PrzepisWidziałeś je w sklepie? Bez wahania włóż do swojego koszyka

Widziałeś je w sklepie? Bez wahania włóż do swojego koszyka

Karczochy nie są zbyt popularnymi warzywami. Część osób miała pewnie do czynienia z nimi, gdy jadła na przykład zamówioną pizzę. Mało kto pewnie wie, w jaki sposób je przyrządzić. Warto to sprawdzić, ponieważ sezon na nie niedługo się kończy.

Karczochy (pexels)
Karczochy (pexels)

Mają bardzo dziwny smak, do tego stopnia, że jedni go kochają, inni nienawidzą. Jest cierpki i nieco gorzkawy, ale da się wyczuć orzechową nutę. To efekt cynaryny, czyli pewnego związku chemicznego, który te warzywa wydzielają. Mają też zielono-fioletowy kolor i są zbierane, zanim jeszcze zakwitną, a główka jest zamknięta. Dlaczego? Później są po prostu niejadalne.

Karczochy. Jakie są ich właściwości?

Nie będzie żadnym zaskoczeniem, jeśli napiszę, że to skarbnica witamin i minerałów, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomagają pracę nerek i wątroby, poprawiają także metabolizm. Jeśli macie problem z trawieniem, właśnie to warzywo może być skutecznym remedium. Do tego pomagają pozbyć się złego cholesterolu i zmniejszają dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Każdy ma problem z wolnymi rodnikami, które są przyczyną starzenia się skóry. Karczochy potrafią się z nimi skutecznie rozprawić. Są też świetnym produktem na odchudzanie. Mają niewiele kalorii, mało tłuszczu i bardzo dużo błonnika. Warzywa mogą spożywać też cukrzycy — ze względu na niski indeks glikemiczny oraz obecność inuliny.

Karczochy (ADOBE)
Karczochy (ADOBE)

Jak gotować i jeść? Są różne sposoby

Kupiliście już warzywa i zupełnie nie wiecie, co z nimi zrobić? Oto krótka instrukcja:

  1. Na początku trzeba odciąć łodygę i górną część liści, a następnie pozbyć się zdrewniałych części. Na tym etapie usuń też włochate dno. W tym celu musisz przekroić karczocha na pół.
  2. Wodę z solą zagotuj i dolej do niej odrobinę soku z cytryny. Włóż też karczochy. Gotuj je pod przykryciem przez 30-40 minut.
  3. Po tym czasie odchyl jeden liść. Jeśli łatwo się odgina, możesz wyciągnąć warzywo i je odcedzić.

Czy istnieje inny sposób na przygotowanie karczochów? Dobrym pomysłem jest pieczenie ich w 200 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Jedzenie warzyw również jest bardzo ciekawe. Zaczynamy od zewnętrznych liści, a kończymy na jego sercu. Podobno ta część najbardziej bogata w smaku.

Wybrane dla Ciebie