Zawinęłam kurczaka i cukinię w ciasto filo. Moja teściowa od razu poprosiła o przepis

Ciasto filo nadziane kurczakiem, cukinią oraz serem feta to przepis na pyszną przekąskę lub kolację na ciepło. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przepisem- znika do ostatniego okruszka.

Ciasto filo z kurczakiem i cukinią- PysznościCiasto filo z kurczakiem i cukinią- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż znacznie większą popularnością cieszy się jego francuski kuzyn, to ciasto filo zdecydowanie zasługuje na uwagę. Często spotkać można je w daniach kuchni bałkańskiej, tureckiej oraz greckiej. Przypomina cienkie płaty papieru, które po upieczeniu przyjemnie chrupią, otulając znajdujący się w środku farsz. W tym przepisie wybrałam proste połączenie szpinaku, cukinii oraz kurczaka z dodatkiem sera feta. Taki wieniec z ciasta filo świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub ciepłej kolacji.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Ciasto filo z kurczakiem cukinią i szpinakiem

Składniki:

  • filet z piersi z kurczaka,
  • mała cukinia,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • łyżeczka czosnku granulowego,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g sera feta,
  • 4 arkusze ciasta filo,
  • 40 g rozpuszczonego masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Filety z kurczaka kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Dorzucam pokrojoną cukinię, suszone oregano, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i mieszam. Na koniec dorzucam umyte liście szpinaku i podsmażam całość, aż stracą swoją objętość.

Farsz do ciasta filo- Pyszności
Farsz do ciasta filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Na blacie rozwijam ciasto filo. Układam rząd farszu i posypuję go pokruszonym serem feta. Zawijam w długi rulon, smarując brzeg przed zawinięciem roztopionym masłem. Nie zawijam do końca- zostawiam na dole fragment ciasta. Nacinam je w paski i owijam wokół walca z farszem. Łapię dwa końce i łączę ze sobą, tworząc wieniec. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowany wieniec z ciasta filo umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztopionym masłem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone ciasto przekładam na talerz. Serwuję, krojąc wieniec na kawałki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wieniec z ciasta filo- Pyszności
Wieniec z ciasta filo- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia