Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować

Wiele osób na wspomnienie świeżonki mruży oczy w błogim zamyśleniu. Dawniej na wsi potrawa ze świeżego mięsa pojawiała się tylko raz w roku, po świniobiciu, a w bogatszych gospodarstwach najwyżej dwa, trzy razy. Dzisiaj przygotowanie dobrej świeżonki jest nie lada wyzwaniem.

Podstawą dania jest świeże mięsoPodstawą dania jest świeże mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pavel 'Rafinade' Kibenko
Anna Galuhn

U moich dziadków świeżonka to był rarytas. Mama często wspomina o tym, jakie to było smaczne. Na zarumienione kąski prosto z patelni czekało się przez cały rok, co nie znaczy, że tylko raz w roku jadło się mięso. Jednak wszystkie inne dania nie mogły się równać ze świeżonką, smażoną od razu po świniobiciu. Wtedy mięsne kąski miały po prostu inny smak.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Sekret dobrej świeżonki

Świeżonka to danie o głębokich tradycjach kulinarnych, bardzo popularne w czasach PRL-u na polskiej wsi. To przykład prostej kuchni, która bazuje na świeżych i dostępnych składnikach. Potrawa nie ma zbyt wielu dodatków – świeże mięso gra pierwsze skrzypce, a cebula, czosnek czy podstawowe przyprawy mają za zadanie jedynie podkreślić jego smak.

Jeśli chcesz dzisiaj przygotować świeżonkę, musisz się postarać, aby znaleźć mięso od lokalnych hodowców. Możesz wybrać łopatkę, karkówkę wieprzową i schab albo podgardle – ważne jest przede wszystkim to, aby mięso było świeże. Do tego niezbędny jest smalec, na którym należy je mocno zarumienić.

Moi dziadkowie podawali świeżonkę tylko z pajdą swojskiego chleba, który był wypiekany raz w tygodniu w piecu umieszczonym w kuchni kaflowej. Do prostego mięsnego gulaszu świetnie pasuje również gotowane ziemniaki i chrupiące kiszonki.

Przepis na świeżonkę

Kiedy wrzucisz mięso na rozgrzany smalec, nie śpiesz się z jego przemieszaniem. Poczekaj chwilę, aż ładnie się zarumieni.

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g karkówki wieprzowej,
  • 200 g schabu,
  • 4 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • smalec do smażenia,
  • majeranek, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm, oprósz solą i pieprzem.
  2. W dużym garnku roztop smalec i podsmaż na nim pokrojoną wieprzowinę – zanim zamieszasz mięso, pozwól mu się zarumienić.
  3. Przykryj pokrywką, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i duś przez ok. 20 minut.
  4. Następnie dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Wymieszaj, dodaj odrobinę wody i gotuj pod przykryciem przez ok. 40 minut.
  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby sos zrobił się gęsty.
Wybrane dla Ciebie
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"