Ludzie masowo rezygnują z jedzenia awokado. Wiemy, dlaczego

Awokado po latach świetności zaczyna przechodzić do lamusa. Ruch avocadon’t rośnie w siłę, a sprzedaż w Europie Zachodniej maleje. Znamy powód.

Ludzie masowo rezygnują z jedzenia awokado. Wiemy, dlaczegoAwokado- Pyszności; źródło Canva(1)
Ewa
SKOMENTUJ

Przez ostatnie lata awokado stało się jednym z najpopularniejszych owoców. Na początku było synonimem luksusy, żeby na koniec na stałe zagościć w supermarketach, a później w naszych domach. Na popularność zdecydowanie wpłynęło silne lobbowanie świata dietetyki i fitnessu, w którym awokado pełniło rolę zdrowego zamiennika masła i dobrego źródła tłuszczu. Zielona gwiazda jednak powoli gaśnie i coraz więcej osób zaczyna rezygnować z jedzenia tego produktu. I nie chodzi tutaj o cenę, a o kontrowersje, jakie wokół niego powstają.

Awokado wkroczyło do naszego świata

Dawniej dostępne było tylko w wybranych restauracjach i stanowiło raczej egzotyczną ciekawostkę. Teraz różne odmiany smaczliwki znaleźć można nawet w lokalnym warzywniaku. Moda przywędrowała do nas zza oceanu, bo ojczyzną awokado jest Meksyk. Mimo że można nadać mu tytuł najbardziej kalorycznego owocu na świecie, to dietetycy polecają włączenie go do swojej diety. A to wszystko ze względu na bardzo korzystne dla zdrowia proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych Awokado jest bogate w różne witaminy, w tym witaminę A, C, E, K, H oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina (B1) i ryboflawina (B2).

Awokado z pestką - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Awokado z pestką - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ruch avocadon’t

Nazwa tego ruchu pochodzi od zbitek angielskich słów "don't" oraz "avocado" i oznacza po prostu stop awokado. Jedni traktują to jako zabawne hasło na koszulkach, kubkach i gadżetach, inni z kolei podchodzą do tego całkiem poważnie. Rocznie na świecie zjadane jest 5 miliardów sztuk smaczliwki. W szczególności przykładają się do tego Amerykanie- w czasie Super Bowl (jednego z najważniejszych wydarzeń sportowych roku) zjadają ogromne ilości tego owocu pod postacią guacamole.

Guacamole- Pyszności; źródło Canva
Guacamole- Pyszności; źródło Canva

Ogromna popularność spowodowała powstanie pola do nadużyć. Aby zaspokoić popyt, powstają kolejne plantacje, pod które wycinane są ogromne obszary lasów deszczowych. Powoduje to nie tylko niszczenie siedliskich dzikożyjących zwierząt, ale również erozję gleby. To wszystko przykłada się do pogorszenia klimatu i środowiska. Produkcja pochłania ogromne zasoby wody- wyprodukowanie kilograma awokado wymaga niekiedy nawet 600 litrów wody. Taka sama ilość jabłek pochłania z kolei zaledwie 1 litr.

Meksykańskie kartele

Chociaż brzmi to jak scenariusz filmu sensacyjnego, to niestety jest to prawda. Przez ogromny popyt uprawa awokado stała się bardziej opłacalna niż wytwarzanie kokainy, co przyciągnęło uwagę meksykańskich karteli narkotykowych. Niestety odczuli to rolnicy z biednego rejonu Michoacán. Większość plantacji w tym rejonie została przejęta przez mafię, a rolnicy zostali zmuszeni do podporządkowania się. Niesubordynacja niejednokrotnie związana była z wydaniem wyroku śmierci. Dodatkowo, na wielu plantacjach panują niemal niewolnicze warunki pracy.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie