Połącz dwa sezonowe warzywa tak jak Tomasz Strzelczyk. Rodzina będzie zachwycona

Szukasz inspiracji na prosty i niezbyt wymagający letni obiad? W związku z tym, że sezon na bób rozkręca się z dnia na dzień, to warto sięgnąć po takie przepisy, w których króluje właśnie to warzywo. A gdy do tego dodasz jeszcze młode ziemniaki, które są prawdziwym hitem lata, to otrzymasz niebywałe połączenie. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na ziemniaki z bobem i pieczarkami. Możesz być pewny, że polubisz to danie.

ObrazekZiemniaki z bobem - Pyszności; Foto screen z FB Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube
Karol Wiak

Za oknem żar leje się z nieba, a tobie nie chce się gotować? Na szczęście, zawsze możesz liczyć na nas i proste przepisy na letni obiad. Ten, który chcemy ci zaprezentować, to receptura Tomasza Strzelczyka, znanego polskiego kucharza. Pokazał, że rozkręcający się sezon na bób może być właściwym momentem, by przygotować pożywny obiad dla całej rodziny. Dodaj pieczarki i młode ziemniaki, a otrzymasz posiłek, którego przygotowanie zajmie ci zaledwie parę chwil. Zobacz, jakie to proste.

Czy młode ziemniaki z bobem i pieczarkami będą dobrą opcją na letni obiad?

To połączenie warzyw dostarcza smaku, odżywczych składników i lekkości, idealnych na ciepłe dni. Młode ziemniakidelikatne, kremowe i bogate w skrobię. Dobrze komponują się z bobem, który dodaje świeżości i słodkiego smaku. Bób jest również źródłem białka roślinnego oraz błonnika, co przyczynia się do uczucia sytości.

Obrazek
Najlepszy będzie młody i świeży bób - Pyszności

Pieczarki dodają wyrazistego smaku i tekstury dania. Są niskokaloryczne i dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak witamina D i witaminy z grupy B. Możesz przygotować te składniki na różne sposoby — ugotować, upiec, grillować lub podsmażyć. Możesz również dodać do nich zioła, przyprawy lub sos, aby podkreślić smak potrawy. Całość to zbilansowane danie, które dostarcza energii, białka, błonnika i witamin. Możesz je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub sałatek.

Ziemniaki z bobem i pieczarkami przepis - jak przygotować ten letni obiad?

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na Facebooku pokazał, że jest to niezwykle proste. Trwający sezon na bób to właściwy moment, abyś mógł się o tym przekonać. Poznaj najlepszy przepis na letni obiad.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 800 g młodych ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Smażenie młodych ziemniaków - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Do ziemniaków wkrój ogonki kopru. Dodaj pół łyżki soli, gotuj do miękkości.
  2. W tym czasie pokrój pieczarki i cebulę. Pieczarki przekrój na cztery części, a cebulę na grubszą kostkę. Przełóż do miseczki.
  3. Ugotuj i obierz bób. Pamiętaj, by był on al dente.
  4. Pokrój dwa ząbki czosnku.
  5. Na patelnię wrzuć trochę masła, pieczarki i podsmażaj do zarumienienia. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Wrzuć czosnek, dodaj masło, przypraw solą i pieprzem. Dodaj szczyptę ziół prowansalskich.
  6. Wyłącz ziemniaki i przełóż na patelnię. Podsmażaj kilka minut. W tym czasie posiekaj koperek.
  7. Dodaj bób i koperek. Danie jest gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇