Nowy owoc na polskich targowiskach. Wygląda jak borówka, ale jest słodszy i zdrowszy

Nie byłabym sobą, gdybym z targu nie wróciła z czymś, czego nie planowałam kupić. Tym razem to nie rzodkiewki, nie miętowa sadzonka ani serek z gospodarstwa. Na jednym ze stoisk w łubiankach zauważyłam… świdośliwy.

ŚwidośliwaŚwidośliwa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Nazwa jak z zielarskiej encyklopedii, ale wygląd zupełnie swojski: przypominały borówki amerykańskie, tylko nieco bardziej fioletowe, matowe i mają wyraźną wypustkę na czubku. "Spróbuj, to jak słodka jagoda" – zachęcił mnie sprzedawca. Spróbowałam i przepadłam. Kusząca była również cena - 15 zł za kilogram, to znacznie mniej niż za borówki czy maliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski, które zawstydzą leniwe i kopytka. Do masy dodaję tanie warzywo

Świdośliwa, znana też jako amelia, jagoda kanadyjska albo serviceberry, to owoc, który w Polsce nie zrobił jeszcze kariery – a szkoda, bo ma ogromny potencjał. Należy do rodziny różowatych, a jej krzewy często sadzi się w parkach i ogrodach jako rośliny ozdobne. Kiedy kwitnie, wygląda jak delikatna miniaturowa wiśnia. Ale jej największy skarb dojrzewa w czerwcu i lipcu – właśnie wtedy pojawiają się fioletowe owoce, które z daleka przypominają borówkę, ale smakują zupełnie inaczej.

Niektórzy porównują świdośliwę do jagody, inni do aronii z dodatkiem migdałów. Ja wyczuwam w niej słodycz figi, miękką strukturę dojrzałej morwy i coś, co kojarzy mi się z orzechowym posmakiem. To za sprawą pesteczek – ledwo wyczuwalnych, ale obecnych, które sprawiają, że zjedzenie garści świdośliw daje przyjemne uczucie "gryzienia". Można jeść je prosto z krzaka, wrzucać do owsianki, koktajlu czy ciasta, ale też suszyć, robić dżemy, a nawet domowe wino.

Świdośliwa
Świdośliwa © Pyszności

Świdośliwa - wartości odżywcze

Co ciekawe, świdośliwa to prawdziwa bomba odżywcza. W jednej małej garści kryje się sporo dobra:

  • dużo antocyjanów (działają przeciwutleniająco i wspierają odporność),
  • witamina C (wzmacnia i rozjaśnia – również skórę!),
  • błonnik (dobry dla jelit i sytości),
  • wapń, żelazo, magnez i mangan (czyli zestaw wspierający kości, krew i układ nerwowy),
  • niewielki indeks glikemiczny – dobra wiadomość dla cukrzyków i insulinoopornych.

W Polsce świdośliwa dopiero zyskuje popularność – zarówno jako krzew ogrodowy, jak i owoc deserowy. Nie spotkasz jej w każdym sklepie, ale coraz częściej pojawia się na targach, w kooperatywach i lokalnych przetwórniach. Ja trafiłam na nią zupełnie przypadkiem, ale już wiem, że będę jej wypatrywać na bazarku.

Prosty przepis na konfiturę ze świdośliwy

Składniki:

  • 500 g świeżych owoców świdośliwy,
  • 200 g cukru (można dać mniej – owoce są słodkie!),
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: kawałek laski wanilii lub szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i usuń ewentualne ogonki.
  2. Wrzuć do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zamieszaj.
  3. Odstaw na 1-2 godziny, aż puszczą sok.
  4. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając i zdejmując pianę.
  5. Na koniec możesz lekko rozgnieść owoce (jeśli lubisz gęstsze przetwory).
  6. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

Pyszna na kanapki, do naleśników albo po prostu… łyżeczką prosto ze słoika.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"