PoradyZielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy? Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości

Zielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy? Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Cenimy je za słodki smak, dostępność i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ale jaki banan jest najzdrowszy? Czy kolor ma znaczenie? I co dzieje się z wartościami odżywczymi banana podczas dojrzewania?

Zielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy?Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości
Zielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy?Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

25.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 17:32

Zielony, żółty czy brązowy? Wybór bananów może być zagadką, zwłaszcza gdy pojawiają się różnice w ich kolorach i stopniach dojrzałości. Profesor Sven-David Mueller, specjalista ds. żywienia w rozmowie z magazynem "Fitbook", rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, czy rzeczywiście kolor owocu ma znaczenie dla jego wartości odżywczych. Czy zatem warto się zastanowić, który banan wybierać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony banan - niedojrzały i niesmaczny

Prof. Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia, odradza spożywanie zielonych bananów. Owoce te są trudne do strawienia i mogą zawierać toksyny, które neutralizowane są dopiero w procesie dojrzewania. Zielone banany mają też niski poziom cukruwysoki poziom skrobi, co sprawia, że ich smak jest mdłycierpki.

Brązowy banan - fermentowany, ale zdrowy

Brązowe banany przeszły już proces fermentacji. Nie oznacza to jednak, że są one niezdrowe. Wręcz przeciwnie, fermentacja może zwiększyć zawartość witaminy B6 i innych korzystnych dla zdrowia związków. Brązowe banany są też słodszebardziej miękkie niż żółte banany, co czyni je idealnymi do smoothie, ciast i innych wypieków.

Żółty banan - złoty środek

Żółte banany to najpopularniejszy rodzaj bananów. Mają one optymalny poziom dojrzałości, co oznacza, że są łatwe do strawienia, słodkie i bogate w składniki odżywcze. Zawierają potas, magnez, witaminę B6 i błonnik, które są niezbędne dla zdrowia.

Dojrzewanie banana - klucz do zdrowia

Według prof. Muellera najzdrowsze banany to te, które dojrzewają naturalnie na drzewie. Owoce te mają wyższy poziom składników odżywczych niż banany, które dojrzewają w sztucznych komorach. Niestety, banany dostępne w większości sklepów dojrzewają sztucznie, co może obniżać ich wartości odżywcze.

Kolor banana a jego wartości odżywcze

Wbrew powszechnej opinii kolor banana nie ma większego wpływu na jego wartości odżywcze. Zarówno żółte, jak i brązowe banany są bogate w potas, magnez i witaminę B6. Główna różnica między tymi dwoma rodzajami bananów polega na ich smaku i konsystencji. Brązowe banany są słodsze i bardziej miękkie niż żółte banany.

Wybierając banany, zwróć uwagę na ich kolor, konsystencję i zapach. Najlepsze banany są żółte lub brązowe, miękkie i pachnące. Unikaj zielonych bananów, które są twarde i bez zapachu.

Wybrane dla Ciebie