Zawijam w placki tortilli kilka składników. Najlepsza zimna przekąska do spotkań przy grillu

Pełna świeżych warzyw i aromatycznego łososia, doskonale orzeźwia i dodaje energii bez uczucia ciężkości. Lekka i szybka tortilla z łososiem to idealna przekąska na piątkowy wieczór.

Roladki z tortilli Roladki z tortilli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem szukamy prostych przekąsek, które umilą nam czas i nie wymagają spędzenia długich godzin w kuchni. Jednym z takich szybkich przepisów są "zawijańce" z ciasta francuskiego lub tortilli. Te pierwsze, choć mają wielu fanów, nie są bohaterem dzisiejszego artykułu. Wymagają więcej czasu i użycia piekarnika, a dziś skupimy się na przekąsce, która zajmie dosłownie parę minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Więcej niż jeden sposób na tortillę

Tortilla jest świetnym sposobem na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy podgrzać ją na patelni, dodać na środek sos, ulubione mięso i warzywa, a na końcu zgrabnie zwinąć. To atrakcyjna propozycja szczególnie dla dzieci, którym tak przygotowane tortille przypominają ulubionego fast fooda i stanowią przyjemną odmianę od codziennych obiadów.

Jeśli jednak nie masz ochoty na specjalne przygotowywanie mięsa i warzyw, możesz wypróbować dużo prostszą wersję. Wystarczy położyć ulubione dodatki równomiernie na całej tortilli i zawinąć w coś na wzór rolady, a następnie pokroić. To mniej skomplikowany sposób i świetna opcja, gdy potrzebujesz szybkiej przekąski na grilla lub do spokojnego wieczoru na kanapie przy filmie.

Przepis na tortillę z łososiem, szpinakiem i serkiem kanapkowym

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • dwie łyżki śmietankowego serka kanapkowego,
  • 100 g płatów wędzonego na zimno łososia,
  • garść szpinaku,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchą patelnię połóż placek tortilli i podgrzewaj przez około minutę. Zależy ci na tym, aby tortilla lekko się zarumieniła, ale nie straciła na elastyczności – jeśli będziesz podgrzewał ją zbyt długo, placek stanie się sztywny i zacznie się kruszyć podczas zawijania.
  2. Podgrzaną tortillę odłóż na talerz.
  3. Na rozłożony placek nałóż serek kanapkowy, następnie płaty łososia.
  4. Skrop łososia sokiem z cytryny.
  5. Umyj dokładnie szpinak, osusz ręcznikiem papierowym i nałóż na tortillę.
  6. Zwiń ciasno jak roladę – zacznij od jednego końca i zawijaj dość mocno, ale ostrożnie, żeby tortilla się nie rozerwała.
  7. Włóż do lodówki na 15 minut, aby farsz się "związał", a tortille łatwiej się kroiły.
  8. Na koniec pokrój tortillę na rollsy o szerokości około 2 centymetrów – zbyt cienkie mogą się łatwo rozwinąć lub stracić formę. W celu pokrojenia tortilli użyj ostrego noża.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀