Ze szparagów i kurczaka robię potrawkę. Najszybsze danie pełne smaku

Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni. Zamiast jednak po raz kolejny robić makaron ze szparagami, postaw na prostą potrawkę w azjatyckim stylu.

To pyszny przepis z kurczakiem i szparagamiTo pyszny przepis z kurczakiem i szparagami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chrupiące szparagi, miękki kurczak i aromatyczny sos to połączenie idealne. Na dodatek przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu. To przepis, do którego wracam niemal za każdym razem, gdy w sklepie dorwę młode, zielone szparagi. Chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Potrawka z kurczaka ze szparagami

Delikatne kawałki kurczaka w towarzystwie chrupiących szparagów, otulone aromatycznym sosem na bazie bulionu, sosu sojowego i nuty sezamu, to propozycja, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom azjatyckich smaków. Ta nietypowa odsłona warzywa śmiało może konkurować ze znacznie popularniejszym makaronem w sosie śmietanowym, czy też zupą szparagową.

Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyci Twoje kubki smakowe. Idealne na szybki lunch lub lekką kolację!

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 450 g piersi kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g zielonych szparagów
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru,
  • 3/4 szklanki bulionu lub rosołu,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę lub paski i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka, aż się zarumieni.
  3. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki — możesz je wykorzystać do zrobienia bulionu.
  4. Pozostałe części szparagów pokrój w kawałki i dorzuć do kurczaka. Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż staną się delikatnie miękkie, ale wciąż zachowają chrupkość.
  5. Dodaj posiekany czosnek oraz imbir i duś na małym ogniu.
  6. W misce wymieszaj bulion, cukier, sos sojowy, olej sezamowy oraz mąkę kukurydzianą, aż nie będzie grudek.
  7. Powstały sos wlej na patelnię z kurczakiem i szparagami.
  8. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje składniki.

Gotową potrawkę z kurczaka i szparagów w azjatyckim stylu podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Na koniec możesz całość posypać posiekaną papryczką chilli oraz dymką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"