Ziemniaki po francusku robię nawet trzy razy w tygodniu. Tak bardzo smakują mężowi

Ziemniaki po francusku
Ziemniaki po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.05.2024 14:32, aktual.: 20.05.2024 14:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

A gdyby tak usmażyć ziemniaki w cieście? Ktoś już wpadł na ten pomysł i nazwał to danie "ziemniakami po francusku". Są tak smaczne i syte, że nie muszę szykować nic więcej.

Niekiedy ziemniaki po francusku robię dwa, nawet trzy razy w tygodniu. Nic dziwnego, że mój mąż je uwielbia. Ziemniaki są przecież tak uniwersalne, że sprawdzą się w wielu różnych wariacjach i daniach. A w tej wersji dosłownie wymiatają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po francusku. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Nazwa "ziemniaki po francusku" może być nieco myląca, gdyż zwykle nazywamy tak popularne ziemniaki gratin, kremową zapiekankę potato dauphinoise lub absolutnie genialne pommes de terre fondantes. Tym razem jednak mamy na myśli inny, nieco mniej wymagający przepis.

Ziemniaki w tej wersji lądują w aromatycznym cieście, a następnie lądują na rozgrzanej patelni. I właśnie temu zawdzięczają swoją chrupiącą skórkę. Ziemniaki po francusku najlepiej podać jako główną część dania, a nie dodatek. Koniecznie zadbaj o to, by obok nich znalazły się świeże warzywa w formie surówki. Warto też przygotować aromatyczny dressing.

Zamiast klasycznych przygotuj ziemniaki po francusku
Zamiast klasycznych przygotuj ziemniaki po francusku© Pixabay

Ziemniaki po francusku. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • suszony czosnek,
  • tymianek,
  • papryka mielona,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniak obierz i umyj, a następnie osusz i pokrój w plastry.
  2. Następnie podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Powinny być tylko podgotowane, wystarczy więc 6-7 minut.
  3. Gotowe wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. Jogurt wymieszaj z jakiem. Dodaj czosnku, papryki mielonej i tymianku, a także soli i pieprzu. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Ziemniaki najpierw zanurz w cieście, a następnie smaż je w na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
  6. Gotowe ziemniaki po francusku odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  7. Serwuj z surówką i sosem czosnkowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także