj ostrego noża.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom