Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować

Wiele osób na wspomnienie świeżonki mruży oczy w błogim zamyśleniu. Dawniej na wsi potrawa ze świeżego mięsa pojawiała się tylko raz w roku, po świniobiciu, a w bogatszych gospodarstwach najwyżej dwa, trzy razy. Dzisiaj przygotowanie dobrej świeżonki jest nie lada wyzwaniem.

Podstawą dania jest świeże mięsoPodstawą dania jest świeże mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pavel 'Rafinade' Kibenko
Anna Galuhn

U moich dziadków świeżonka to był rarytas. Mama często wspomina o tym, jakie to było smaczne. Na zarumienione kąski prosto z patelni czekało się przez cały rok, co nie znaczy, że tylko raz w roku jadło się mięso. Jednak wszystkie inne dania nie mogły się równać ze świeżonką, smażoną od razu po świniobiciu. Wtedy mięsne kąski miały po prostu inny smak.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Sekret dobrej świeżonki

Świeżonka to danie o głębokich tradycjach kulinarnych, bardzo popularne w czasach PRL-u na polskiej wsi. To przykład prostej kuchni, która bazuje na świeżych i dostępnych składnikach. Potrawa nie ma zbyt wielu dodatków – świeże mięso gra pierwsze skrzypce, a cebula, czosnek czy podstawowe przyprawy mają za zadanie jedynie podkreślić jego smak.

Jeśli chcesz dzisiaj przygotować świeżonkę, musisz się postarać, aby znaleźć mięso od lokalnych hodowców. Możesz wybrać łopatkę, karkówkę wieprzową i schab albo podgardle – ważne jest przede wszystkim to, aby mięso było świeże. Do tego niezbędny jest smalec, na którym należy je mocno zarumienić.

Moi dziadkowie podawali świeżonkę tylko z pajdą swojskiego chleba, który był wypiekany raz w tygodniu w piecu umieszczonym w kuchni kaflowej. Do prostego mięsnego gulaszu świetnie pasuje również gotowane ziemniaki i chrupiące kiszonki.

Przepis na świeżonkę

Kiedy wrzucisz mięso na rozgrzany smalec, nie śpiesz się z jego przemieszaniem. Poczekaj chwilę, aż ładnie się zarumieni.

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g karkówki wieprzowej,
  • 200 g schabu,
  • 4 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • smalec do smażenia,
  • majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm, oprósz solą i pieprzem.
  2. W dużym garnku roztop smalec i podsmaż na nim pokrojoną wieprzowinę – zanim zamieszasz mięso, pozwól mu się zarumienić.
  3. Przykryj pokrywką, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i duś przez ok. 20 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Wymieszaj, dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby sos zrobił się gęsty.
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Coraz częściej na straganach. Polacy zaciekawieni wyglądem, chętnie jej próbują
Coraz częściej na straganach. Polacy zaciekawieni wyglądem, chętnie jej próbują
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀