Biorę folię i owijam nią banany. Ten trik podpatrzyłam u sąsiadki

Banany to pyszne i zdrowe owoce, które niestety szybko tracą świeżość. Ten prosty trik sprawi, że banany będą świeże przez kilka dni.

BananyBanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Banany są cennym źródłem witamin i minerałów, a także potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Niestety, banany szybko tracą świeżość i stają się brązowe. Jest na to jednak prosty sposób!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wydrąż arbuza i wrzuć do niego ulubione owoce. Goście padną z wrażenia

Ogonki bananów są miejscem, w którym dochodzi do wydzielania etylenu, gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Owijając ogonki bananów folią, zapobiegamy wydostawaniu się etylenu, dzięki czemu banany wolniej dojrzewają i dłużej pozostają świeże.

Trik z folią przedłuży życie twoich bananów

Ogonki bananów są miejscem, w którym dochodzi do wydzielania etylenu, gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Owijając je folią, zapobiegamy wydostawaniu się etylenu, dzięki czemu banany wolniej dojrzewają i dłużej pozostają świeże.

Trik z folią można stosować na świeżo kupionych bananach, aby przedłużyć ich świeżość na kilka dni. Można go również stosować na bananach, które już zaczęły brązowieć, aby spowolnić ten proces.

Inne sposoby na przedłużenie świeżości bananów

Oprócz triku z folią, na przedłużenie świeżości bananów mogą pomóc również następujące sposoby:

  • Przechowywanie bananów w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Ograniczenie kontaktu bananów z innymi owocami, które wytwarzają etylen.
  • Obieranie bananów dopiero przed spożyciem.

Trik z folią to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie świeżości bananów. Dzięki niemu banany będą świeże przez kilka dni, a ty nie będziesz musiał wyrzucać zepsutych owoców.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków