To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Ciężko ją znaleźć w supermarketach, ale warto wypatrywać kąski u dobrego rzeźnika. Krucha i delikatna przepona wołowa zaskoczy wszystkich miłośników mięsa swoim głębokim, intensywnie wołowym aromatem.
W Polsce przepona wołowa nie cieszy się dużą popularnością, ale zdecydowanie warto dać jej szansę. W świecie gastronomii znana jest jako skirt steak albo hanger steak, używa się czasem także określenia opona. To kawałek dość cienkiego, ale mocno umięśnionego mięsa, który zachwyca głębokim smakiem i delikatnością, jakiej niektórzy poszukują w wołowinie. Na dodatek kosztuje mniej niż polędwica, antrykot czy rostbef, więc nie zrujnuje domowego budżetu.
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Właściwości przepony wołowej
Przepona to mięsień, który oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej. Ciągle pracuje, dzięki czemu ma luźniejszą i bardziej porowatą strukturę, poprzecinaną naturalnie ścięgnami i błonami oraz ma bardzo długie, wyraziste włókna. Jest to powód, dla którego ten kawałek wymaga nieco innej techniki obróbki niż typowe steki. Pozyskuje się z niego cienką, płaską przeponę (skirt), idealną do szybkiej obróbki, oraz grubą część środkową (hanger), o maślanym smaku i wyjątkowej soczystości.
Przepona wołowa zawiera w sobie dużo kolagenu, czyli cennego białka, które wspiera zdrowie stawów, włosów oraz skóry. Aby go uwolnić, wymaga odpowiedniego i dość długiego gotowania, więc więcej korzyści zdrowotnych pozyskamy go z grubej przepony lub używając mięsa jako składnika bulionów i gulaszy. Wołowina jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B12, żelaza, cynku oraz potasu, kluczowych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspierania produkcji czerwonych krwinek.
Przepona wołowa w kuchni
Smak przepony jest bardzo wyrazisty i głęboki, z delikatnie słodką nutą. Chociaż długie włókna mogą sprawiać wrażenie twardych, to po prawidłowej obróbce stają się bardzo delikatne i soczyste. Kluczem do jej kruchości jest odpowiednia obróbka cieplna. Przy szybkim grillowaniu (skirt steak) mięso powinno być podane w stopniu medium rare lub medium, by uniknąć jego wysuszenia i stwardnienia.
Przeponę często marynuje się w mieszance z dodatkiem kwasów z limonki i cytryny, które pomagają delikatnie skruszyć włókna. Najważniejsze jest jednak krojenie - powinno dzielić się ją w poprzek włókien, aby zachować delikatność. Krojenie wzdłuż włókien sprawiłoby, że mięso byłoby twarde i żylaste Jest idealna do szybkiego grillowania i smażenia, co wykorzystują podczas grillowania mieszkańcy Ameryki Południowej. Ze względu na zawartość kolagenu i silne włókna, świetnie nadaje się do długiego duszenia, np. na esencjonalne gulasze czy tradycyjne zrazy i rolady.
Przepis na marynowaną przeponę
Składniki
- 1 kg cienkiej przepony wołowej,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Przeponę wołową oczyść z ewentualnych twardych błon lub nadmiaru tłuszczu.
- W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, sos sojowy, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, chilli, sól i pieprz.
- Mięso dokładnie natrzyj marynatą.
- Włóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego i wstaw do lodówki. Marynuj minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
- Wyjmij mięso z lodówki na około 30-45 minut przed smażeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Patelnię żeliwną lub grill rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury.
- Smaż mięso po 3-4 minuty z każdej strony.
- Gotowe steki zdejmij z patelni i odstaw pod luźno nałożoną folią aluminiową na 5-10 minut.
- Pokrój mięso na cienkie plastry w poprzek włókien.
Podawaj na ciepło, na przykład z salsą lub jako bazę do fajitas. Smacznego!