Tak oszukują nas sprzedawcy ziół z marketu. To właśnie z tego powodu błyskawicznie więdną

Zioła z marketów krótko stoją w Twoim mieszkaniu i szybko zaczynają więdnąć? To nie Twoja wina. Kluczowa jest jedna kwestia. Zobacz, jak o nie zadbać.

ObrazekZioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Świeże zioła to coś, co po prostu uwielbiamy w kuchni. Świeża bazylia do pomidorów, rozmaryn do ziemniaków, tymianek do mięsa... Świetnie sprawdzą się też w wielu potrawach. Są też łatwo dostępne w sklepach. Mają jednak jedną dużą wadę - błyskawicznie więdną.

Zioła z marketów

Zanim zaczniesz obwiniać się za szybkie więdnięcie ziół poziom swoich umiejętności ogrodniczych, zwróć uwagę na jedną rzecz. Zioła w doniczkach narażone są na niejeden szok termiczny podczas transportu. Producenci zasiewają je i umieszczają w szklarni, gdzie panuje wysoka wilgotność powietrza oraz stała temperatura 20 stopni Celsjusza. Następnie trafiają do rynienek z odżywką, a później znów do szklarni.

Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva
Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva

Gotowe, wyrośnięte już rośliny dostarczane są do sklepów. I tutaj zaczyna się zabawa. Nikt ich nie podlewa i nie pielęgnuje. O odpowiedniej temperaturze można tylko pomarzyć - sprzedawcy specjalnie trzymają je w chłodzie, aby dużej utrzymały świeżość bez nakładu pracy. Kiedy trafiają do ciepła i "wybudzają się", doznają szoku i błyskawicznie więdną. Sprzedawcy doskonale wiedzą, że ich zachowanie nie jest korzystne dla ziół. Wiedzą również, że im szybciej zioło zwiędnie u klienta, tym szybciej wróci on po kolejne.

Jak przedłużyć świeżość?

Jeśli chcesz dłużej cieszyć się ich świeżością, zadbaj o nie w swoim domu. Przesadź zioła do doniczki ze świeżą ziemią- doniczki sklepowe są zwykle za małe. Roślinę ustaw w słonecznym miejscu, w którym nie będzie narażona na przeciągi. Pamiętaj o podlewaniu. Nie lej wody bezpośrednio do doniczki, a na podstawkę.

Dla majeranku, tymianku i bazylii najlepsze będą płytkie naczynia, ponieważ mają krótkie korzenie. W przypadku estragonu, mięty czy melisy postaw na głębsze doniczki ze względy na silne rozłogi.

Przepis na pyszną roladę z mandarynkami znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości