Zawinęłam kurczaka i cukinię w ciasto filo. Moja teściowa od razu poprosiła o przepis
Ciasto filo nadziane kurczakiem, cukinią oraz serem feta to przepis na pyszną przekąskę lub kolację na ciepło. Zaskocz swoich bliskich tym prostym przepisem- znika do ostatniego okruszka.
Chociaż znacznie większą popularnością cieszy się jego francuski kuzyn, to ciasto filo zdecydowanie zasługuje na uwagę. Często spotkać można je w daniach kuchni bałkańskiej, tureckiej oraz greckiej. Przypomina cienkie płaty papieru, które po upieczeniu przyjemnie chrupią, otulając znajdujący się w środku farsz. W tym przepisie wybrałam proste połączenie szpinaku, cukinii oraz kurczaka z dodatkiem sera feta. Taki wieniec z ciasta filo świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub ciepłej kolacji.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto filo z kurczakiem cukinią i szpinakiem
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka,
- mała cukinia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- łyżeczka czosnku granulowego,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 100 g sera feta,
- 4 arkusze ciasta filo,
- 40 g rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Filety z kurczaka kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Dorzucam pokrojoną cukinię, suszone oregano, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i mieszam. Na koniec dorzucam umyte liście szpinaku i podsmażam całość, aż stracą swoją objętość.
Krok 2: Na blacie rozwijam ciasto filo. Układam rząd farszu i posypuję go pokruszonym serem feta. Zawijam w długi rulon, smarując brzeg przed zawinięciem roztopionym masłem. Nie zawijam do końca- zostawiam na dole fragment ciasta. Nacinam je w paski i owijam wokół walca z farszem. Łapię dwa końce i łączę ze sobą, tworząc wieniec. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 3: Tak przygotowany wieniec z ciasta filo umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztopionym masłem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 25 minut.
Krok 4: Upieczone ciasto przekładam na talerz. Serwuję, krojąc wieniec na kawałki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!