Zbieram po drodze nad jezioro. Robię sałatkę pełną antyoksydantów

Jeżyny często można spotkać nad jeziorami albo na skraju lasów. Właśnie trwa na nie sezon, więc możesz narwać tyle, że starczy nie tylko na pyszny sok czy dżemik, ale także na zdrową i lekką sałatkę. Kompozycja z ogórkiem i serem feta idealnie pasuje do grillowanego mięsa.

Sałatka z serem feta i jeżynamiSałatka z serem feta i jeżynami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeżyny, chociaż nie są tak popularne jak jagody czy maliny, są prawdziwą skarbnicą witamin i antyoksydantów. Ich intensywny kolor to zasługa antocyjanów, które wspierają zdrowie serca i mózgu. W kuchni jeżyny doskonale komponują się z sałatkami, dodając im orzeźwiającego smaku i wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Dlaczego warto częściej sięgać po jeżyny?

Sałatki z jeżynami to połączenie zdrowia i wyjątkowego smaku. Dzięki zawartości błonnika czarne owoce wspomagają trawienie i zwiększają uczucie sytości. W połączeniu z serem fetą, kurczakiem czy serami pleśniowymi tworzą niebanalne kompozycje, które zaskakują z każdym kolejnym kęsem.

Jeżyny są idealnym składnikiem diet odchudzających. Posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii, co sprawia, że mogą być spożywane również przez osoby chorujące na cukrzycę. Duża ilości antyoksydantów jest zaletą w profilaktyce antyrakowej.

Przepis na sałatkę z jeżynami

Sałatkę możesz polać klasycznym francuskim winegretem lub nieco bogatszym sosem z dodatkiem miodu i musztardy.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • 1 długi zielony ogórek lub 2 gruntowe,
  • 100 g sera fety,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 100 g jeżyn,

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, osusz w wirówce i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Ogórek pokrój w cienkie plasterki i porwij listki mięty. Wymieszaj z sałatą.
  3. Na wierzch połóż pokruszony ser feta, posiekane orzechy i jeżyny.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z octem lub sokiem z cytryny. Ubij do utworzenia gęstej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Lekkim winegretem polej sałatę tuż przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar