Zjedz na podwieczorek. W jelitach na długo zapanuje spokój

Wygląda na pierwszy rzut oka co najmniej nietypowo, a wiele osób obawia się, że może pokłuć im ręce. Jednak gdy już zdejmiemy z niej twardą skórkę, zyskamy soczysty i smaczny owoc, który na dodatek korzystnie wpłynie na zdrowie.

Opuncja figowa to zdrowy owocOpuncja figowa to zdrowy owoc
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Opuncja figowa to owoc kaktusa, który zaliczamy do grupy owoców egotycznych. W Polsce nie jest łatwo go znaleźć, bo uprawa u nas jest niemożliwa. Roślina ta naturalnie występuje w suchych i gorących regionach Ameryki Północnej i Południowej, obecnie uprawiana jest na dużą skalę w wielu częściach świata, w tym w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Właściwości opuncji

Opuncja jest nie tylko egzotyczną ciekawostką, ale także cennym źródłem wielu składników odżywczych. W jej miąższu znajdziemy spore ilości witaminy C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także magnez, wapń i potas, kluczowe dla utrzymania równowagi elektrolitowej. To także bogate źródło antyoksydantów, takich jak betalainy i flawonoidy, które chronią organizm przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki. Opuncja figowa może wspomagać regulację poziomu cukru we krwi oraz obniżać poziom cholesterolu.

Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość błonnika, opuncja wspiera proces odchudzania. Błonnik, pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości na dłużej Jest również niezbędny do prawidłowej pracy jelit, poprawia ich perystaltykę i zapobiega zaparciom.

Jak jeść opuncję?

Owoc opuncji figowej pokryty jest niewidocznymi, drobnymi igiełkami (glochidami), które łatwo wbijają się w skórę i są bardzo trudne do usunięcia. Na szczęście w sklepach można znaleźć owoce już uprzednio oczyszczone, ale i tak należy zachować ostrożność.


Obieranie opuncji:

  1. Ostrożnie odetnij oba końce owocu.
  2. Wykonaj głębokie, pionowe nacięcie wzdłuż skórki od góry do dołu.
  3. Delikatnie oddziel skórkę od miąższu, używając noża lub łyżki. Skórka powinna zejść łatwo, odsłaniając jaskrawo pomarańczowy, purpurowy lub zielony miąższ.
Opuncja sprzedawana jest najczęściej bez drobnych kolców
Opuncja sprzedawana jest najczęściej bez drobnych kolców © Pyszności

Opuncja w kuchni

Smak opuncji można opisać jako słodko-kwaśny, przypominający połączenie smaku kiwi, gruszki i arbuza.

Miąższ można spożywać na surowo jako egzotyczną przekąskę lub dodatek do sałatek owocowych. Świetnie sprawdza się również w koktajlach i smoothie z mango, pomarańczą czy bananem. Możesz ją także po prostu zajadać łyżeczką.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują