Biorę folię i owijam nią banany. Ten trik podpatrzyłam u sąsiadki

Banany to pyszne i zdrowe owoce, które niestety szybko tracą świeżość. Ten prosty trik sprawi, że banany będą świeże przez kilka dni.

BananyBanany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Banany są cennym źródłem witamin i minerałów, a także potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Niestety, banany szybko tracą świeżość i stają się brązowe. Jest na to jednak prosty sposób!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wydrąż arbuza i wrzuć do niego ulubione owoce. Goście padną z wrażenia

Ogonki bananów są miejscem, w którym dochodzi do wydzielania etylenu, gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Owijając ogonki bananów folią, zapobiegamy wydostawaniu się etylenu, dzięki czemu banany wolniej dojrzewają i dłużej pozostają świeże.

Trik z folią przedłuży życie twoich bananów

Ogonki bananów są miejscem, w którym dochodzi do wydzielania etylenu, gazu, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Owijając je folią, zapobiegamy wydostawaniu się etylenu, dzięki czemu banany wolniej dojrzewają i dłużej pozostają świeże.

Trik z folią można stosować na świeżo kupionych bananach, aby przedłużyć ich świeżość na kilka dni. Można go również stosować na bananach, które już zaczęły brązowieć, aby spowolnić ten proces.

Inne sposoby na przedłużenie świeżości bananów

Oprócz triku z folią, na przedłużenie świeżości bananów mogą pomóc również następujące sposoby:

  • Przechowywanie bananów w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Ograniczenie kontaktu bananów z innymi owocami, które wytwarzają etylen.
  • Obieranie bananów dopiero przed spożyciem.

Trik z folią to prosty i skuteczny sposób na przedłużenie świeżości bananów. Dzięki niemu banany będą świeże przez kilka dni, a ty nie będziesz musiał wyrzucać zepsutych owoców.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥