Newsy7 korzyści, jakie płyną z jedzenia czerwonych bananów. Dorzuć je do swojego koszyka!

7 korzyści, jakie płyną z jedzenia czerwonych bananów. Dorzuć je do swojego koszyka!

7 korzyści, jakie płyną z jedzenia czerwonych bananów. Dorzuć je do swojego koszyka!
Ewa
10.11.2020 18:35, aktualizacja: 18.09.2023 12:43

Chociaż na sklepowych półkach niewątpliwie prym wiodą żółte banany, to czasem można trafić na ich czerwoną odmianę. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swoich zakupów

Na świecie istnieje ponad 1000 odmian bananów

Czerwone banany są podgrupą bananów z Azji Południowo-Wschodniej o czerwonej skórce. Dojrzałe są bardzo miękkie i słodkie. W smaku przypominają znane nam banany, ale z dodatkiem malinowej nuty. Sprawdzą się świetnie w deserach, ale również jako dodatek do pikantnych dań.

#1 Zawierają sporo wartości odżywczych

Podobnie jak żółte, są bogatym źródłem wartości odżywczych. Znajdziesz w nich między innymi potas, witaminę C i B6 oraz sporą ilość błonnika, który bierze ważny udział w procesach trawiennych.

Jeden czerwony banan ma ok. 90 kcal, więc będzie zdrową i smaczną przekąską.

Obraz

#2 Pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Potas jest minerałem niezbędnym dla zdrowia serca ze względu na jego rolę w regulacji ciśnienia. Czerwone banany są bogate w potas - jeden mały owoc zapewnia 9% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.

#3 Wspierają dobry wzrok

Czerwone banany zawierają karotenoidy - pigmenty, które nadają owocom czerwonawą skórkę. Jednym z nich jest luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Badania wykazują, że może pomóc w zapobieganiu związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej- nieuleczalnej chorobie oczu i głównej przyczynie ślepoty.

Obraz

#5 Są bogate w przeciwutleniacze

Podobnie jak większość innych owoców i warzyw, czerwone banany zawierają silne przeciwutleniacze. Mają ich więcej niż żółte!
Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek powodowanym przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Nadmiar wolnych rodników w organizmie może prowadzić do zaburzenia równowagi (znanego jako stres oksydacyjny), który jest powiązany z chorobami serca, cukrzycą i rakiem.

Obraz

#6 Mają niższy indeks glikemiczny niż żółte banany

Żółte banany mają średni wskaźnik GI wynoszący 51, podczas gdy czerwone banany mają mniejszy wynik w skali około 45. Przestrzeganie diety o niskim IG może wspierać zdrową kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także