WideoZawinęłam kurczaka i cukinię w ciasto filo. Moja teściowa od razu poprosiła o przepis

Zawinęłam kurczaka i cukinię w ciasto filo. Moja teściowa od razu poprosiła o przepis

Ciasto filo z kurczakiem i cukinią- Pyszności
Ciasto filo z kurczakiem i cukinią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
15.09.2023 08:46

Ciasto filo nadziane kurczakiem, cukinią oraz serem feta to przepis na pyszną przekąskę lub kolację na ciepło. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przepisem- znika do ostatniego okruszka.

Chociaż znacznie większą popularnością cieszy się jego francuski kuzyn, to ciasto filo zdecydowanie zasługuje na uwagę. Często spotkać można je w daniach kuchni bałkańskiej, tureckiej oraz greckiej. Przypomina cienkie płaty papieru, które po upieczeniu przyjemnie chrupią, otulając znajdujący się w środku farsz. W tym przepisie wybrałam proste połączenie szpinaku, cukinii oraz kurczaka z dodatkiem sera feta. Taki wieniec z ciasta filo świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub ciepłej kolacji.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo z kurczakiem cukinią i szpinakiem

Składniki:

  • filet z piersi z kurczaka,
  • mała cukinia,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • łyżeczka czosnku granulowego,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g sera feta,
  • 4 arkusze ciasta filo,
  • 40 g rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Filety z kurczaka kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Dorzucam pokrojoną cukinię, suszone oregano, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i mieszam. Na koniec dorzucam umyte liście szpinaku i podsmażam całość, aż stracą swoją objętość.

Farsz do ciasta filo- Pyszności
Farsz do ciasta filo- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Na blacie rozwijam ciasto filo. Układam rząd farszu i posypuję go pokruszonym serem feta. Zawijam w długi rulon, smarując brzeg przed zawinięciem roztopionym masłem. Nie zawijam do końca- zostawiam na dole fragment ciasta. Nacinam je w paski i owijam wokół walca z farszem. Łapię dwa końce i łączę ze sobą, tworząc wieniec. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowany wieniec z ciasta filo umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztopionym masłem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczone ciasto przekładam na talerz. Serwuję, krojąc wieniec na kawałki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także