Zerwij, upiecz i zmiel. Zrobisz z nich kawę, która hamuje proces starzenia
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a jednocześnie lubisz testować nowe rozwiązania, powinieneś postawić na orzeszki lipy. Dyplomowana zielarka zdradza, jak z nich przyrządzić napój, który odmładza.
12.08.2023 15:29
Biorąc pod uwagę tempo naszego życia, bardzo często mogą umykać nam proste, ale jakże ważne zarazem sprawy. Podczas ostatniego wyjazdu w Bieszczady złapałam się na tym, że otaczająca nas przyroda jest przepiękna, a my traktujemy ją jak coś powszedniego. Zachwycamy się i marzymy o dalekich zakątkach świata, a przecież dookoła nas jest tak wiele piękna.
W dodatku możemy czerpać z przyrody wiele cennych wartości, które będą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Przekonała mnie o tym dyplomowana zielarka Ewa Kozioł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ewa Kozioł zdradziła przepis na kawę, która opóźnia procesy starzenia
Jeśli lubisz naturalne rozwiązania, koniecznie musisz poznać bliżej Ewę Kozioł. Jest to niesamowita kobieta, która zrezygnowała z typowego życia w biegu i pracy w korporacji. Zamiast tego zwróciła się ku naturze.
Obecnie wraz ze swoim mężem Dariuszem tworzy ciekawy eko blog. Zielony Zagonek, bo o nim mowa, to miejsce, gdzie znajdziesz całą masę przydatnych i inspirujących treści. Ponadto Ewa Kozioł jest autorką kilku książek oraz artykułów. Działa też w innych serwisach społecznościowych, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.
W ostatnim czasie kobieta udostępniła kolejną inspirującą treść. Otóż zdradziła, jak w szybki i prosty sposób zrobić kawę z orzeszków lipy. Co więcej, wyjaśniła też, na jakie korzyści możesz liczyć, pijąc ją regularnie.
Jak się okazuje, orzeszki lipy są świetnym źródłem flawonoidów. Dyplomowana zielarka podkreśla, że mają one nie tylko silnie działanie przeciwutleniające, ale też skutecznie hamują proces starzenia. To jednak nie koniec dobrych wiadomości.
Jak przygotować kawę z orzeszków lipy?
Ewa w swoim nagraniu podaje gotową recepturę na naturalną kawę. Na początek należy udać się na małe zbiory. Tylko pamiętaj, orzeszki, które przyniesiesz do domu, muszą być zdrowe i bez uszkodzeń. Następnie należy oddzielić je od liści.
Tak wstępnie przygotowane orzeszki należy przenieść na blachę do pieczenia i włożyć je do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Piec przez ok. 20 minut.
Ostudzone orzeszki lipy należy przechowywać w szczelnym słoiku. Mieli się je tuż przed zaparzeniem kawy. Ewa Kozioł zdradza, że 4 łyżki orzeszków pomogą ci przygotować mocną kawę. Czas parzenia trwa ok. 15 minut. Kawę należy zaparzać pod przykryciem. I to wszystko!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o przepisie Ewy na naturalną kawę. Wykorzystasz go w swojej kuchni w najbliższym czasie?
Oczywiście, jeśli chciałbyś poznać więcej inspirujących treści tego typu, na naszej stronie znajdziesz kilka artykułów z poradami Ewy Kozioł. Zachęcam do lektury!