Ziemniaki po francusku robię nawet trzy razy w tygodniu. Tak bardzo smakują mężowi
A gdyby tak usmażyć ziemniaki w cieście? Ktoś już wpadł na ten pomysł i nazwał to danie "ziemniakami po francusku". Są tak smaczne i syte, że nie muszę szykować nic więcej.
20.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 14:48
Niekiedy ziemniaki po francusku robię dwa, nawet trzy razy w tygodniu. Nic dziwnego, że mój mąż je uwielbia. Ziemniaki są przecież tak uniwersalne, że sprawdzą się w wielu różnych wariacjach i daniach. A w tej wersji dosłownie wymiatają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki po francusku. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Nazwa "ziemniaki po francusku" może być nieco myląca, gdyż zwykle nazywamy tak popularne ziemniaki gratin, kremową zapiekankę potato dauphinoise lub absolutnie genialne pommes de terre fondantes. Tym razem jednak mamy na myśli inny, nieco mniej wymagający przepis.
Ziemniaki w tej wersji lądują w aromatycznym cieście, a następnie lądują na rozgrzanej patelni. I właśnie temu zawdzięczają swoją chrupiącą skórkę. Ziemniaki po francusku najlepiej podać jako główną część dania, a nie dodatek. Koniecznie zadbaj o to, by obok nich znalazły się świeże warzywa w formie surówki. Warto też przygotować aromatyczny dressing.
Zobacz także
Ziemniaki po francusku. Przepis
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- suszony czosnek,
- tymianek,
- papryka mielona,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniak obierz i umyj, a następnie osusz i pokrój w plastry.
- Następnie podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Powinny być tylko podgotowane, wystarczy więc 6-7 minut.
- Gotowe wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
- Jogurt wymieszaj z jakiem. Dodaj czosnku, papryki mielonej i tymianku, a także soli i pieprzu. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Ziemniaki najpierw zanurz w cieście, a następnie smaż je w na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
- Gotowe ziemniaki po francusku odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Serwuj z surówką i sosem czosnkowym.