PrzepisPołącz dwa sezonowe warzywa tak jak Tomasz Strzelczyk. Rodzina będzie zachwycona

Połącz dwa sezonowe warzywa tak jak Tomasz Strzelczyk. Rodzina będzie zachwycona

Ziemniaki z bobem - Pyszności; Foto screen z FB Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube
Ziemniaki z bobem - Pyszności; Foto screen z FB Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube
01.07.2023 13:30

Szukasz inspiracji na prosty i niezbyt wymagający letni obiad? W związku z tym, że sezon na bób rozkręca się z dnia na dzień, to warto sięgnąć po takie przepisy, w których króluje właśnie to warzywo. A gdy do tego dodasz jeszcze młode ziemniaki, które są prawdziwym hitem lata, to otrzymasz niebywałe połączenie. Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na ziemniaki z bobem i pieczarkami. Możesz być pewny, że polubisz to danie.

Za oknem żar leje się z nieba, a tobie nie chce się gotować? Na szczęście, zawsze możesz liczyć na nas i proste przepisy na letni obiad. Ten, który chcemy ci zaprezentować, to receptura Tomasza Strzelczyka, znanego polskiego kucharza. Pokazał, że rozkręcający się sezon na bób może być właściwym momentem, by przygotować pożywny obiad dla całej rodziny. Dodaj pieczarki i młode ziemniaki, a otrzymasz posiłek, którego przygotowanie zajmie ci zaledwie parę chwil. Zobacz, jakie to proste.

Czy młode ziemniaki z bobem i pieczarkami będą dobrą opcją na letni obiad?

To połączenie warzyw dostarcza smaku, odżywczych składników i lekkości, idealnych na ciepłe dni. Młode ziemniakidelikatne, kremowe i bogate w skrobię. Dobrze komponują się z bobem, który dodaje świeżości i słodkiego smaku. Bób jest również źródłem białka roślinnego oraz błonnika, co przyczynia się do uczucia sytości.

Najlepszy będzie młody i świeży bób - Pyszności
Najlepszy będzie młody i świeży bób - Pyszności

Pieczarki dodają wyrazistego smaku i tekstury dania. Są niskokaloryczne i dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak witamina D i witaminy z grupy B. Możesz przygotować te składniki na różne sposoby — ugotować, upiec, grillować lub podsmażyć. Możesz również dodać do nich zioła, przyprawy lub sos, aby podkreślić smak potrawy. Całość to zbilansowane danie, które dostarcza energii, białka, błonnika i witamin. Możesz je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa, ryb lub sałatek.

Ziemniaki z bobem i pieczarkami przepis - jak przygotować ten letni obiad?

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na Facebooku pokazał, że jest to niezwykle proste. Trwający sezon na bób to właściwy moment, abyś mógł się o tym przekonać. Poznaj najlepszy przepis na letni obiad.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 800 g młodych ziemniaków,
  • duża cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Smażenie młodych ziemniaków - Pyszności; Foto Canva.com
Smażenie młodych ziemniaków - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Do ziemniaków wkrój ogonki kopru. Dodaj pół łyżki soli, gotuj do miękkości.
  2. W tym czasie pokrój pieczarki i cebulę. Pieczarki przekrój na cztery części, a cebulę na grubszą kostkę. Przełóż do miseczki.
  3. Ugotuj i obierz bób. Pamiętaj, by był on al dente.
  4. Pokrój dwa ząbki czosnku.
  5. Na patelnię wrzuć trochę masła, pieczarki i podsmażaj do zarumienienia. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Wrzuć czosnek, dodaj masło, przypraw solą i pieprzem. Dodaj szczyptę ziół prowansalskich.
  6. Wyłącz ziemniaki i przełóż na patelnię. Podsmażaj kilka minut. W tym czasie posiekaj koperek.
  7. Dodaj bób i koperek. Danie jest gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także