Zielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy? Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Cenimy je za słodki smak, dostępność i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Ale jaki banan jest najzdrowszy? Czy kolor ma znaczenie? I co dzieje się z wartościami odżywczymi banana podczas dojrzewania?

Zielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy?Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwościZielony, żółty czy brązowy, który banan jest najzdrowszy?Ekspert rozwiewa wszystkie wątpliwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Zielony, żółty czy brązowy? Wybór bananów może być zagadką, zwłaszcza gdy pojawiają się różnice w ich kolorach i stopniach dojrzałości. Profesor Sven-David Mueller, specjalista ds. żywienia w rozmowie z magazynem "Fitbook", rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, czy rzeczywiście kolor owocu ma znaczenie dla jego wartości odżywczych. Czy zatem warto się zastanowić, który banan wybierać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Zielony banan - niedojrzały i niesmaczny

Prof. Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia, odradza spożywanie zielonych bananów. Owoce te są trudne do strawienia i mogą zawierać toksyny, które neutralizowane są dopiero w procesie dojrzewania. Zielone banany mają też niski poziom cukruwysoki poziom skrobi, co sprawia, że ich smak jest mdłycierpki.

Brązowy banan - fermentowany, ale zdrowy

Brązowe banany przeszły już proces fermentacji. Nie oznacza to jednak, że są one niezdrowe. Wręcz przeciwnie, fermentacja może zwiększyć zawartość witaminy B6 i innych korzystnych dla zdrowia związków. Brązowe banany są też słodszebardziej miękkie niż żółte banany, co czyni je idealnymi do smoothie, ciast i innych wypieków.

Żółty banan - złoty środek

Żółte banany to najpopularniejszy rodzaj bananów. Mają one optymalny poziom dojrzałości, co oznacza, że są łatwe do strawienia, słodkie i bogate w składniki odżywcze. Zawierają potas, magnez, witaminę B6 i błonnik, które są niezbędne dla zdrowia.

Dojrzewanie banana - klucz do zdrowia

Według prof. Muellera najzdrowsze banany to te, które dojrzewają naturalnie na drzewie. Owoce te mają wyższy poziom składników odżywczych niż banany, które dojrzewają w sztucznych komorach. Niestety, banany dostępne w większości sklepów dojrzewają sztucznie, co może obniżać ich wartości odżywcze.

Kolor banana a jego wartości odżywcze

Wbrew powszechnej opinii kolor banana nie ma większego wpływu na jego wartości odżywcze. Zarówno żółte, jak i brązowe banany są bogate w potas, magnez i witaminę B6. Główna różnica między tymi dwoma rodzajami bananów polega na ich smaku i konsystencji. Brązowe banany są słodsze i bardziej miękkie niż żółte banany.

Wybierając banany, zwróć uwagę na ich kolor, konsystencję i zapach. Najlepsze banany są żółte lub brązowe, miękkie i pachnące. Unikaj zielonych bananów, które są twarde i bez zapachu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯