Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę

Ta prosta surówka to przepis na to, by zimą przemycić na talerze smak polskich warzyw. Gwiazda programu "Rolnik szuka żony" podpowiedziała, jak ją zrobić.

Ania z "Rolnika" pokazała, jak robić buraczkiAnia z "Rolnika" pokazała, jak robić buraczki
Źródło zdjęć: © Instagram, canva
Ewa Malinowska

Ania Bardowska w programie "Rolnik szuka żony" wystąpiła 10 lat temu, ale do dziś jej konto śledzi wierna rzesza fanów. Wybranka rolnika Grzegorza doczekała się ślubu i dwójki dzieci, podbijając serca widzów programu. Na swoim instagramowym profilu dzieli się urywkami codzienności oraz przepisami. Korzystając z kończącego się powoli sezonu na polskie buraki, postanowiła przygotować zapas domowych weków z surówką z tych warzyw w roli głównej. Przepisem podzieliła się ze swoimi obserwatorami.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Surówka z buraczków Ani Bardowskiej

Buraczki to dodatek nie tylko zdrowy i smaczny, ale również uniwersalny. Świetnie sprawdzą się jako towarzystwo cięższych kotletów, gulaszów i pieczeni, przełamując ich tłustość swoją słodko-kwaśną nutą. Dodatek papryki i cebuli wzbogaca surówkę o chrupkość i dodatkowy aromat, który różni ją od klasycznych, minimalistycznych buraczków w occie. Przepis jest prosty, chociaż wymaga poświęcenia nieco czasu. Odwdzięcza się za to smakiem

Ania podpowiada, że jej szklanka ma 250 ml. Zaznacza także, że taką surówkę należy zapasteryzować, by mogła być przechowywana tygodniami lub miesiącami w domowej spiżarni.

Składniki:

  • 4 kg buraków,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg czerwonej papryki,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia warzyw.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Cebule posiekaj.
  4. Papryki oraz cebule przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszklą. Dopraw solą oraz pieprzem,
  5. Przestudź i dodaj do buraków. Wymieszaj
  6. Dodaj buraki, ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj.
  7. Odstaw na 15 minut.
  8. Po tym czasie ponownie dobrze wymieszaj całość.
  9. Powstałą surówką wypełnij wyparzone wcześniej słoiki i dobrze zakręć.
  10. Wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Woda nie powinna dotykać nakrętek.
  11. Zagotuj i pasteryzuj przez około 25 minut.
  12. Wyciągnij ostrożnie słoiki i odstaw do góry dnem, aby przestygły.
  13. Po przestudzeniu odwróć i schowaj do spiżarni.

Surówka z buraczków i papryki może stać w suchym i chłodnym miejscu długimi miesiącami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis
Wygląd nie zachęca, ale warto się skusić. Ewa Wachowicz ma sprawdzony przepis