Ziemniaki z grilla - jak je przygotować żeby było smacznie?
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny dodatek do dań z grilla? Świetną propozycją będą tu ziemniaki z grilla. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a smak dużo lepszy od wersji gotowanej. Jakie ziemniaki wybrać do grillowania i jak długo je piec? Sprawdź!
26.04.2023 12:32
Ziemniaki wykorzystujesz w kuchni do przygotowania wielu popularnych dań. Okazuje się, że można je również wrzucić na grill i w taki sposób stworzyć pyszny dodatek do karkówki z grilla, schabu, czy grillowanego łososia. Grillowane ziemniaki to smaczny i przede wszystkim prosty w przygotowaniu dodatek, którym warto urozmaicić wielkie majówkowe grillowanie. Zwykły ziemniak zmieni się w gwiazdę grilla, smaczne danie dla wegetarian i ozdobę stołu. Przekonaj się sam!
Ziemniaki z grilla - jakie wybrać i ile czasu grillować?
Pieczone ziemniaki z grilla to pomysł na samodzielną przekąskę oraz dodatek do wielu popularnych dań. Jeśli zastanawiasz się, jakie ziemniaki nadają się do grillowania, to wiedz, że najlepiej sprawdzą się tu młode ziemniaki. Nie wymagają one wcześniejszej obróbki - wystarczy, że je tylko umyjesz. W przypadku, gdy zamierzasz użyć "stare" ziemniaki, to najlepiej jest wybrać typ A, czyli te sałatkowe. Są to następujące rodzaje: Lord, Agata, Zenia, Denar, czy Vineta. Nie rozpadają się pod wpływem temperatury, co jest istotne podczas grillowania.
Ziemniaki z grilla w folii najlepiej jest grillować ze skórką, którą wcześniej należy nakłuć widelcem. Jeśli zależy ci na tym, by przyspieszyć czas grillowania ziemniaków, to możesz je wcześniej podgotować przez około 10 minut. W takim przypadku czas pieczenia wyniesie około 10-15 minut.
Ziemniaki z grilla przepis - jak zrobić ten pyszny dodatek?
Grillowane ziemniaki to dodatek, który powinien zachwycić wszystkich. Niezależnie od tego, czy użyjesz młodych, czy starych ziemniaków, to będą rozpływać się w ustach i urozmaicą niejedno popularne danie. Zobacz, jak je zrobić.
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta kminku
- 8 g rozmarynu świeżego
- szczypta pieprzu czarnego
- odrobina papryki słodkiej mielonej
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Umyj ziemniaki, osusz je i natnij tak, by utworzył się wachlarzyk (do 2/3 głębokości).
- Pokrój czosnek w plasterki, a rozmaryn zetrzyj w moździerzu.
- Włóż plasterki czosnku w nacięcia. Polej oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
- Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową. Grilluj przez około 20 minut lub odrobinę dłużej. Smacznego!
A może ziemniaczane szpary? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: