Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę

Ta prosta surówka to przepis na to, by zimą przemycić na talerze smak polskich warzyw. Gwiazda programu "Rolnik szuka żony" podpowiedziała, jak ją zrobić.

Ania z "Rolnika" pokazała, jak robić buraczkiAnia z "Rolnika" pokazała, jak robić buraczki
Źródło zdjęć: © Instagram, canva
Ewa Malinowska

Ania Bardowska w programie "Rolnik szuka żony" wystąpiła 10 lat temu, ale do dziś jej konto śledzi wierna rzesza fanów. Wybranka rolnika Grzegorza doczekała się ślubu i dwójki dzieci, podbijając serca widzów programu. Na swoim instagramowym profilu dzieli się urywkami codzienności oraz przepisami. Korzystając z kończącego się powoli sezonu na polskie buraki, postanowiła przygotować zapas domowych weków z surówką z tych warzyw w roli głównej. Przepisem podzieliła się ze swoimi obserwatorami.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Surówka z buraczków Ani Bardowskiej

Buraczki to dodatek nie tylko zdrowy i smaczny, ale również uniwersalny. Świetnie sprawdzą się jako towarzystwo cięższych kotletów, gulaszów i pieczeni, przełamując ich tłustość swoją słodko-kwaśną nutą. Dodatek papryki i cebuli wzbogaca surówkę o chrupkość i dodatkowy aromat, który różni ją od klasycznych, minimalistycznych buraczków w occie. Przepis jest prosty, chociaż wymaga poświęcenia nieco czasu. Odwdzięcza się za to smakiem

Ania podpowiada, że jej szklanka ma 250 ml. Zaznacza także, że taką surówkę należy zapasteryzować, by mogła być przechowywana tygodniami lub miesiącami w domowej spiżarni.

Składniki:

  • 4 kg buraków,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 kg czerwonej papryki,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia warzyw.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy przestygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Cebule posiekaj.
  4. Papryki oraz cebule przesmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszklą. Dopraw solą oraz pieprzem,
  5. Przestudź i dodaj do buraków. Wymieszaj
  6. Dodaj buraki, ocet, olej, cukier, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj.
  7. Odstaw na 15 minut.
  8. Po tym czasie ponownie dobrze wymieszaj całość.
  9. Powstałą surówką wypełnij wyparzone wcześniej słoiki i dobrze zakręć.
  10. Wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Woda nie powinna dotykać nakrętek.
  11. Zagotuj i pasteryzuj przez około 25 minut.
  12. Wyciągnij ostrożnie słoiki i odstaw do góry dnem, aby przestygły.
  13. Po przestudzeniu odwróć i schowaj do spiżarni.

Surówka z buraczków i papryki może stać w suchym i chłodnym miejscu długimi miesiącami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟