Zjedz na podwieczorek. W jelitach na długo zapanuje spokój
Wygląda na pierwszy rzut oka co najmniej nietypowo, a wiele osób obawia się, że może pokłuć im ręce. Jednak gdy już zdejmiemy z niej twardą skórkę, zyskamy soczysty i smaczny owoc, który na dodatek korzystnie wpłynie na zdrowie.
Opuncja figowa to owoc kaktusa, który zaliczamy do grupy owoców egotycznych. W Polsce nie jest łatwo go znaleźć, bo uprawa u nas jest niemożliwa. Roślina ta naturalnie występuje w suchych i gorących regionach Ameryki Północnej i Południowej, obecnie uprawiana jest na dużą skalę w wielu częściach świata, w tym w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje
Właściwości opuncji
Opuncja jest nie tylko egzotyczną ciekawostką, ale także cennym źródłem wielu składników odżywczych. W jej miąższu znajdziemy spore ilości witaminy C, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także magnez, wapń i potas, kluczowe dla utrzymania równowagi elektrolitowej. To także bogate źródło antyoksydantów, takich jak betalainy i flawonoidy, które chronią organizm przed uszkodzeniami komórek spowodowanymi przez wolne rodniki. Opuncja figowa może wspomagać regulację poziomu cukru we krwi oraz obniżać poziom cholesterolu.
Dodatkowo, ze względu na wysoką zawartość błonnika, opuncja wspiera proces odchudzania. Błonnik, pęczniejąc w żołądku, daje uczucie sytości na dłużej Jest również niezbędny do prawidłowej pracy jelit, poprawia ich perystaltykę i zapobiega zaparciom.
Jak jeść opuncję?
Owoc opuncji figowej pokryty jest niewidocznymi, drobnymi igiełkami (glochidami), które łatwo wbijają się w skórę i są bardzo trudne do usunięcia. Na szczęście w sklepach można znaleźć owoce już uprzednio oczyszczone, ale i tak należy zachować ostrożność.
Obieranie opuncji:
- Ostrożnie odetnij oba końce owocu.
- Wykonaj głębokie, pionowe nacięcie wzdłuż skórki od góry do dołu.
- Delikatnie oddziel skórkę od miąższu, używając noża lub łyżki. Skórka powinna zejść łatwo, odsłaniając jaskrawo pomarańczowy, purpurowy lub zielony miąższ.
Opuncja w kuchni
Smak opuncji można opisać jako słodko-kwaśny, przypominający połączenie smaku kiwi, gruszki i arbuza.
Miąższ można spożywać na surowo jako egzotyczną przekąskę lub dodatek do sałatek owocowych. Świetnie sprawdza się również w koktajlach i smoothie z mango, pomarańczą czy bananem. Możesz ją także po prostu zajadać łyżeczką.