PrzepisWidziałeś je w sklepie? Bez wahania włóż do swojego koszyka

Widziałeś je w sklepie? Bez wahania włóż do swojego koszyka

Karczochy (pexels)
Karczochy (pexels)
18.05.2023 14:45

Karczochy nie są zbyt popularnymi warzywami. Część osób miała pewnie do czynienia z nimi, gdy jadła na przykład zamówioną pizzę. Mało kto pewnie wie, w jaki sposób je przyrządzić. Warto to sprawdzić, ponieważ sezon na nie niedługo się kończy.

Mają bardzo dziwny smak, do tego stopnia, że jedni go kochają, inni nienawidzą. Jest cierpki i nieco gorzkawy, ale da się wyczuć orzechową nutę. To efekt cynaryny, czyli pewnego związku chemicznego, który te warzywa wydzielają. Mają też zielono-fioletowy kolor i są zbierane, zanim jeszcze zakwitną, a główka jest zamknięta. Dlaczego? Później są po prostu niejadalne.

Karczochy. Jakie są ich właściwości?

Nie będzie żadnym zaskoczeniem, jeśli napiszę, że to skarbnica witamin i minerałów, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomagają pracę nerek i wątroby, poprawiają także metabolizm. Jeśli macie problem z trawieniem, właśnie to warzywo może być skutecznym remedium. Do tego pomagają pozbyć się złego cholesterolu i zmniejszają dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Każdy ma problem z wolnymi rodnikami, które są przyczyną starzenia się skóry. Karczochy potrafią się z nimi skutecznie rozprawić. Są też świetnym produktem na odchudzanie. Mają niewiele kalorii, mało tłuszczu i bardzo dużo błonnika. Warzywa mogą spożywać też cukrzycy — ze względu na niski indeks glikemiczny oraz obecność inuliny.

Karczochy (ADOBE)
Karczochy (ADOBE)

Jak gotować i jeść? Są różne sposoby

Kupiliście już warzywa i zupełnie nie wiecie, co z nimi zrobić? Oto krótka instrukcja:

  1. Na początku trzeba odciąć łodygę i górną część liści, a następnie pozbyć się zdrewniałych części. Na tym etapie usuń też włochate dno. W tym celu musisz przekroić karczocha na pół.
  2. Wodę z solą zagotuj i dolej do niej odrobinę soku z cytryny. Włóż też karczochy. Gotuj je pod przykryciem przez 30-40 minut.
  3. Po tym czasie odchyl jeden liść. Jeśli łatwo się odgina, możesz wyciągnąć warzywo i je odcedzić.

Czy istnieje inny sposób na przygotowanie karczochów? Dobrym pomysłem jest pieczenie ich w 200 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Jedzenie warzyw również jest bardzo ciekawe. Zaczynamy od zewnętrznych liści, a kończymy na jego sercu. Podobno ta część najbardziej bogata w smaku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także