Zawsze trzymam folię bąbelkową blisko zlewu. Pomaga z denerwującym problemem

Folia bąbelkowa to nieodłączny element każdej paczki. Zwykle traktujemy ją jako odpad, a do duży błąd, bowiem można wykorzystać ją w domu na kilka różnych sposobów. Poznaj patent z folią, który rozwiąże popularny problem w wielu domach.

Jak wykorzystać folię bąbelkową w domu?Jak wykorzystać folię bąbelkową w domu?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

"Strzelanie" folią bąbelkową to jedno z najbardziej relaksujących zajęć. Mogłoby wydawać się, że na tym kończy się jej zastosowanie. Nic bardziej mylnego. Można nadać jej drugie życie, zastępując nią folię spożywczą czy wykorzystując podczas mycia naczyń.

Wyjaśniamy, jak wykorzystać folię bąbelkową w domu. Wypróbuj jeden z poniższych patentów, a ułatwisz sobie wiele codziennych obowiązków i ograniczysz produkcję niepotrzebnych śmieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Z czego wykonana jest folia bąbelkowa?

Folia bąbelkowa wykonana jest z polietylenu, wielowarstwowego, cienkiego i elastycznego materiału wypełnionego pęcherzykami powietrza, które chronią zawartość paczki przed pęknięciem czy uszkodzeniem. Po rozpakowaniu paczki najczęściej bawimy się nią, strzelającym wspomnianymi pęcherzykami. To bardzo relaksujące zajęcie, które koi skołatane nerwy. Po "wystrzelaniu" folia ląduje w koszu na plastik. To błąd, bowiem możesz wykorzystać ją na kilka różnych sposobów.

Zacznijmy od kuchni. Zwinięta w kulkę i skropiona kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń zastąpi ci druciaka, popularną metalową gąbkę, którą używa się do usunięcia uporczywych plam. Folia bąbelkowa jest bezpieczniejszym rozwiązaniem, bowiem nie uszkodzi ona powierzchni, jak to się ma w przypadku druciaka. Taka "gąbka" przyda ci się podczas czyszczenia mocno otłuszczonych powierzchni, np. blachy do pieczenia czy zlewu.

Wsadź kawałek folii bąbelkowej do lodówki. Tak rozwiążesz problem z wilgocią

W twojej lodówce panuje wysoka wilgotność, a warzywa i owoce trzymane w szufladzie szybko pokrywają się pleśnią? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy, że na dno szuflady wyłożysz folią bąbelkową, która pochłonie nadmiar wilgoci. Dzięki temu przechowywane produkty zachowają jędrność na dłużej, a pleśnienie nie będzie już problemem. Folię bąbelkową można zastąpić folię spożywczą. Możesz wykorzystać ją do zawijania kanapek czy owinąć nią termos, żeby zabezpieczyć go przed ewentualnym przeciekiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska