Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"

W ostatnim odcinku "MasterChefa" uczestnicy mieli wykonać deser, który zaproponował Gregory Doyen, znany na całym świecie z cukierniczych dzieł sztuki. Mistrz zaczął od pokazania krok po kroku, jak przygotować wszystkie składniki na Zefir.

Znany mistrz cukiernictwa daje wyzwanie uczestnikom MasterChefaZnany mistrz cukiernictwa daje wyzwanie uczestnikom "MasterChefa"
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Anna Galuhn

Uczestnicy "MasterChefa" stanęli przed sporym zadaniem. W programie pojawił się Gregory Doyen, którego umiejętnościom cukierniczym trudno dorównać. Już sama jego obecność wywołała ciarki. Pozornie prosty deser, zwieńczony połączeniem bezy i pianki marshmallow okazał się wyzwaniem, któremu nie wszyscy zdołali sprostać.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Mistrz cukiernictwa podał przepis na deser Zefir

Gregory Doyen zaczął od przygotowania musu owocowego z dodatkiem mąki kukurydzianej. W zależności od sezonu środek deseru może się składać z różnych owoców.

– Nazwa Zefir pochodzi z greckiej mitologii i oznacza lekki powiew. Ten deser składa się z czterech części. Pierwsza z nich to migdałowy biszkopt, następnie świeży i intensywny mus z owoców jagodowych, w tym truskawek i malin, lekki krem chantilly z mascarpone, a całość dopełnia moja autorska pianka – tłumaczył Gregory Doyen w programie "MasterChef".

Słodkie nadzienie wstępnie się schłodza, a później zalewa nim okrągłe foremki wypełnione, np. borówkami i malinami. Następnie taką owocową wkładkę trzeba odłożyć do zamrażalnika, aby stężała i zamieniła się w krążek. W tym czasie mistrz cukiernictwa przygotowuje biszkopt migdałowy, z którego potem wykraja kółka o wielkości foremek na ciasta.

Kolejnym elementem deseru jest krem chantilly. Do półkulistych, silikonowych foremek należy nałożyć krem przygotowany ze śmietanki 35 proc. i serka mascarpone. Potem Gregory Doyen wciska zamrożony mus - tak, aby znalazł się w samym środku deseru. Na koniec przykłada krążki z biszkoptu i odstawia do schłodzenia.

Stożek wieńczy dzieło

Ostatnią częścią deseru Zefir jest beza, którą mistrz Doyen przygotowuje z białek, cukru i żelatyny. Musi być na tyle elastyczna i sztywna, aby utworzyć charakterystyczny stożek. Czubek zdobią złote płatki.

– Najciekawsze będzie zobaczyć, jak zanurzają swoje desery – przyznaje cukiernik, gdy okazuje się, że uczestnicy "MasterChefa" muszą odtworzyć jego przepis na Zefir.

To rzeczywiście był najtrudniejszy moment. Kucharze próbowali do skutku uzyskać odpowiednią konsystencję, w czym nie pomaga włączona klimatyzacja. Pianka bowiem musi być dość sztywna, inaczej deser się rozpłynie i wtedy nawet dekoracja ze złotych płatków niewiele pomoże.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka
Wystarczą 2 łyżki na 1 kilogram ziemniaków. Kluski śląskie wychodzą miękkie jak chmurka