Ze szparagów i kurczaka robię potrawkę. Najszybsze danie pełne smaku
Sezon na szparagi nie trwa za długo, więc warto wykorzystać go w pełni. Zamiast jednak po raz kolejny robić makaron ze szparagami, postaw na prostą potrawkę w azjatyckim stylu.
Chrupiące szparagi, miękki kurczak i aromatyczny sos to połączenie idealne. Na dodatek przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu. To przepis, do którego wracam niemal za każdym razem, gdy w sklepie dorwę młode, zielone szparagi. Chętnych na dokładkę nigdy nie brakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Potrawka z kurczaka ze szparagami
Delikatne kawałki kurczaka w towarzystwie chrupiących szparagów, otulone aromatycznym sosem na bazie bulionu, sosu sojowego i nuty sezamu, to propozycja, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom azjatyckich smaków. Ta nietypowa odsłona warzywa śmiało może konkurować ze znacznie popularniejszym makaronem w sosie śmietanowym, czy też zupą szparagową.
Przygotowanie tego dania zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyci Twoje kubki smakowe. Idealne na szybki lunch lub lekką kolację!
Składniki:
- 1 łyżka oleju,
- 450 g piersi kurczaka,
- sól i pieprz do smaku
- 450 g zielonych szparagów
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru,
- 3/4 szklanki bulionu lub rosołu,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę lub paski i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka, aż się zarumieni.
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki — możesz je wykorzystać do zrobienia bulionu.
- Pozostałe części szparagów pokrój w kawałki i dorzuć do kurczaka. Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż staną się delikatnie miękkie, ale wciąż zachowają chrupkość.
- Dodaj posiekany czosnek oraz imbir i duś na małym ogniu.
- W misce wymieszaj bulion, cukier, sos sojowy, olej sezamowy oraz mąkę kukurydzianą, aż nie będzie grudek.
- Powstały sos wlej na patelnię z kurczakiem i szparagami.
- Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje składniki.
Gotową potrawkę z kurczaka i szparagów w azjatyckim stylu podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Na koniec możesz całość posypać posiekaną papryczką chilli oraz dymką. Smacznego!