Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w "MasterChefie"

W ostatnim odcinku "MasterChefa" uczestnicy mieli wykonać deser, który zaproponował Gregory Doyen, znany na całym świecie z cukierniczych dzieł sztuki. Mistrz zaczął od pokazania krok po kroku, jak przygotować wszystkie składniki na Zefir.

Znany mistrz cukiernictwa daje wyzwanie uczestnikom MasterChefaZnany mistrz cukiernictwa daje wyzwanie uczestnikom "MasterChefa"
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook
Anna Galuhn

Uczestnicy "MasterChefa" stanęli przed sporym zadaniem. W programie pojawił się Gregory Doyen, którego umiejętnościom cukierniczym trudno dorównać. Już sama jego obecność wywołała ciarki. Pozornie prosty deser, zwieńczony połączeniem bezy i pianki marshmallow okazał się wyzwaniem, któremu nie wszyscy zdołali sprostać.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Mistrz cukiernictwa podał przepis na deser Zefir

Gregory Doyen zaczął od przygotowania musu owocowego z dodatkiem mąki kukurydzianej. W zależności od sezonu środek deseru może się składać z różnych owoców.

– Nazwa Zefir pochodzi z greckiej mitologii i oznacza lekki powiew. Ten deser składa się z czterech części. Pierwsza z nich to migdałowy biszkopt, następnie świeży i intensywny mus z owoców jagodowych, w tym truskawek i malin, lekki krem chantilly z mascarpone, a całość dopełnia moja autorska pianka – tłumaczył Gregory Doyen w programie "MasterChef".

Słodkie nadzienie wstępnie się schłodza, a później zalewa nim okrągłe foremki wypełnione, np. borówkami i malinami. Następnie taką owocową wkładkę trzeba odłożyć do zamrażalnika, aby stężała i zamieniła się w krążek. W tym czasie mistrz cukiernictwa przygotowuje biszkopt migdałowy, z którego potem wykraja kółka o wielkości foremek na ciasta.

Kolejnym elementem deseru jest krem chantilly. Do półkulistych, silikonowych foremek należy nałożyć krem przygotowany ze śmietanki 35 proc. i serka mascarpone. Potem Gregory Doyen wciska zamrożony mus - tak, aby znalazł się w samym środku deseru. Na koniec przykłada krążki z biszkoptu i odstawia do schłodzenia.

Stożek wieńczy dzieło

Ostatnią częścią deseru Zefir jest beza, którą mistrz Doyen przygotowuje z białek, cukru i żelatyny. Musi być na tyle elastyczna i sztywna, aby utworzyć charakterystyczny stożek. Czubek zdobią złote płatki.

– Najciekawsze będzie zobaczyć, jak zanurzają swoje desery – przyznaje cukiernik, gdy okazuje się, że uczestnicy "MasterChefa" muszą odtworzyć jego przepis na Zefir.

To rzeczywiście był najtrudniejszy moment. Kucharze próbowali do skutku uzyskać odpowiednią konsystencję, w czym nie pomaga włączona klimatyzacja. Pianka bowiem musi być dość sztywna, inaczej deser się rozpłynie i wtedy nawet dekoracja ze złotych płatków niewiele pomoże.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀