Zawinęłam kurczaka i cukinię w ciasto filo. Moja teściowa od razu poprosiła o przepis
Ciasto filo nadziane kurczakiem, cukinią oraz serem feta to przepis na pyszną przekąskę lub kolację na ciepło. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przepisem- znika do ostatniego okruszka.
15.09.2023 08:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż znacznie większą popularnością cieszy się jego francuski kuzyn, to ciasto filo zdecydowanie zasługuje na uwagę. Często spotkać można je w daniach kuchni bałkańskiej, tureckiej oraz greckiej. Przypomina cienkie płaty papieru, które po upieczeniu przyjemnie chrupią, otulając znajdujący się w środku farsz. W tym przepisie wybrałam proste połączenie szpinaku, cukinii oraz kurczaka z dodatkiem sera feta. Taki wieniec z ciasta filo świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub ciepłej kolacji.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto filo z kurczakiem cukinią i szpinakiem
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka,
- mała cukinia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- łyżeczka czosnku granulowego,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 100 g sera feta,
- 4 arkusze ciasta filo,
- 40 g rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Filety z kurczaka kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Dorzucam pokrojoną cukinię, suszone oregano, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i mieszam. Na koniec dorzucam umyte liście szpinaku i podsmażam całość, aż stracą swoją objętość.
Krok 2: Na blacie rozwijam ciasto filo. Układam rząd farszu i posypuję go pokruszonym serem feta. Zawijam w długi rulon, smarując brzeg przed zawinięciem roztopionym masłem. Nie zawijam do końca- zostawiam na dole fragment ciasta. Nacinam je w paski i owijam wokół walca z farszem. Łapię dwa końce i łączę ze sobą, tworząc wieniec. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 3: Tak przygotowany wieniec z ciasta filo umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztopionym masłem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Krok 4: Upieczone ciasto przekładam na talerz. Serwuję, krojąc wieniec na kawałki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!