Ziemniaki z grilla - jak je przygotować żeby było smacznie?

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny dodatek do dań z grilla? Świetną propozycją będą tu ziemniaki z grilla. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a smak dużo lepszy od wersji gotowanej. Jakie ziemniaki wybrać do grillowania i jak długo je piec? Sprawdź!

ObrazekZiemniaki z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ziemniaki wykorzystujesz w kuchni do przygotowania wielu popularnych dań. Okazuje się, że można je również wrzucić na grill i w taki sposób stworzyć pyszny dodatek do karkówki z grilla, schabu, czy grillowanego łososia. Grillowane ziemniaki to smaczny i przede wszystkim prosty w przygotowaniu dodatek, którym warto urozmaicić wielkie majówkowe grillowanie. Zwykły ziemniak zmieni się w gwiazdę grilla, smaczne danie dla wegetarian i ozdobę stołu. Przekonaj się sam!

Ziemniaki z grilla - jakie wybrać i ile czasu grillować?

Pieczone ziemniaki z grilla to pomysł na samodzielną przekąskę oraz dodatek do wielu popularnych dań. Jeśli zastanawiasz się, jakie ziemniaki nadają się do grillowania, to wiedz, że najlepiej sprawdzą się tu młode ziemniaki. Nie wymagają one wcześniejszej obróbki - wystarczy, że je tylko umyjesz. W przypadku, gdy zamierzasz użyć "stare" ziemniaki, to najlepiej jest wybrać typ A, czyli te sałatkowe. Są to następujące rodzaje: Lord, Agata, Zenia, Denar, czy Vineta. Nie rozpadają się pod wpływem temperatury, co jest istotne podczas grillowania.

Obrazek
Ziemniaki grillowanie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale Webspoon PL

Ziemniaki z grilla w folii najlepiej jest grillować ze skórką, którą wcześniej należy nakłuć widelcem. Jeśli zależy ci na tym, by przyspieszyć czas grillowania ziemniaków, to możesz je wcześniej podgotować przez około 10 minut. W takim przypadku czas pieczenia wyniesie około 10-15 minut.

Ziemniaki z grilla przepis - jak zrobić ten pyszny dodatek?

Grillowane ziemniaki to dodatek, który powinien zachwycić wszystkich. Niezależnie od tego, czy użyjesz młodych, czy starych ziemniaków, to będą rozpływać się w ustach i urozmaicą niejedno popularne danie. Zobacz, jak je zrobić.

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta kminku
  • 8 g rozmarynu świeżego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • odrobina papryki słodkiej mielonej
  • szczypta soli.
Obrazek
Ziemniaki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut.
  2. Umyj ziemniaki, osusz je i natnij tak, by utworzył się wachlarzyk (do 2/3 głębokości).
  3. Pokrój czosnek w plasterki, a rozmaryn zetrzyj w moździerzu.
  4. Włóż plasterki czosnku w nacięcia. Polej oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
  5. Zawiń każdego ziemniaka w folię aluminiową. Grilluj przez około 20 minut lub odrobinę dłużej. Smacznego!

A może ziemniaczane szpary? Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło