Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"
W ostatnim odcinku "MasterChefa" uczestnicy mieli wykonać deser, który zaproponował Gregory Doyen, znany na całym świecie z cukierniczych dzieł sztuki. Mistrz zaczął od pokazania krok po kroku, jak przygotować wszystkie składniki na Zefir.
Uczestnicy "MasterChefa" stanęli przed sporym zadaniem. W programie pojawił się Gregory Doyen, którego umiejętnościom cukierniczym trudno dorównać. Już sama jego obecność wywołała ciarki. Pozornie prosty deser, zwieńczony połączeniem bezy i pianki marshmallow okazał się wyzwaniem, któremu nie wszyscy zdołali sprostać.
Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników
Mistrz cukiernictwa podał przepis na deser Zefir
Gregory Doyen zaczął od przygotowania musu owocowego z dodatkiem mąki kukurydzianej. W zależności od sezonu środek deseru może się składać z różnych owoców.
– Nazwa Zefir pochodzi z greckiej mitologii i oznacza lekki powiew. Ten deser składa się z czterech części. Pierwsza z nich to migdałowy biszkopt, następnie świeży i intensywny mus z owoców jagodowych, w tym truskawek i malin, lekki krem chantilly z mascarpone, a całość dopełnia moja autorska pianka – tłumaczył Gregory Doyen w programie "MasterChef".
Słodkie nadzienie wstępnie się schłodza, a później zalewa nim okrągłe foremki wypełnione, np. borówkami i malinami. Następnie taką owocową wkładkę trzeba odłożyć do zamrażalnika, aby stężała i zamieniła się w krążek. W tym czasie mistrz cukiernictwa przygotowuje biszkopt migdałowy, z którego potem wykraja kółka o wielkości foremek na ciasta.
Kolejnym elementem deseru jest krem chantilly. Do półkulistych, silikonowych foremek należy nałożyć krem przygotowany ze śmietanki 35 proc. i serka mascarpone. Potem Gregory Doyen wciska zamrożony mus - tak, aby znalazł się w samym środku deseru. Na koniec przykłada krążki z biszkoptu i odstawia do schłodzenia.
Stożek wieńczy dzieło
Ostatnią częścią deseru Zefir jest beza, którą mistrz Doyen przygotowuje z białek, cukru i żelatyny. Musi być na tyle elastyczna i sztywna, aby utworzyć charakterystyczny stożek. Czubek zdobią złote płatki.
– Najciekawsze będzie zobaczyć, jak zanurzają swoje desery – przyznaje cukiernik, gdy okazuje się, że uczestnicy "MasterChefa" muszą odtworzyć jego przepis na Zefir.
To rzeczywiście był najtrudniejszy moment. Kucharze próbowali do skutku uzyskać odpowiednią konsystencję, w czym nie pomaga włączona klimatyzacja. Pianka bowiem musi być dość sztywna, inaczej deser się rozpłynie i wtedy nawet dekoracja ze złotych płatków niewiele pomoże.